USPOREDBA S EUROPSKOM UNIJOM Hrvati skuplje od Europljana plaćaju kruh, ulje i bezalkoholna pića

Cijena velikog broja prehrambenih proizvoda poput kruha, jaja, sira… u Hrvatskoj  je lani bila veća od prosjeka EU, dok je ukupna košarica prehrambenih proizvoda bila  2 posto manja od prosjeka EU. Po ukupnim maloprodajnim cijenama bili smo na 28 posto ispod prosječnih cijena EU, što nas je svrstalo u jeftinije zemlje EU, pokazuju podaci europskih statističara.

Riba, voće i povrće jeftinije nego u EU

U košaricu izračuna ulaze razni proizvodi i usluge, no za život svakodnevno potrebna hrana, na koju Hrvati najviše i troše, bila je među skupljima u EU, ali među nižima unutar EMU.

Tako nam je primjerice kruh bio skuplji za 11 posto u odnosu na prosječnu cijenu kruha  u EU, cijene mlijeka, jaja i sira bile su 6 posto veće, ulja 10,6 posto, a bezalkoholnih pića čak 28 posto veće.




Nešto manje od prosjeka smo imali cijene riba, a za 16 posto od prosjeka EU, voće i povrće 12 posto manje, a imali smo i nižu cijenu mesa u odnosu na prosjek EU.

U Sloveniji, s kojom volimo uspoređivati cijene, kruh je također bio skuplji 11 posto u odnosu na prosjek EU, sir, jaja i mlijeko 7,4 posto skuplje,  meso 2,2 posto, ulje 11 posto, dok je cijena ribe također bila manja od prosjeka EU, za 8 posto te voća i povrća za 11 posto u odnosu na prosjek EU.

Cijene hrane u Europskoj monetarnoj uniji bile su 4,9 posto veće u odnosu na prosjek EU.




Od članica EMU, samo Hrvatska, Španjolska, Litva i Nizozemska su imale cijene hrane ispod prosjeka EU. U Hrvatskoj i Španjolskoj su bile manje za oko 2 posto, Litvi oko 3 posto i Nizozemskoj 4 posto. Najveće cijene hrane među zemljama EMU, u odnosu na prosjek EU,  imale su Luksemburg, 22 posto više, Malta 15,7 posto više i Irska 13,4 posto više.

Najveće maloprodajne cijene su u Irskoj

Po ukupnim maloprodajnim cijenama bili smo na spomenutih 72 posto prosjeka EU. Najviše razine cijena zabilježene su u Irskoj, 46 posto više od prosjeka EU, Danskoj 45 posto više te Luksemburgu, 37 posto više. Najniže razine zabilježene su u Rumunjskoj, gdje su cijene bile 42 posto manje od prosjeka EU, u Bugarskoj 41 posto manje te Poljskoj 38 posto.

U Sloveniji su ukupne maloprodajne cijene bile na 9,5 posto ispod prosjeka EU.


Podaci nadalje pokazuju da su u 2022. godini najniže razine cijena alkohola i duhana bile u Bugarskoj (66% prosjeka EU), Poljskoj (73%) i Mađarskoj (78%). Najviše razine zabilježene su u Irskoj (216%), Finskoj (174%) i Danskoj (138%). Velika razlika uglavnom je posljedica različitog oporezivanja.

U Bugarskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj bile su najniže cijene restorana i hotela, a opet najskuplje u Danskoj, Finskoj i Luksemburgu. Bugarska, Mađarska i Rumunjska imale su i najjeftiniju odjeću, a najskuplju Danska, Švedska i Češka.

 

Pročitajte još