DOK ECB DIŽE KAMATE Poljska odlučuje o padu kamata, iako inflacija i dalje divlja

Inflacija im je dvoznamenkasta, ali Poljaci koji nisu dio eurozone nego sami upravljaju svojim zlotom u rujnu bi mogli nakon povijesno dugog razdoblja njezina podizanja smanjiti kamatnu stopu, špekulacija je koja je glasno zazvonila na financijskim tržištima.

Kamate skočile s 0,01 posto na rekordnih 6,75 posto

Agencija Reuters na osnovu izjave Henryka Wonorowskog, člana Vijeća za monetarnu politiku, izvještava da je prerano za priklanjanje konačnom odgovoru na pitanje hoće li se poljska središnja banka odlučiti za smanjenje kamate i hoće li to biti u rujnu ili listopadu, ali zato analitičari velike nizozemske ING banke, uporni pobornici smanjenja kamatnih stopa u Europi i svijetu uvjereni su da će poljska kamatna stopa pasti već u rujnu.

Čelnici poljske središnje banke sastaju se u srijedu 6. rujna kada će odlučiti što će s referentnom kamatom koju su do srpnja 2023. godine podigli na rekordnih 6,75 posto godišnje, a od 2005 prosječna visina kojoj je gotovo dvostruko manja, svega 3,5 posto.




Podizanje kamate s dna od 0,10 posto na kojem je bila u rujnu 2021. Poljskoj u protekle gotovo dvije godine nije pomoglo u obuzdavanju inflacije koja za kolovoz iznosi 10,30 posto, nešto manje od mjeseca ranije kada je iznosila 11 posto, a u 2022. je dosegla 14,20 posto. Dugoročni prosjek inflacije u Poljskoj je 4,34 posto.

Minimalna plaća skače za petinu

U nizozemskom ING-u vjeruju da će Poljska smanjiti kamatne stope iz nekoliko razloga. Smatraju da se očekuje jednoznamenkasta inflacija u rujnu, podsjećaju da je BDP Poljske u drugom tromjesečju, od travnja do kraja lipnja rastao sporije nego se očekivalo, pa se gospodarski oporavak s trećeg tromjesečja prolongirao na četvrto, odnosno na kraj godine.

“Kratkoročno, monetarno popuštanje podupiru snažni dezinflatorni trendovi u globalnim lancima opskrbe, što rezultira velikim padom inflacijskih očekivanja kompanija, a ti su trendovi još uvijek jači od oporavka cijena nafte i pšenice. Dakle, očekujemo da će nacionalna banka Poljske ove godine smanjiti stope za 50-75 baznih bodova, a ciklus popuštanja mogao bi se nastaviti u 2024.”,  smatraju u ING-u.




Istovremeno, ističe se u analizi, temeljna stopa inflacije u Poljskoj opada znatno sporije nego drugdje u regiji, očekuje se povećanje minimalne plaće od otprilike 20 posto u idućoj 2024. godini uz značajno fiskalno labavljenje. U ING-u smatraju da će nakon prestanka povoljnih utjecaja pada vanjskih cijena biti teško vratiti inflaciju na ciljanu razinu na održivoj osnovi.

Tvrdoglava inflacija u eurozoni

Poljsko vijeće za monetarnu politiku dalo je naslutiti mogućnost pada kamatnih stopa još u srpnju ispune li se određeni uvjeti.

Adam Glapiński, guverner Nacionalne banke Poljske stavio je tada tu mogućnost na stol nakon 11 uzastopnih povećanja s ciljem suzbijanja inflacije.


Glapiński je tada rekao da je smanjenje kamatne stope moguće bude li vladala 90 postotna sigurnost da će inflacija pasti u narednim kvartalima i godinama.

Čelnici Europske centralne banke u Frankfurtu će se sastati 14.rujna gdje će odlučivati što će biti s kamatnom stopom za eurozonu koja se odnosi i na Hrvatsku.

Inflacija je u eurozoni u kolovozu bila iznimno tvrdoglava, a referentne kamate su na povijesno najvišim razinama. ECB ne očekuje recesiju, ali rast eurozone toliko je minimalan da intenzivira raspravu o tome koliko je još pooštravanja monetarne politike potrebno.

 

Pročitajte još