OPET DIŽE KAMATNE STOPE Šeficu Europske centralne banke sasjekli kritikama: ‘Potez bez pameti i razmišljanja’

Od bankara se ne očekuje da u svojim predviđanjima i analizama budu duhoviti, no izgleda da su vrijeme u kojem živimo, osobnost Christine Lagarde šefice Europske centralne banke i politika podizanja kamatnih stopa koje se već godinu dana drži čvrsto kao pijanac plota unijela promjene i poslovičnu bankarsku ozbiljnost.

Glazbeni ukus šefice ECB-a

Europska centralna banka po svemu će sudeći 27. srpnja, godinu dana nakon što je to učinila prvi put još jednom podići kamatne stope za 25 postotnih bodova ovaj put na 4 posto, a nizozemska ING banka očekuje da se time zbog loših globalnih izgleda i dezinflacije koja sve više raste bliži kraj takve politike ECB-a.

Nizozemski bankari već dulje vrijeme lobiraju za promjenu smjera politike središnje banke eurozone, no analizom stanja kakvim ga oni vide koju potpisuje Carsten Brzeski, šef Odjela makroanalitike lobiranje je podignuto na novu razinu.




Brzeski se zapitao o glazbenom ukusu Christine Lagarde i uključuje ili njezina kolekcija ploča epohalnu pjesmu “Je t’aime moi non plus” (I ja tebe volim) nedavno preminule Jane Birkin i pokojnog Sergea Gainsbourga ili šefica ECB-a sluša suvremeniju francusku pjevačicu Soko i pjesmu ‘Ubit ću je’ kad noću pomisli na inflaciju.

Brzeski ide dalje i zamišlja kako bi Lagarde ‘kao prava Europljanka’ mogla izgledati da obučena u stilu ‘dobre stare švedske glam rokerice’ u ‘tajicama i s trajnom’ pjeva ‘Final Countdown’ (Završno odbrojavanje), pri čemu je naravno riječ o njegovoj nadi da je srpanjsko povećanje kamatnih stopa jedno od posljednjih.

Dizanje kamata potez je bez pameti

U nastavku analize Brzeski nastavak povećanja kamatnih stopa naziva potezom bez pameti i bez razmišljanja zato što se pogoršanje poslovnih pokazatelja nastavilo, a inflacija ukupnih cijena i proizvodnih cijena nastavila je padati dok je temeljna inflacija blago porasla, no gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju i dalje stagnira.




Nizozemsku ING banku ljuti prednost Christine Lagarde gospodarskim projekcijama ECB-a u čiju točnost ne vjeruju jer smatraju kako je malo vjerojatno da će se gospodarstvo eurozone vratiti na rast BDP-a od 0,3 posto na kvartalnoj razini već u drugom tromjesečju te na rast od 0,4 posto od četvrtog kvartala nadalje. ECB ni malo ne sumnja u svoje prognoze, a Brzeski smatra da će nakon podizanja kamata u srpnju sve rasprave u ECB-u postati kontroverzne zbog hlađenja gospodarstva i slabljenja inflatornog pritiska.

Prema Reutersovoj anketi tanka većina poduzetnika očekuje da će se Legarde nakon srpnja odlučiti za daljnje podizanje kamata i u rujnu.

Očito je da takvo očekivanje čak i ako namjera nije sasvim jasna izrazito ljuti analitičare u ING-u koji smatraju da bi zbog još uvijek nižih cijena energije od očekivanih, usporavanjem rasta cijena hrane i slabljenjem pritisaka na cijene u cjevovodima uslugama i proizvodnji inflacija nakon ljeta mogla padati brže nego ECB očekuje.


Final Countdown

U ING-u tumače kako i dalje očekuju da će inflacija strukturno biti veća u nadolazećim godinama nego što je bila prije pandemije. U prilog tome govore prema njihovu mišljenju demografija, politika smanjivanja rizika i dekarbonizacije, međutim savjetuju oprezno slušanje komentara prema kojima se inflacija nikada neće smanjiti.

“Takvi komentari mogli bi dolaziti iz istih usta koja su prije samo nekoliko godina govorila da inflacija više nikada neće porasti”,  upozoravaju iz ING-a.

Nakon srpanjskog rasta kamata daljnje odluke ovisit će o točnosti ECB-ovih projekcija gospodarskog rasta, ostvare li se prognoze ECB-a kamate će ponovno rasti u rujnu, a ne ostvare li se moglo bi doći do promjene kamatne politike.

“Još uvijek mislimo da će dezinflacijski proces dobiti više na snazi tek nakon ljeta i da trenutna usporenost gospodarstva još neće biti dovoljna da spriječi ECB da posljednji put u rujnu skokne. Komunikacija će biti ključna za izbjegavanje pogrešaka”,  kažu u ING-ju te smatraju da čak i ako se čini da je kraj povećanja kamata blizu, ECB u četvrtak očito neće imati jednoglasan stav o tome gdje će i kada biti taj kraj.

Zbog toga očekuju da će ECB u četvrtak nastaviti s oštrim razgovorima, ostavljajući širom otvorena vrata za još jedno podizanje kamatnih stopa u rujnu, no to će, predviđaju biti teški razgovori, ali bez ikakvih preduvjeta kao u lipnju.

Zaključujući svoju analizu u duhovitom tonu Brzeski je Christine Lagarde savjetovao da se za konferenciju za novinare najavljenu za četvrtak 27. srpnja na kojoj će objaviti podizanje kamatnih stopa sjeti danskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena, koji je jednom rekao “gdje riječi nedostaju, glazba govori” i tako pokrene europski kamatni ‘Final Countdown’.

Pročitajte još