TRGOVCI NA MUKAMA: Uvođenje eura koštat će ih desetke milijuna kuna, radnici će mijenjati cijene za milijune artikala

U najvećoj muci zbog uvođenja eura i opsega posla koji ih čeka, zasigurno su trgovci. Moraju organizirati dvojno iskazivanje cijena u trgovinama, na letku, webu, web shopu… Na vrijeme se opskrbiti eurima, koje će prema zakonu dobiti u zadnji čas. U periodu dvojnog optjecaja dvije valute na početku siječnja moraju imati dvije blagajne, jedne s eurima druge s kunama i imati dovoljno eura za vratiti kupcu.

Tu je i zadatak odrediti do kada primati online narudžbe s obzirom na prelazak na euro, pa kako već sada prilagoditi cijene da one u eurima budu lakše za čitati… To su samo neke su  briga koje trgovcima zadaju glavobolje.   Usto, nevezano za euro, pripremaju se i za skori početak drugačijeg iskazivanja cijena na akcijama, sniženjima… , a vezano za pravilnik o nepoštenoj poslovnoj praksi.

Pevex: Trošak uvođenja eura za nas je 4,6 milijuna kuna

Kao što je poznato od najkasnije 5. rujna bit će potrebno dvojno iskazati cijene u fizičkom i elektroničkom obliku.




Sve gore navedeno i skupo će ih koštati. U trgovačkim lancima u Hrvatskoj rade desetine tisuća zaposlenika u stotinama trgovina pa možemo procijeniti da će trgovci za prilagodbu euru morati izdvojiti stotine milijuna kuna.

Pevex, maloprodajni lanac s 27 trgovina u svakoj od njih ima preko 70.000 artikala, a cijenu svakog od njih valja iskazati dvojno. Samo označavanje cijena, stajat će ih 2,8 milijuna kuna. U trgovačkom lancu dali su nam detaljan izračun troška uvođenja nove valute koji se penje na čak 4,6 milijuna kuna.

Najveći pojedinačni trošak iznosi očekivano trošak rada. Angažman radnika na postavljanju novih cijena u trgovinama stajat će ih više od dva milijuna kuna.




Naime, radnici u trgovinama diljem Hrvatske prvo će početkom rujna morati postaviti dvojne cijene, a potom će to opet morati tijekom iduće godine napraviti za cijene koje će biti iskazane samo u euru.

Kupac će tako i na policama moći vidjeti iznose u kunama i eurima, a uz to će biti prikazan i tečaj po kojem će se kune mijenjati u eure. Točan tečaj znat će se u  srpnju, kada ćemo i dobiti potvrdu da euro možemo uvesti od siječnja sljedeće godine.

Na etiketi će za vrijeme akcija biti čak četiri cijene

Jedan od praktičnih prijedloga za iskazivanje cijena na policama je da cijene u eurima budu na primarnom mjestu, lijevoj strani ili na vrhu, a one u kunama desno ili ispod. Na vidljivom mjestu morat će biti iskazan i fiksni tečaj. To znači puno brojeva na proizvodima, posebno i sada kada će krenuti primjena nepoštene poslovne prakse.


Pa će tako u primjerice vrijeme akcija, osim cijene u eurima i kunama, kao i fiksnog tečaja, morat biti i iskazana cijena na akciji, ali i ona najmanja koji je taj artikl imao u posljednjih mjesec dana. Dakle, četiri iznosa plus fiksni tečaj! Cijene će se morati dvojno iskazivati još i tijekom cijele sljedeće godine.

Ukupna cijena iskazivanja cijena prvo dvojno pa samo eurima koštat će Pevex oko četiri milijuna kuna jer valja ispisati i kako smo napomenuli postaviti sve nove cijene za desetke tisuća artikala koji se u njihovim trgovinama prodaju.

U web shopovima će situacija biti malo drugačija, pa će se dvojno morat iskazati cijene na svakom proizvodu koji je u ponudi za prodaju, no kod zaključivanja kupovine u košarici, neće svaki proizvod biti iskazan u eurima, nego samo ukupan iznos, koji je iskazan i kod potvrde narudžbe.

Makarska, 121120.
Svecano otvorenje Pevex trgovine na novoj lokaciji na adresi Vrgoracki put 1.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

 

U prva dva tjedna 2023. godine trgovine će imati dvije blagajne

Softverska prilagodba blagajni već je počela, a kako bi iznosi na računima  bili iskazani u dvije valute. To će trgovce dodatno koštati pa tako prema Pevexovom izračunu prilagodba softwarea tvrtki donosi oko 300 tisuća kuna troška. Tu je i trošak opreme blagajni u prva dva tjedna uvođenja eura kada će se moći plaćati i u eurima i u kunama. Kako su nam pojasnili, u tom periodu će morati imati dvostruke blagajne, a to će ih stajati gotovo 200 tisuća kuna.

I na lecima trgovačkih lanaca morat će se cijene iskazati dvojno, a na dnu će morat biti istaknut i fiksni tečaj, na katalozima na posljednjoj strani, kod TV oglašavanja na dnu ili vrhu ekrana…

Administrativni posao koji čeka sve poslodavce, čeka i trgovce, a to je prilagodba svih ugovora o radu novoj valuti.

U Pevexu će tako na izmjeni 2100 ugovora o radu raditi četiri zaposlenika cijeli mjesec, a to će donijeti trošak nešto veći od 80 tisuća kuna.

Kazne trgovcima rastu sa 100.000 na 200.000 kuna

Trgovci će se počet opskrbljivati eurima mjesec dana prije kraja godine, a kako bi raspolagali dovoljnom količinom od 1.siječnja, s obzirom da će i u vrijeme optjecaja jedne i druge valute u prvih 15 dana sljedeće godine, morat vraćati kupcu samo eure.

Trgovci će, kada bude poznat fiksni tečaj, krenuti i na prilagodbu cijena.  Jer ako danas nešto što košta određeni broj kuna, bude nakon preračunavanja u eure primjerice  73,21154 eura, odnosno nakon izbacivanja posljednje tri znamenke 73,21 euro, jasno je da će se cijena u kunama prilagoditi iznosu koji će u konačnici biti 73,50 eura. Zanemarimo li pri tome mogućnost da će trgovci posegnuti većem povećanju cijena, koje se, nadajmo se, zbog već ionako velike inflacije, ne bi trebalo dogoditi.

Dakle, nimalo laka godina za trgovce – što zbog prilagodbi, što zbog održavanja cijena kojima će i u vrijeme inflacije morati biti konkurentni. Uz to udvostručuju im se i kazne zbog  nepoštovanja poslovne prakse. Tako će se kazne od 28. svibnja podići sa sadašnjih 100.000, na čak 200.000 kuna.

Pročitajte još