NEMA KRAJA INFLACIJI Cijene i dalje rastu, poskupjelo šišanje, kino ulaznice ali i hrana

Usluge šišanja, kino ulaznica, hrana i piće u restoranima, ali i  velik dio proizvoda u dućanima poskupjeli su i tijekom lipnja, pokazuje nova statistika o praćenju cijena koju objavljuje Državni zavod za statistiku.

Inflacija od 7,6 posto

Na godišnjoj razini cijene su porasle, mjerene indeksom potrošačkih cijena, za 7,6 posto, što je 0,1 postotni bod manje od prvih procjena, odnosno na mjesečnoj razini rast od 0,9 posto, kako su i pokazale prve procjene. Prema harmoniziranom indeksu, cijene su nam porasle za 8,3 posto, dok su na mjesečnoj razini bile više za 1,6 posto.

Godišnja stopa inflacije u europodručju iznosila je 5,5 % u lipnju, a u EU 6,4 posto.




S godišnjim rastom od 7,6 posto inflacija je u našoj zemlji na godišnjoj razini oslabila sedmi mjesec zaredom i najniža je od ožujka lani, kada je bila na razini od 7,3 posto. U studenome prošle godine dosegnula je rekordnih 13 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u lipnju su na godišnjoj razini najviše porasle cijene u skupinama restorani i hoteli, za 15,7 posto, te hrana i bezalkoholna pića, za 14,7 posto.

Cijene raznih dobara i usluga su porasle za 10,6 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 9,7 posto, odjeće i obuće za 8,1 posto, alkoholnih pića i duhana za 7,7 posto, rekreacije i kulture za 7 posto, a stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te zdravlja za 6,9 posto.




Cijena kruhu blago pala, ali krafne i pecivo su skuplji

S druge strane, pale su cijene u skupini prijevoza, za 5,3 posto.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama restorani i hoteli, za četiri posto te alkoholna pića i duhan, za dva posto.


Istodobno su pale cijene u skupini odjeća i obuća, za dva posto.

Pogleda li se usporedba cijena koju objavljuje DZS, u restoranima je poskupjela na mjesečnoj razini pizza za 13 centi, juha za 8 centi, špageti za 11 centi..

Porasle su opet i cijene šišanja, muškog za 6 centi, a ženskog s frizurom za čak 27 centi. Prosječna cijena napolitanki u pakiranju od 350 do 500 g porasla je za 17 centi u odnosu na svibanj, za 10 centi voćni sokovi, za 3 centa gazirani…Rast cijena imali su i proizvodi za higijenu, mesne prerađevine, poput mortadele, čajne kobasice, paštete..

Kruhu je cijena malo pala, ali je povećana cijena peciva i krafni.

Najveća je inflacija u Mađarskoj – čak 20 posto

Lagani pad cijena zabilježen je kod brašna, riže, nekih vrsta mesa, jaja, ulja, mlijeka…

Prema harmoniziranom indeksu, kod nas su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u lipnju, u odnosu na lanjski lipanj porasle za 8,3 posto, dok su na mjesečnoj razini, u odnosu na svibanj, u prosjeku bile više za 1,6 posto.

Tek šest zemalja EU stoje lošije od nas. Prema podacima Eurostata, godišnja stopa inflacije u europodručju iznosila je 5,5 % u lipnju 2023., što je pad sa 6,1 % u svibnju. Godinu dana ranije stopa je bila 8,6 posto, odnosno tek nešto više od one koju mi sada imamo.

Godišnja inflacija u Europskoj uniji iznosila je 6,4% u lipnju 2023., što je pad sa 7,1% u svibnju. Godinu dana ranije, stopa je iznosila 9,6 posto. Najniže godišnje stope zabilježene su u Luksemburgu (1%), Belgiji i Španjolskoj (obje 1,6%).

Najviše godišnje stope zabilježene su u Mađarskoj (19,9%), Slovačkoj (11,3%) i Češkoj (11,2%). U usporedbi sa svibnjem, godišnja inflacija pala je u dvadeset pet država članica, ostala je stabilna u jednoj i porasla u jednoj.

U lipnju je najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u eurozoni došao od poskupljenja hrane, alkohola i duhana (+2,35 postotnih bodova), a slijede usluge (+2,31 p.b.), neenergetska industrijska dobra (+1,42 p.b.) i energija (-0,57 p.b.).

Pročitajte još