VELIKA PRILIKA ZA HRVATSKU NAKON ULASKA U SCHENGEN I EUROZONU: Vodeći stručnjaci daju odgovor na pitanje postajemo li strateški ključna zemlja u prometu i ICT-u!

Tekuću godinu obilježio je ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen, čime smo završili proces europske integracije. Time se otvorio prostor za brži razvoj potencijala naših izuzetno propulzivnih sektora – sektora transporta i ICT sektora.

Hrvatska ima izuzetno dobro razvijenu cestovnu infrastrukturu, razvijene i modernizirane morske luke, dok na željeznici moramo tek dostići europske standarde ogromnim ulaganjima. Na ljestvici globalne konkurentnosti na kojoj smo napredovali na 46. mjesto posebno se hvali Hrvatsku zbog investicija u telekomunikacije te broja pretplatnika na mobilne širokopojasne mreže.

O potencijalu ICT industrije i transporta u kontekstu ulaska u Schengen u petak 5. svibnja raspravljat ćemo na četvrtoj konferenciji u ciklusu Eurotransformacija Hrvatske: Hrvatska kao važan ICT i transportni hub Europe”.
Prometni potencijal Hrvatske

Otvorit ćemo pitanje prometnog potencijala Hrvatske i mogućnosti razvoja propulzivne ICT scene u Hrvatskoj u kontekstu 5G mreže. ICT stručnjaci govorit će o razvoju umjetne inteligencije, virtualne realnosti te o digitalnoj transformaciji javne uprave i privatnog gospodarstva, kao i o potencijalima koje nudi 5G mreža, u kontekstu činjenice da Hrvatska ima jednu od najraširenijih 5G mreža Europe. Stručnjaci za transport iz svih sektora prometa reći će nam može li Hrvatska svoj geostrateški položaj i ulazak u Schengen i eurozonu iskoristiti da se pozicionira kao transportni hub Europe, a u kontekstu izvrsne cestovne infrastrukture te potencijala financiranja izgradnje moderne željeznice sredstvima iz fondova EU-a.

Konferenciju će otvoriti potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković te europski parlamentarni zastupnik Tomislav Sokol.

U panel raspravi “Hrvatska u Schengenu – prilika za transportni HUB” raspravljat će i  Petar Glavaš, član Uprave Enna transporta, Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta te Petar Šimić iz tvrtke Primacošped, predsjednik Udruženja otpremništva i logistike u HGK.
Uvodnu analizu u drugu panel raspravu “Digitalna budućnost Hrvatske vs. analogna sadašnjost” održat će ravnatelj HAKOM-a, Miran Gosta, a o tome kakva nas budućnost čeka i koliko će razvoju novih usluga doprinijeti ogromna ulaganja u mreže nove generacije govorit će i Mislav Galler, član Uprave i glavni komercijalni direktor Telemach Hrvatska i Hajdi Ćenan, predsjednica udruge CRO START-UP, koja okuplja mlade inovatore, ali i već globalno priznate tvrtke poput Infobipa.

Više o konferenciji može se pronaći na https://motus-media.hr/iv-eurotransformacija-konferencija-hrvatska-kao-vazan-transportni-i-ict-hub-europe/

Nastavljamo s otvaranjem važnih tema

Motus Media grupa jedna je od vodećih medijskih kuća na hrvatskom tržištu. U portfoliju ima uspješne portale dnevno.hr, zagreb.info, geopolitika.news, dnevno.ba, dnevno.rs, otvoreno.hr, 7dnevno, history.info i povijest.hr. Ponosni smo što imamo više od 7 200 000 korisnika mjesečno, s više od 50 000 000 pregleda stranica, te više od 650 000 pratitelja na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.


Imajući na umu društveni utjecaj medija, odlučili smo u obliku konferencija otvarati teme od javnog interesa kako bismo širokoj javnosti i u toj formi objasnili najvažnije društvene procese. Projekt “Eurotransformacija” ciklus je konferencija na kojima otvaramo gospodarske teme u kontekstu ulaska Hrvatske u eurozonu.

Naša prva konferencija “Eurotransformacija Hrvatske”, održana u lipnju, za glavnu je temu imala adopciju eura u monetarni sustav Republike Hrvatske, a okupila je vodeće stručnjake financijske industrije te financijskih institucija u Hrvatskoj.

“Eurotransformacija: Europa bez plina – gospodarstvo u recesiji” u studenom je okupila vodeće energetske stručnjake u trenutku kada je Europa strahovala od nestašice plina i velike recesije uzrokovane energetskim šokom.

U veljači smo na Eurotransformacija Hrvatske: Cijene pod udarom inflacije s proizvođačima hrane, trgovcima, distributerima i ekonomskim stručnjacima u jeku cjenovnog udara uslijed kojeg je hrana poskupjela gotovo 20 posto raspravljali koliko dugo i koliko intenzivno će inflacija uzrokovati poremećaje na tržištu hrane i prehrambenih proizvoda te možemo li to preživjeti.

Nastavljamo otvarati aktualne teme u ciklusu Eurotransformacija i na jesen.

Pročitajte još