Koliko zarađujemo u odnosu na CEE regiju? Hrvatski stručnjaci imaju najniže plaće, gotovo upola manje nego Slovenci

Složenost tehnologije zahtijeva posjedovanje visoke razine znanja i vještina, što, zajedno s povoljnim tržišnim položajem, donosi relativno visoku razinu plaća, a što pokazuju usporedni podaci o visini prosječnih plaća po pojedinim sektorima u zemljama EU.

ICT plaćen manje samo u Mađarskoj

Na temelju podataka Eurostata i analize HZZ-a, usporedi li se Hrvatska s četiri zemlje – Mađarskom, Češkom, Slovačkom i Slovenijom, vidljivo je da u svima ICT sektor i financije zauzimaju vodeće pozicije po visini prosječnih plaća.

Naravno, ovisno o razvijenosti zemlje i plaće su različite unutar istih sektora. Naše su tako, prosječne po satu, najbliže onima u Mađarskoj. Slovačka i Češka su bolje, a Slovenija sve znatno premašuje po visini prosječne plaće.




Primjerice, lani je prosječna plaća po satu u prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj bila 9,5 eura, isto toliko u Mađarskoj, u Slovačkoj 11,3 eura, Češkoj 12, a u Sloveniji dvostruko više nego kod nas – 20 eura. U ICT sektoru najlošije stoji Mađarska s prosječnom plaćom po satu od 15 eura, kod nas je bila nešto veća, 15,4 eura, u Slovačkoj 18,6 eura, Češkoj 20,7 eura i Sloveniji 25,8 eura.

U sektoru financija i osiguranja Slovenija također je imala dvostruko veću prosječnu plaću po satu u odnosu na nas, 27,1 euro naspram naših 13,6 eura. U tom sektoru nas premašuju i Mađari, gdje je prosječna plaća bila 15 eura po satu, u Slovačkoj 18,7 eura i Češkoj 20,4 eura.

Čak i učitelji duplo bolje plaćeni u Sloveniji

Gotovo dvostruko veća plaća je u Sloveniji i u području obrazovanja, iznosila je po satu 19,1 euro u 2022. godini, a kod nas 10,7 eura. U Mađarskoj je bila 8,5 eura, Slovačkoj 11 eura i Češkoj 12,6 eura.




Plaće u sektoru zdravstvene zaštite i socijalne skrbi kod nas su lani iznosile 12,1 euro, nešto veće su bile u Slovačkoj, 12,3 eura, u Češkoj 13,3 eura, a Sloveniji 18,5 eura. Najmanje su bile  u Mađarskoj, 8 eura po satu.

Visoke su plaće i u području opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom. No kad je taj prosjek po satu bio najmanji, 13 eura, u Mađarskoj 13,6 eura, Slovačkoj 16,2 eura, Češkoj 18,6 eura i Sloveniji 27,4 eura.

Slovaci najbolje plaćaju financijaše

U Hrvatskoj su najveću prosječnu plaću po satu rada u 2022. godini imali  zaposleni u djelatnostima informacija i komunikacija (15,4 eura) te u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (14,3 eura). Najmanju prosječnu plaću po satu rada primili su radnici u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića (8,3 eura) zajedno s radnicima u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (7,9 eura).


Sličan poredak je i u Mađarskoj, gdje su po visini prosječne plaće po satu rada predvodile djelatnosti informacija i komunikacija (15 eura) te djelatnosti financija i osiguranja (također 15 eura). Na začelju su se nalazile ostale uslužne djelatnosti (7,1 euro) te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (6,7 eura).

Najveća prosječna plaća po satu rada zabilježena je u Češkoj u djelatnostima informacija i komunikacija (20,7 eura) te u djelatnostima financija i osiguranja (20,4 eura).

U Slovačkoj su po visini prosječne plaće po satu rada u 2022. godini predvodile djelatnosti financija i osiguranja (18,7 eura) zajedno s djelatnostima informacija i komunikacija (18,7 eura). Najveću prosječnu plaću po satu rada primali su u Sloveniji zaposleni u djelatnostima financija i osiguranja (27,1 euro) te djelatnostima informacija i komunikacija (25,8 eura)

Pročitajte još