TALIJANSKI MODEL BORBE PROTIV INFLACIJE Do kraja godine zamrznute i snižene cijene hrane, ali i pelene i proizvodi za njegu

Dok je premijer Andrej Plenković danas sazvao i trgovce i bankare na sastanak, talijanska je to učinila prošli tjedan i razradila detalje oko početka antiinflacijskog tromjesečja, dogovorenog još u kolovozu. Antiinflacijsko tromjesečje odnosi se na posljednji ovogodišnji kvartal, od 1. listopada do 31. prosinca u kojem će se cijene smanjiti za određene proizvode u potrošačkoj košarici.

Talijani u problemu

U tzv. “trobojnoj košarici”, izabrani su proizvodi široke potrošnje čije će se cijene držati pod kontrolom. Prema dogovorenoj shemi, lanci supermarketa i mali trgovci snizit će cijene nekim proizvodima, prije svega prehrambenim, ali i primjerice dječjim pelenama i proizvodima za njegu. Na izlozima maloprodajnih trgovina koje sudjeluju u kampanji bit će vladine naljepnice u bojama talijanske zastave s natpisom ‘antiinflacijski kvartal’.

Vlada je odlučila poduzeti sve s obzirom da je kupovna moć stanovništva sve slabija.




Prema neki dan objavljenom izvješću Nacionalne udruge potrošačkih zadruga Coop,  samo 11% Talijana planira povećati potrošnju u nadolazećim mjesecima, dok ih nešto više od trećine, točnije 36%, namjerava smanjiti potrošnju jer je sve teže spojiti kraj s krajem.

„Broj Talijana koji je izjavio da je u teškom stanju povećan je  za 50% u dvije godine: danas ih ima 27 milijuna koji izjavljuju da ne mogu uvijek imati minimalni prihvatljivi životni standard, a što onda utječe na potrošnju. Nuspojava je to inflacije zbog koje je u posljednje dvije godine kupovna moć pala za 6700 eura po glavi stanovnika u Italiji. Samo jedan od četiri Talijana tvrdi da živi istim životom kao prije nekoliko godina.

Novom mjerom antiinflacijskog tromjesečja to se želi popraviti.




Tablica za praćenje cijena

Talijanski ministar poslovanja i proizvodnje Adolfo Urso ranije je potpisao sporazum oko obuzdavanja cijena s predstavnicima Nacionalne udruge potrošačkih zadruga COOP, s Federdistribuzione, Nacionalnom udrugom maloprodajnih zadruga, Confcommercio – Imprese per l’Italia, talijanske federacije operatera prehrambenog sektora Fiesa Confesercenti, Nacionalnom unitarnom federacijom talijanskim vlasnika ljekarni, Federacijom farmaceuta itd., a prošli tjedan dogovor je postignut i s industrijom tj. proizvođačima.

Koristit će se, prema najavama, razne metode za obuzdavanja cijena, poput primjene fiksnih cijena, promotivnih aktivnosti na pojedine proizvoda i sl. Prema dogovoru, bit će i  postavljena stalna tablica za praćenje cijena u opskrbnom lancu.

Kako pišu talijanski mediji, u dokumentu udruženja proizvođača traže od svojih članova da procijene, u skladu sa slobodnom konkurencijom i strategijom svake tvrtke te na dobrovoljnoj osnovi, koliko mogu sudjelovati na suzbijanju inflacije pojedinih proizvoda, tamo gdje to pojedinačno poduzeće smatra izvedivim sa stajališta njegove ekonomske održivosti.


Tvrtke koje pojedinačno smatraju da mogu razviti inicijative u tom smislu, predložit će ih velikim maloprodajnim trgovačkim društvima, uz strogo poštivanje zakona o nepoštenoj poslovnoj praksi u lancu opskrbe poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Na kraju, poštujući slobodu strategije, svaka će tvrtka procijeniti utjecaj, u pozitivnom ili negativnom smislu, na svoje ekonomske račune izazvan trendom troškova proizvodnje pod utjecajem cijena sirovina, energije, logistike i pakiranja.

 

Pročitajte još