Europske božićne tradicije: Metle u ormaru, novac na stolu i pjesma ispod prozora

Prva je adventska nedjelja i ulazimo u najljepše razdoblje u godini. Zato donosimo božićne tradicije diljem Europske Unije.

Weihnachtsgurke je njemački izraz za ne nužno sasvim njemačku božićnu tradiciju. Riječ je o kićenju božićnog drvca ukrasom u obliku krastavca, pa se izraz prevodi kao ‘Božićni krastavac’. Tradicija je ‘ne sasvim’ njemačka zato što kako je objavio New York Times, prema istraživanju jedne njemačke agencije o tradiciji ništa ne zna 91 posto Nijemaca. Međutim, ona ipak ima njemačko porijeklo, donijeli su je u SAD doseljenici z Njemačke, za djecu predstavlja igru traženja krastavca među granama, a vjeruje se da će onome tko ga nađe godina u dolasku biti sretna i prosperitetna.

Norvežani skrivaju metle od vještica

U Europi ne nedostaje neobičnih božićnih tradicija. U Norveškoj metle za Božić postaju skriveno blago. Vjeruje se da dan prije Božića na slobodu izlaze zli duhovi i vještice pa kako bi ih se spriječilo da putuju i rasprostru se po cijeloj zemlji ljudi skrivaju svoje metle u ormare jer naravno, prema legendi one su za vještice prijevozno sredstvo. Norvežani koji ne vjeruju da postoje vještice koje bi na njima odletjele, svoje metle ipak pospreme u ormar kao dio rituala za zaštitu od zlih duhova.




Iako je talijanska božićna tradicija i globalno najpoznatija La Befana ipak nije jednako slavna kao božićne jaslice, jelka ili misa u ponoć. Riječ je o vještici darivateljici djece koja onima koji su bili dobri donosi poklone, ali ne na Božić nego 6. siječnja kada se obilježava blagdan Tri kralja. La Befana dobroj djeci donosi slatkiše, a zločestoj ugljen.

Austrijanci predbožićno vrijeme obilježavaju Krampusom s rogovima i zastrašujućim izgledom koji se pojavljuje 5. prosinca, a priča koja ga prati jest da je davno u prošlosti nestašnu djecu vukao kroz snijeg, a današnju se njime samo plaši.

Danci na blagdan Svete Lucije 13. prosinca veslaju oko svoje prijestolnice Kopenhagena u kajacima ukrašenim božićnim svjetlima, a znaju i plesati oko božićnog drvca. Poljaci od Badnje večeri napravili tradiciju tako što serviraju 12 jela, po jedno za svakog od 12 apostola, a kako je meso zabranjeno dominira riba posebno šaran koji igra ključnu ulogu. Članovi obitelji dobivaju ljuske koje čuvaju u novčaniku, simbolizirajući sreću i prosperitet.




Poljaci novac stavljaju pored tanjura

No, Poljaci ne završavaju samo na tome. Novac se stavlja pokraj tanjura kako bi se čuvao i množio sljedeće godine, a dodatno postavljanje na stolu ostavlja se za neočekivane goste ili, u nekim obiteljima, za one koji više nisu s nama. Također, trljanje nekome glavu dok mu poslužujete kupus postaje poseban ritual, barem u nekim dijelovima Poljske.

U Švedskoj, svake godine svi gledaju Kalle Anka (Donald Duck) u vintage Disney crtiću na Badnji dan. Iako Donald Duck nije tradicionalno povezan s Božićem, za Šveđane je nezamjenjiv dio blagdanske sezone. Švedska također pridonosi svjetskoj sceni s tradicijom ogromnih slamnatih Božićnih koza koje često bivaju uništene od strane lokalnih piromana.

U španjolskoj Kataloniji susrećemo Tío de Nadal, veselog drvenog trupca sa šeširom. Priča je u tome kako ga obitelji hrane slatkišima sve do Božića, a zatim ga djeca tuku palicama kako bi izbacio darove.


U Bugarskoj se ističe zvučno božićno pjevanje. Grupa ljudi, poznata kao koledari, posjećuje kuće susjeda i pjeva božićne pjesme. No, nešto što bi vas moglo iznenaditi je da ne čekaju da im otvorite vrata – oni samo započnu pjevati ispred vašeg prozora. Ovako je božićne tradicije u Europi sažeo portal europeanlanguagejobs.com.

 

Pročitajte još