Novosti iz Hrvatske kovnice novca: Na tržištu 3000 komada čipkastog zlatnika vrijednog dvije tisuće eura

Hrvatska kovnica novca u prodaju je pustila numizmatičke zlatnike s uzorkom čipke, a najvrjedniji je prvi prodajni dan završio s cijenom od 2.034,92 eura, odnosno 15.319,90 kuna, a u početku kupovine ponuđena je za 1,9 tisuća eura.  Riječ je o zlatniku od 1 unce koji je dio kolekcije “Čipkarstvo u Hrvatskoj” u apoenu od 100 eura.

Zlatne numizmatičke kovanice s uzorkom čipke izrađene su još i u apoenima od 25 te od 10 eura, te su prvi dan prodaje putem web trgovine kovnice dosegle cijenu od 545,09 eura (apoen od 25 eura) i 147,63 eura (apoen od 10 eura).

Čuvanje kulturne baštine

Hrvatska narodna banka ističe kako su numizmatičke kovanice s motivom čipke način očuvanja kulturne baštine.




Likovno rješenje zlatne numizmatičke eurokovanice djelo je domaćeg akademskog kipara Stjepana Divkovića, a lice kovanice prikazuje stilizirani motiv paške, lepoglavske i hvarske čipke. Svaka od tih čipki specifična je po načinu šivanja, odnosno kukičanja ili po materijalu od kojeg se izrađuje. Naličje kovanice prikazuje motiv svetomarske čipke čija je najveća posebnost to što je izrađena od jedne neprekinute niti.

Čipka je, tumače u Kovnici novca na teritoriju Europe nastala u 15. stoljeću, a čipkarice su je isprva stvarale za svećenstvo i plemićki stalež, a potom je ušla u narod i postala dio etnografske baštine ukrašavajući žensku tradicijsku odjeću i platneno posoblje, no s godinama joj je počeo prijetiti zaborav.  Društvo čipku od zaborava štiti radionicama u školama, tečajevima i prijenosom tradicije s koljena na koljeno, a zaštićena je i poveljom UNESCO-a kao kulturna baština čovječanstva.




Kovanica s najvećom vrijednošću

Prodajna cijena numizmatičkih zlatnika ovisi o cijeni zlata u trenutku prodaje. Izrađeno je 1.000 komada ‘čipkastog zlatnika’ nominalne vrijednosti 100 eura, te 1.000 komada zlatnika nominalne vrijednosti 25 eura (1/4 unce), dok je zlatnik nominalne vrijednosti 10 eura (1/16 unce) izrađen u 3.000 komada.

Najvrjednija kovanica od ostalih se razlikuje po tome što je njezin obrub nazubljen dok su obrubi drugih dviju kovanica glatki.


Čipkarstvo u Hrvatskoj tako je dobilo svoje prve eure, dok je prije toga izdan zlatnik nominalne vrijednosti od 10 kuna. Takvih je kovanica izrađeno 5.000 komada i prema objavi na web trgovini Kovnice svi su prodani, a posljednja zabilježena cijena im je 45,99 eura. Tu je kovanicu Kovnica reklamirala kao dobar poklon za vjenčanja.

Čipkaste euro kovanice prvi su zlatni numizmatički euri koje izdaje HNB nakon što je Hrvatska 1. siječnja 2023. postala članicom eurozone. No, prvi prigodni euro novac bila je kovanica od dva eura izdana u rujnu 2023. koja je za razliku od zlatnika optjecajni novac pa se ne prodaje na klasičan način nego je prilikom njezina izdavanja svaki građanin mogao nabaviti najviše pet prigodnih kovanica od dva eura mijenjajući za njih obične kovanice od dva eura.

Prva prigodna eurokovanica nosi natpis ‘Hrvatska 2023, Članica europodručja’.

 

 

Pročitajte još