JOŠ 38 DANA DO ULASKA U EURO: Donosimo sve važne datume za uvođenje eura i rokove za rješavanje važnih zadataka

Manje je od 40 dana do ulaska Hrvatske u eurozonu i početka korištenja prvih hrvatskih eura. U nastavku vam portal euro.dnevno donosi sve važne datume do kraja iduće godine, a u kojima će se naša zemlja prilagođavati na adopciju nove valute.

Prve eure građani mogu kupiti za manje od sedam dana

  • 1. prosinac 2022. Građanima postaju dostupni prvi paketi eurokovanica s hrvatskim motivima. Paket od 33 komada kovanica ukupne vrijednosti 13,28 eura prodavat će se u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte po cijeni od 100 kuna. Hrvatske kovanice eura neće se moći koristiti kao sredstvo plaćanja niti u Hrvatskoj niti u eurozoni prije 1. siječnja 2023.godine.
  • 18. prosinac 2022. Najkasnije do ovog datuma banke moraju korisnicima kredita poslati obavijest kojom će ih informirati o preračunavanju njihova kredita u eure te parametru i visini kamatne stope. HNB će 1. prosinca objaviti privremenu nacionalnu referentnu kamatnu stopu za izračun kamatnih stopa onih zaduženja u kojima su kamate promjenjive. Biti će to posljednja nacionalna referentna kamatna stopa jer već za idući mjesec na hrvatske se kredite primjenjuje referentna kamatna stopa Europske centralne banke. Štediše također moraju dobiti obavijest o preračunavanju, parametru i visini kamatne stope na depozit.
  • 27. prosinac 2022. Dan nakon blagdana Sv. Stjepana počinje predopskrba novčanicama i kovanicama eura za mikropoduzetnike koji tako uz potpisivanje ugovora s bankom i jamstvo mogu dobiti 10 tisuća eura kako bi trgovina mogla funkcionirati od 1. siječnja.

Bankomati neće raditi nekoliko dana, a u noći Nove Godine ni sve kartice

  • 31.prosinca i 01.siječnja 2023. Na bankomatima se neće moći podignuti gotovina, a sve do 02. siječnja neće funkcionirati platni promet. Neke banke priznale su da neće raditi ni kartice pa se valja u danima prije Nove Godine naoružati gotovinom. Važno je znati da se u prosincu novac bez naknade može podići s bankomata bilo koje banke
  • 1. siječanj 2023. Euro postaje zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Kuna se u euro preračunava prema fiksnom tečaju koji je odredilo Vijeće Europske unije u srpnju 2022. godine. Prema fiksnom tečaju konverzije 1 euro vrijedi 7,53450 kuna i to je jedini tečaj po kojem je zamjena kune za eure legalna nakon 1. siječnja 2023. godine. Banke, FINA i Hrvatska pošta bez naknade svim će građanima mijenjati kune u eure po fiksnom tečaju konverzije. Po jednoj transakciji moguće je zamijeniti 100 novčanica i 100 kovanica kuna. Novac položen na račune u bankama automatski će se konvertirati u eure.
  • 1. siječanj – 14. siječanj 2023. Traje razdoblje dvojnog opticaja tijekom kojeg je su i kuna i euro zakonska sredstva plaćanja, no u duhu Zakona koji regulira uvođenje eura građani bi trebali moći plaćati u kunama, a ostatak novca bi kad god je to moguće dobiti u eurima. (tome služi predopskrba trgovaca eurokovanicama i euronovčanicama).
  • tijekom siječnja 2023. plaće za prosinac biti će isplaćene u euru i to će biti prve plaće isplaćene u eurima u povijesti Hrvatske

Do prvog dana ožujka mog se besplatno zatvoriti devizni računi u bankama

  • 1. ožujak 2023. je 60. dan od uvođenja eura kao zakonske valute plaćanja u Hrvatskoj i do tog datuma građani u bankama mogu ako žele besplatno zatvoriti svoje devizne račune budući da njihovi kunski tekući i žiro računi postaju računi u eurima. Važno je napomenuti da građani koji žele imati na bankovnim računima primjerice američke dolare ili švicarske franke ne trebaju zatvarati devizne račune.
  • 1. travanj 2023. dan je kada će Hrvatska narodna banka prestati određivati poslovnim bankama u kakvim apoenima trebaju puniti bankomate. Zbog olakšavanja prelaska na euro bankomati kojih u Hrvatskoj ima blizu 5 tisuća komada morat će se puniti novčanicama eura u apoenima od 10 do 20 eura, što će povećati učestalost punjenja bankomata. Nakon tri mjeseca građani će se morati priviknuti na veće apoene.
  • 31. prosinac 2023. posljednji je dan u kojem će hrvatska kuna biti u oku potrošača budući da toga dana prestaje dvojno iskazivanje cijena koje je počelo 5. rujna 2022. godine. Dvostruko iskazivanje cijena je obvezno zato da bi građani lakše pratili prijelaz na novu valutu i stekli osjećaj za vrijednost u euru, ali i zato da trgovci ne bi neopravdano podigli cijene zbog uvođenja eura. Cijene u eurima moraju biti istovjetne cijenama u kunama tako da su preračunate po fiksnom tečaju konverzije (1 euro = 7,53450 kuna) uz poštivanje matematičkog pravila zaokruživanja.
  • 1. siječanj 2024. dan je od kojeg se novčanice i kovanice kune u eure mogu zamijeniti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci.
  • 31. prosinac 2025. posljednji dan na koji će se kovanice hrvatske kune moći zamijeniti za euro isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci. Nakon tog datuma kovanice hrvatske kune i lipe više neće imati novčanu vrijednost jer se neće zamjenjivati za euro, no ostaje im numizmatička vrijednost.

ZAUVIJEK  Hrvatska narodna banka mijenjat će novčanice kuna za novčanice eura.




Pročitajte još