EUROPSKO PUTNIČKO VIJEĆE PREDVIĐA: Cijene za turiste će rasti unatoč tome što nam se čini da su dosegle vrhunac, a profitirat će jeftinije destinacije. Pogledajte koje …

U Hrvatskoj je danas više od milijun turista, a cijene su narasle. Možemo li nastaviti dizati cijene i hoće li nas to koštati u idućim sezonama? Europska putna komisija u svojoj analizi kaže da bi cijene mogle nastaviti rasti, ali i da će taj pristup imati posljedice.

Svi dižu cijene turistima

Inflacija će nastaviti utjecati na dostupnost odmora tijekom ove godine, a taj će se utjecaj vidjeti u potražnji za putovanjima i potrošnji kroz slabiji raspoloživi dohodak kućanstava – upozorenje je Europske putne komisije (ETC, European travel commission) iz njihova srpanjskog izvješća o stanju europskog turizma.

Iako su pritužbe turista na visoke cijene najglasniji ton koji se može čuti ove sezone ETC predviđa nastavak rasta cijena za turističke putnike koji na svoja odredišta dolaze avionima.




“Unatoč tome što je inflacija dosegla vrhunac u odnosu na one zabilježene 2022. godine na svim tržištima koje pratimo cijene će za turiste nastaviti rasti jer je potražnja za letovima trenutno ispod ponude, iako prijevoznici uvode dodatne letove tijekom ljetne sezone”, tumače analitičari ECT-a u izvješću.

Avioprijevoznici danas imaju dug nešto veći nego prije pandemije i zato teže apsorbiraju dodatne troškove, no trošak letenja nije jedini prema kojem turisti procjenjuju pristupačnost pojedine destinacije. Procjenjuju je na osnovu smještaja, atrakcija, hrane i pića, a sve te kategorije bilježe porast cijene.

Ne predviđa se manje putovanja

Nedavni podaci do svibnja općenito pokazuju da pristupačnija odredišta imaju bolje rezultate, poput Bugarske u istočnoj Europi i Portugala u zapadnoj Europi – navodi se u izvješću ETC-a u kojem tvrde kako će cijene nedvojbeno dodatno rasti tijekom vrhunca sezone, a to bi moglo dovesti do toga da turisti postanu još svjesniji cijena.




U ETC-u procjenjuju da će to vjerojatno ići na  štetu skupljih destinacija kao što su Monako, Švicarska ili Luksemburg, a na korist jeftinijih kao što su Turska, Crna Gora i Bugarska.

“Međutim, čini se da postoji određena spremnost za plaćanje budući da podaci o letovima upućuju na rast usprkos povećanju cijena karata i dok bi ta skuplja odredišta trebala zabilježiti sporiji rast, ne očekuje se pad putovanja”,  zaključuju u ETC-u.

U prvoj polovici godine europski se raspored letova polako vraća na vrhunce postignute 2019. godine, prije pandemije, a prema podacima o rezervacijama tradicionalna turistička odredišta poput Francuske, Italije, Španjolske i Portugala imaju snažnu potražnju koja dolazi na vrhuncu sezone unatoč značajnom povećanju cijena u odnosu na prošlu godinu.


Profitirat će istočna Europa zbog jeftinih aranžmana

“Ovo bi se ljeto moglo pokazati posebno jakim za istočnu Europu, s invazijom na Ukrajinu koja mijenja obrasce putovanja za ruske turiste, a niže cijene mame nove posjetitelje dalje od njihovih tradicionalnih odredišta putovanja”,  jedan je od naglasaka u izvješću u kojem stoji i da su transatlantska putovanja i povratna putovanja iz azijsko-pacifičke regije, posebno Kine, dobrodošlo su olakšanje za tržište putovanja na duge relacije.

Prema izvješću ETC-a europska su odredišta u prvoj polovici 2023. godine 5,8 posto ispod razine 2019. po ostvarenim dolascima i tri posto ispod pretpandemijske razine po ostvarenim noćenjima. Unutareuropska putovanja nadogradila su sveukupno pozitivan početak godine, s oporavkom koji se do sada nastavlja u drugom tromjesečju ove godine.

Iako su nedavni podaci proteklih mjeseci nešto blaži, oporavak ključnih izvornih tržišta i dalje je na uzlaznoj putanji. Podaci za ovu godinu do sada, pri čemu se pokazuju nastavak oporavka prijavljenih dolazaka i noćenja, ali u prosjeku su količine putovanja i dalje niže nego 2019.

Manje Francuza, Kineza i Japanaca u Hrvatskoj

To je u skladu s kućanstvima koja doživljavaju pritisak na svoj raspoloživi prihod zbog inflacije.

U prosjeku, po dolascima i noćenjima, nizozemska potražnja oporavlja se najbrže do sada u 2023. među glavnim izvornim tržištima, a potražnja iz Poljske i Austrije također se znatno poboljšala.  Rusija je među najslabijim zemljama ove godine, kao što je bila i u prethodnom tromjesečju zbog snažnog ograničenja putovanja u EU kao posljedice ruskog rata u Ukrajini.

Što se dolazaka u Hrvatsku tiče, ETC izvještava kako je u prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatsku u odnosu na pretpandemijsku 2019. došlo i dulje ostalo više Nijemaca, dok je manje Nizozemaca i turista iz SAD-a koji su ipak ostvarili više noćenja.

Iz svih ostalih zemalja koje ETC prati u Hrvatsku je u prvih pet mjeseci došlo manje turista i ostvarili su manje noćenja, a riječ je o Francuzima, Talijanima, Britancima, Kinezima, Japancima, Kanađanima, Australcima i putnicima iz Brazila.

Pročitajte još