Ljetna košnica: Hrvatski Jadran među pet europskih regija u koje turisti većinom dolaze u srpnju i kolovozu

Dojam prezaposlene košnice koja vrvi svime i svačime, a koji nam se nameće u ljetnim mjesecima duž hrvatske obale vrlo je realan i nimalo subjektivan, potvrđuje i najnoviji izvještaj Eurostata. Čak 60,2 posto turističkih noćenja 2022 godine ostvareno je u samo u srpnju i kolovozu, tijekom ta dva mjeseca vrhunca sezone.

Najveću sezonalnost ima Kalabrija

Hrvatski Jadran kao jedna od 49 europskih statističkih regija za koje su podaci dostupni takvom se koncentracijom turističkih noćenja svrstao među prvih pet regija po sezonalnosti turizma. Eurostat za hrvatski Jadran ističe i kako je riječ o jednoj od najposjećenijih europskih regija općenito.

Sezonalnost turizma izraženija je u samo četiri regije, a predvodi talijanska Kalabrija, vrh talijanske čizme s glavnim gradom Catanzarom u kojoj su lani (2022)  srpanj i kolovoz imali tek nešto veći udio ukupnim noćenjima nego na hrvatskom Jadranu, 64,8 posto. Slijede obalna regija Rumunjske, Sud-Est sa 64,5 posto noćenja u dva ljetna mjeseca , bugarska regije Yugoiztochen sa 64,3 posto i Severoiztochen sa 60,9 posto.




Sezonalnost turizma nije neobična, Eurostatovi podaci pokazuju kako se u jednoj od pet regija više od 40 posto noćenja ostvari tijekom srpnja i kolovoza, a prosječno u cijeloj EU na srpanj i kolovoz otpadne 34 posto svih noćenja. Kolovoz je mjesec s najvećom koncentracijom broja noćenja u 170 od 242 statističke regije EU, a za 62 regije to je srpanj i taj je mjesec vodeći po noćenjima uglavnom u većem dijelu sjeverne Europe i dijelovima Belgije, Češke, Njemačke, Francuske, Italije, Mađarske i Slovačke.  U 15 obalnih regija u Bugarskoj, Grčkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Rumunjskoj i Švedskoj, više od 5 od 10 turističkih noćenja ostvareno je tijekom srpnja ili kolovoza, dva najbolja mjeseca u tim regijama.

Na Kanare se ide cijele godine

Među regijama s najnižom sezonalnošću su  Mayotte u Francuskoj s 18,8% turističkih noćenja u 2022. ostvarenim u ožujku i svibnju. Slijedila je poljska regija Warszawski stołeczny (19,0%), s lipnjem i kolovozom, španjolska regija Comunidad de Madrid (19,2%) s lipnjem i listopadom, francuski otok La Réunion (19,8%) s kolovozom i listopadom, te Španjolska regija Canarias (20,0%) sa srpnjem i kolovozom.

Regije u kojima se nalaze glavni gradovi država privlače više turista tijekom cijele godine te he u 15 od 22 zemlje EU-a koje imaju regionalne potpodjele, regija glavnog grada najmanje je sezonska regija. Među tih 15 je i Zagreb koji je u društvu s Bruxellesom, Sofijom, Pragom, Kopenhagenom, Dublinom, Madridom, Rimom, Vilniusom, Budimpeštom, Bečom, Varšavom, Bukureštom, Bratislavom i Stockholmom.




Interaktivna karta koju je objavio Eurostat otkriva kako je u regiji Panonska Hrvatska lani u srpnju i kolovozu od ukupnog broja noćenja ostvareno njih 36 posto što i kontinentalni turizam u Hrvatskoj dovodi blizu prosječnoj sezonalnosti na razini cijele EU. Grčki Peloponez nalazi ima sezonalnost od 42 posto koliko je noćenja ostvareno u srpnju i kolovozu, Attica u koju spada Atena 27 posto dok  španjolska Katalonija s regionalnom prijestolnicom Barcelonom ima sezonalnost od 37,2 posto. Ile de France, statistička regija u kojoj se nalazi Pariz, jedan od turistički najposjećenijih gradova u EU u srpnju i kolovozu je imala svega 20,5 posto od ukupno ostvarenih noćenja dok je talijanski Lazio gdje se nalazi Rim imao nešto više 22,5 posto.

 


Pročitajte još