Unatoč EU cilju i direktivama: Žene u Europskoj Uniji i dalje zarađuju 13 posto manje od kolega muškaraca

Prosječna razlika u plaćama između muškaraca i žena u EU je 13 posto, navedeni je podatak iznesen povodom Dana jednakih plaća. U Hrvatskoj je ta razlika nešto manja i iznosi 11 posto.

S razlikom od 13 posto, kako navodi Europska komisija u svom priopćenju, za svaki 1 euro koji muškarac zaradi, žena zaradi samo 0,87 eura.

Najveći jaz u Estoniji, najmanji u Luksemburgu

Prema posljednjim podacima Eurostata, najveći jaz u razlici plaća je u Estoniji, gdje su muškarci u prosjeku 20,5 posto bolje plaćeni od žena, u Austriji je ta razlika 18,8 posto, Njemačkoj 17,6 posto, Mađarskoj 17,3 posto… Najmanja razlika je u Luksemburgu, jedinoj zemlji gdje su čak u prosjeku žene 0,2 posto bolje plaćene od muškaraca, slijedi Rumunjska s razlikom od 3,6 posto u korist muškaraca, Slovenija s razlikom od 3,8 posto, Poljska s 4,5 posto, Italija s 5 posto…




Prema posljednjim podacima DZS-a prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama RH za drugo tromjesečje 2023. iznosila je 1 089 eura za žene, a za muškarce 1 175 eura.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine prosječne neto plaće za žene i muškarce porasle su u istom omjeru, za 11,8%. Najveći porast prosječnih neto plaća za žene bio je za 18 posto, u Administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, a za muškarce za 15,1%, u Građevinarstvu.

“Što su žene ravnopravnije na tržištu rada i što je razlika u plaćama manja, to su veće dobrobiti za društvo i gospodarstvo. Primjerice, kad bi žene uistinu imale jednake prilike kao i muškarci, BDP po stanovniku u Europskoj uniji mogao bi se povećati do 3,15 bilijuna eura do 2050. godine, pokazuju podaci Europskog instituta za ravnopravnost. Prema procjeni tvrtke McKinsey za 2021., hrvatski BDP bi uz ravnopravne prilike porastao za 4 milijarde eura godišnje“, navodi eurozastupnica Sunčana Glavak.




Žene će imati mjesto u upravnim odborima

Europska unija kontinuirano radi na smanjenju jaza u plaćama između žena i muškaraca. U ožujku 2023. godine Europski je parlament usvojio Direktivu o transparentnosti plaća kojom se uvode mjere kako bi se osiguralo da žene i muškarci u EU dobiju jednaku plaću za isti rad. Svatko tko konkurira za određeni posao trebao bi dobiti informacije o početnoj plaći ili njezinu rasponu na način kojim se osiguravaju informirani i transparentni pregovori o plaći.

Direktivom žene u odborima, koju je Europski parlament usvojio prije godinu dana, sva velika trgovačka društva uvrštena na burzu u EU-u morat će poduzeti mjere za povećanje prisutnosti žena na čelnim pozicijama. Direktivom će se uvesti transparentni postupci zapošljavanja u poduzećima kako bi se osiguralo da do srpnja 2026. najmanje 40 posto radnih mjesta neizvršnih direktora ili 33 posto svih direktorskih mjesta bude popunjeno podzastupljenim spolom.

Donesena je i Strategija za ravnopravnost spolova 2020-2025., Akcijski plan za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena u vanjskim aktivnostima za razdoblje 2021-2025., Europska strategija za skrb, a regulirane su i odgovarajuće minimalne plaće za radnike te poboljšanje ravnoteže između posla i privatnog života roditelja i skrbnika.


Jednaka plaća za isti rad ili rad jednake vrijednosti jedno od temeljnih načela EU-a. Zacrtan je prije gotovo 70 godina i još uvijek nije ostvaren.

 

Pročitajte još