NOVE NOVČANICE EURA Bira se dizajn, tehnologija za zaštitu, a do kraja 2023. sve će novčanice biti od 100% održivog pamuka

„Moramo se pobrinuti da novčanice eura budu redovito ažurirane kako bi ostale sigurne usprkos tehnologijama krivotvorenja koje se brzo razvijaju te kako bismo smanjili njihov utjecaj na okoliš. Naše bi novčanice također trebale nešto značiti Europljanima, podsjećati ih na ideje i vrijednosti koje su svima važne. Po prvi put razmatramo promjenu teme i vizualnih elemenata na euro novčanicama“, poručuje se na blogu Europske središnje banke pod nazivom ‘Što čini dobru novčanicu?’

Anketa za sve građane Europske Unije

Do kraja ove godine sve nove novčanice eura bit će proizvedene od 100% održivog pamuka, radi se na najnovijim tehnologijama zaštite protiv krivotvorenja, a u promjeni dizajna sudjelovat mogu svi.

Pozivaju se tako svi da sudjeluju u anketi i odgovore što bi novčanice eura trebale predstavljati – životinje, povijesne ličnosti, umjetnost ili nešto sasvim treće? Kojoj od sedam tema u užem izboru bi dali prednost i zašto? Rezultati će utjecati na proces donošenja odluke o temi budućih novčanica eura.




Ispričati priču s kojom se može povezati 346 milijuna Europljana iz 20 zemalja, s različitim jezicima, podrijetlom i težnjama može biti izazovno. Sadašnje novčanice eura prikazuju arhitektonske stilove iz različitih razdoblja europske povijesti. Prozori i vrata na naličju simboliziraju europski duh otvorenosti i suradnje.

Mostovi na poleđini predstavljaju komunikaciju između naroda Europe te između Europe i ostatka svijeta. I dok su svi ti mostovi bili samo stilizirani primjerci kada su novčanice izdane 2002., nizozemski grad Spijkenisse u međuvremenu je izgradio replike u punoj veličini.

Novčanice pričaju jedinstvene priče

Novčanice mogu postati legendarne i pričati jedinstvene priče. Mogu prikazivati mitska bića, lokalne heroje, nacionalna blaga ili prirodna čuda.




Jedna od najvažnijih značajki novca je povjerenje ljudi. Moramo biti sigurni da je papir u našoj ruci zapravo prava novčanica, a ne krivotvorina, navodi se u blogu i dodaje kako većina ljudi u eurozoni obično ne provede puno vremena provjeravajući novčanice eura.

Potrebna su zaštitna obilježja koja su jasno vidljiva, koja je teško krivotvoriti i koja je lako provjeriti u tren oka. Navedena obilježja uključuju holograme, vodene žigove, tinte koje mijenjaju boju i sigurnosnu nit.

ESB neprestano istražuje nove tehnologije u suradnji s nacionalnim središnjim bankama, istraživačkim institucijama i privatnim sektorom. ‘Tražimo nova zaštitna obilježja za buduće novčanice. Alati iz područja neuroznanosti mogu, primjerice, procijeniti kako osoba reagira u prvim milisekundama nakon što vidi i dodirne novčanicu, prije nego što uopće svjesno razmisli o tome.


Takvi testovi nam pomažu da vidimo kako promatramo, učimo i pamtimo određena obilježja novčanica, navodi se no i upozorava kako razvoj tehnologije, nažalost, omogućuje krivotvoriteljima proizvodnju sve sofisticiranijih krivotvorina.

U optjecaju 29,6 milijardi novčanica eura

“Za nas je ključno uvijek biti korak ispred – a to znači kontinuirano ulagati u najnovija istraživanja i razvoj”, poručuju.

Veličina novčanice  nije nešto što se može mijenjati po želji, navode, jer bi bilo potrebno mnogo preinaka i ulaganja za prilagođavanje automata za prodaju i bankomata, blagajni i spremnika za pohranu.

Također, dizajn novčanice trebao bi odgovarati svima. ESB se savjetuje s relevantnim skupinama, kao što je Europska unija slijepih, kako bi dobila njihov uvid u učinak i utjecaj veličine novčanica. Slabovidne i slijepe osobe trebaju moći provjeriti je li novčanica autentična dodirom i opipom. Stoga su potrebna obilježja pristupačnosti poput različitih veličina, taktilnih oznaka i boja visokog kontrasta. Na primjer, euronovčanice imaju posebne uzdignute crte na rubovima naličja novčanice kako bi točan apoen bio lako prepoznatljiv.

Trenutačno je u optjecaju oko 29,6 milijardi novčanica eura.

Materijali koji se upotrebljavaju za izradu novčanica važan su čimbenik njihove trajnosti. Novčanice eura, kao i većine valuta, izrađene su od pamuka. Kao dio naše predanosti smanjenju utjecaja euro novčanica na okoliš, upotrebljavamo samo pamuk proizveden kao nusproizvod proizvodnje pređe. Zapravo, do kraja 2023. sve nove novčanice eura bit će proizvedene od 100% održivog pamuka.

 

Pročitajte još