ZAMJENA KUNE U EURO: HNB će posebnim vozilima prevesti stotine tona kovanica i gotovo pola milijarde novčanica

Prve hrvatske eure Hrvatska narodna banka dostavit će bankama i to tek nekoliko mjeseci prije samog uvođenja eura.

Naime, Zakon o euru, kako smo već pisali, predviđa da će HNB bankama u rujnu dostaviti novčanice, a potom u listopadu euro kovanice. Banke će za svaki iznos eura koje prime morati prenijeti u HNB novčana sredstva u kuni. Banke će posrednom predopskrbom na temelju ugovora, eure plasirati dalje prema potrošačima.

Svi potrošači će dobiti kovanice eura najmanje mjesec dana prije prije uvođenja eura. S iznosom do 10.000 eura moći će se pojednostavljenom posrednom predopskrbom namiriti mikro poslovni subjekti najranije pet dana prije uvođenja eura, a to zapravo znači da će male trgovine, restorani, ostali ugostiteljski objekti te tvrtke koje obavljaju ostale manje poslove dobiti eure između Božića i Nove godine.
Imamo  5200 tona kovanica vrijednih nekoliko milijardi kuna

A kako će ta predopskrba izgledati? Treba zamijeniti ogromne količine novca.

Samo kovanica kuna HNB je ukupno otiskao oko 2,8 milijarde komada, a očekuje se da će se vratiti oko 5200 tona kovanog novca vrijednih nekoliko milijardi kuna. Obzirom na omjer kovanica u euru bit će 7,5 puta manje, odnosno oko 700 tona.

Treba povući i oko 500 milijuna komada novčanica i zamijeniti ih za eure.Središnja banka će uz pratnju policije, novčanica eura prevoziti vlastitim specijalnim vozilima, a kovanice eura prevozit će se neobilježenim vozilima, sve u skladu s posebnim sigurnosnim procedurama utvrđenima za potrebe redovne distribucije gotovog novca Hrvatske narodne banke na način uređen sporazumom između HNB-a i MUP-a.
Banke će nadalje obavljati posrednu predopskrbu poslovnih subjekata, stambenih štedionica, kreditnih unija, institucija za platni promet, institucija za elektronički novac i drugih pružatelja financijskih usluga gotovim novcem eura, ako su s njima prethodno sklopile ugovor o posrednoj predopskrbi.

Osim posredne predopskrbe banke će obavljati i pojednostavljenu posrednu predopskrbu te opskrbu početnim paketima kovanica eura. Opskrba početnim paketima kovanica eura za potrošače i poslovne subjekte, stambene štedionice, kreditne unije, institucije za platni promet, institucije za elektronički novac i pružatelje financijskih usluga obavit će se najranije mjesec dana prije datuma uvođenja eura za sve potrošače. Banke će u posljednjim tjednima uvođenja eura morati opremiti i svoje bankomate jer prvog dana iduće godine, na bankomatima moramo moći podizati euro.

Malim tvrtkama 10.000 eura pet dana prije Nove godine

Posredna predopskrba kao i pojednostavljena posredna predopskrba i opskrba početnim paketima kovanica eura obavljat će se bez naplate naknade za obradu i isplatu gotovog novca eura.


Ugovorom o posrednoj predopskrbi banka će moći za iznos nominalne vrijednosti gotovog novca eura iz posredne predopskrbe onemogućiti raspolaganje novčanim sredstvima na računu poslovnog subjekta, stambene štedionice, kreditne unije…, a na datum uvođenja eura namiriti se iz tih sredstava na računu.

Banke će obaviti pojednostavljenu posrednu predopskrbu mikro poslovnog subjekta gotovim novcem eura, a u iznosu ne većem od 10.000 eura, najranije pet dana prije datuma uvođenja eura. Uvjet je potpisan ugovor o predopskrbi s bankom. Za iznos nominalne vrijednosti gotovog novca eura, banka, kako je već rečeno, onemogućuje raspolaganje sredstvima na računu mikro poslovnog subjekta, a namiruje se iz tih sredstava na datum uvođenja eura.

Gotov novac eura iz predopskrbe, posredne predopskrbe i pojednostavljene posredne predopskrbe pustit će  se u optjecaj na datum uvođenja eura, odnosno prvog dana 2023. godine. Podsjetimo i da će se u prva dva tjedna 2023. godine moći plaćati u kunama  i eurima, ali će se povrat novca izvršavati isključivo u euru.

 

Pročitajte još