Održivi turizam i putovanja: Švedska je najodrživija destinacija za putnike, a Hrvatska se plasirala među prvih 20 u svijetu

Najodrživija turistička destinacija u Europi je Švedska, a Hrvatska je na 17. mjestu prema ljestvici složenoj na osnovu Indexa održivog putovanja za 2023. godinu Euromonitor Internationala. Euromonitor je neovisno pružatelj strateških istraživanja tržišta, a na njegovoj ljestvici 19 od 20 održivih turističkih destinacija su države članice Europske unije i šengenskog prostora, dok je izvan te družine samo Urugvaj koji je zauzeo 18.mjesto i prvi put je ušao među prvih 20 turistički najodrživijih zemalja na svijetu. Tradicionalno, europske nacije zauzimaju visoko mjesto u ovom indeksu, ostavljajući iza sebe destinacije u obje Amerike, Aziju i Afriku.

Turisti spremni platiti 10 posto više

Švedsku slijede Finska na drugom mjestu, potom Austrija na trećem, Estonija na četvrtom i Norveška na petom mjestu. Estonija je poboljšala svoj plasman u odnosu na lanjski popevši se za čak pet mjesta.

Indeks održivog putovanja koristi 56 pokazatelja u sedam stupova – ekološki, društveni, ekonomski, rizik, potražnja, transport i smještaj – određujući komparativnu izvedbu održivog putovanja i turizma za 99 zemalja kroz bodove i pondere kako bi proizveli ukupni poredak.




Indeks Euromonitor Internationala također je otkrio da je gotovo 80 posto putnika diljem svijeta spremno platiti najmanje deset posto više za održive značajke putovanja, unatoč sve većim troškovima života.

Takve značajke uključuju prirodu i aktivnosti na otvorenom, mogućnosti volontiranja, uranjanje u lokalnu umjetnost i kulturu i odabir putovanja automobilom ili vlakom umjesto letenja. U isto vrijeme, 41 posto putnika spremno je platiti više od 30 posto više za avanturistički i eko-turizam. Europske zemlje pak nastoje promovirati i uvesti različite oblike održivog turizma, kako bi se smanjio otisak turizma na okoliš.

Primjerice, Island je nedavno započeo kampanju kojom pokušava potaknuti manje ljudi dolazi na duža putovanja kako bi se ublažili trendovi masovnog turizma u zemlji. Belgija, s druge strane, planira predložiti europski zrakoplovni porez na gorivo ili zrakoplovne karte u pokušaju da riješi njihov utjecaj na okoliš.




Melbourne najodrživiji grad svijeta

Prema izvješću, najodrživiji grad na svijetu je Melbourne u Australiji. Drugi po veličini grad u zemlji zadržao je svoju vodeću poziciju od prošle godine, djelomično zahvaljujući ambicioznom cilju postizanja neto nulte emisije do 2040. godine.

Cilj je doveo do vala zelenih inicijativa diljem metropole, poput ozelenjavanja ulica, retro opremanja zgrade i organiziranje događanja s neutralnom ugljikom. Španjolska je također bila dobra, s dva grada – Madridom i Sevillom – koji su zauzeli drugo i treće mjesto. Obje lokacije poboljšale su se u odnosu na prošlogodišnje pozicije, vjerojatno zahvaljujući projektu EU-a Net Zero Cities, čiji je cilj pomoći urbanim lokacijama da smanje emisije za 55 posto do 2030. i postignu klimatsku neutralnost do 2050.

Među europskim destinacijama ističe se i Portugal koji ostvaruje dobre rezultate jer se od 2017. do 2022. popeo za šest mjesta.


Što se tiče potražnje za održivim turizmom, Australija, Island i Novi Zeland su prve tri destinacije. Te zemlje imaju koristi od toga što su odredišta na duge relacije, pa privlače putnike koji nastoje ostati dulje.

Index održivog putovanja za 2023. godinu Euromonitor Internationala, poredak:

  1. Švedska
  2. Finska
  3. Austrija
  4. Estonija
  5. Norveška
  6. Slovačka
  7. Slovenija
  8. Island
  9. Latvija
  10. Švicarska
  11. Francuska
  12. Litva
  13. Danska
  14. Češka
  15. Njemačka
  16. Portugal
  17. Hrvatska
  18. Urugvaj
  19. Rumunjska
  20. Poljska

Pročitajte još