JESU LI BANKE U EU SIGURNE? Pet najvećih banaka eurozone po vrijednosti imovine dolazi iz samo jedne europske zemlje

Banke propadaju. Prvo Silicon Valley Bank i Signature Bank u SAD-u, potom jedna od 20. najvećih europskih banaka, švicarski Credit Suisse, a poslovanje je uzdrmano u američkoj banci First Republic u kojoj 30 milijardi dolara neosiguranih depozita imaju redom bankovni velikani, ključni igrači financijskih tržišta Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley i još pet banaka.

Milijarderi sele novac u Singapur

Ulagači na američkom tržištu sve više zauzimaju stav kako bi američka središnja banka trebala razmotriti zaustavljanje svoje politike podizanja kamatnih stopa s ciljem suzbijanja inflacije kako banke ne bi nastavile propadati, a u srcu europskog kontinenta u financijskih oazi Švicarske nakon što je vlast organizirala da Credit Suisse preuzme konkurentski UBS imaju problem image-a sigurne luke za velika bogatstva.

Imidž i financije nastoje spasiti angažirajući 280 milijardi dolara javnog novca u svrhu pomoći objedinjenim UBS-u i Credit Suisseu. Milijarderi bi ipak mogli seliti svoju imovinu, ali prema pisanju američkih medija prije u Singapur nego igdje drugdje.




Predsjednica Europske centralne banke Christine Lagarde ne odustaje od podizanja kamatnih stopa koje se nakon uvođenja eura odnose i na Hrvatsku te je prema posljednjim izjavama uvjerena kako su banke u eurozoni – sigurne.

U Europskom parlamentu je ustvrdila da je količina gotovinskih sredstava kojima banke raspolažu za plaćanje kratkoročnih dugova velika. Od banaka eurozone zatražila je da poštuju propise poznate kao Basel III koje određuju minimalnu količinu kapitala koju moraju držati kod sebe za pokrivanje iznenadnih gubitaka.

Nijemci imaju samo jednu banku u top 10

No, odakle dolaze najveće banke eurozone? Ravnoteža ne postoji, dominacija je snažno na teritoriju Francuske.




Čak pet francuskih bankarskih grupacija nalazi se među prvih deset najvećih u Europi prema vrijednosti ukupne imovine dok Nijemci u tom društvu imaju samo jednu banku. Riječ je o listi nastaloj na osnovu vrijednosti imovine banaka s krajem lipnja 2022. godine. Među deset najvećih u Europi iz eurozone je još jedna banka iz Španjolske, a ostale su dvije iz Ujedinjenog Kraljevstva te spomenuti švicarski UBS.

Francuski BNP Paribas sa 2,9 bilijuna dolara vrijednom imovinom najveća je banka u eurozoni i Europi koja posluje u 70 zemalja, a odmah nakon banke iz UK-ja HSBC Holdings (2,84 bilijuna eura vrijedna imovina) nalazi se francuska Credit Agricole Group (2,39 bilijuna eura), najveći kreditor francuske ekonomije, ali i najveći investitor u francuske nekretnine. Nju slijedi Barclays plc. iz UK-ja (1,8 bilijuna eura) dok je peta španjolska banka Banco Santander S.A. sa 1,72 bilijuna eura vrijednom imovinom. Najveća španjolska banka sa sjedištem u Madridu smatra se najsigurnijom bankom u Španjolskoj, no uz španjolsko ključna tržišta su joj Brazil, UK, Meksiko, SAD, a od članica eurozone tek Portugal, Poljska i Njemačka.

Jedina njemačka banka među prvih 10 je Deutsche bank AG sa 1,38 milijardi eura vrijednom imovinom, dok su u tom vrhu još tri predstavnice Francuske Societe Generale S.A., Groupe BPCE i Credit Mutuel.


Banke koje posluju i u Hrvatskoj su manje od njemačkih banaka

Njemačke banke su po vrijednosti imovine u odnosu na najveće Francuske značajno skromnije. Iza Deutsche bank po vrijednosti imovine nalazi se DZ Bank AG koja nije niti u prvih 20 u Europi, a imovina joj je vrijedna 627 milijardi eura dok je treća njemačka bankarska grupacija KfW Group 25. na listi 50 najvećih europskih banaka s imovinom vrijednom 551,2 milijarde eura.

Dvije najveće talijanske banke koje kroz svoje podružnice posluju i u Hrvatskoj na listi najvećih po vrijednosti imovine zauzimaju 11. mjesto Intesa Sanpaolo S.p.A. koja ima hrvatsku Privrednu banku Zagreb i imovinu vrijednu bilijun eura, te 14. mjesto UniCredit S.p.A s imovinom 945,7 milijardi eura.

Imovinu vrijednu više od bilijun eura u eurozoni ima devet banaka, a uz spomenutih pet francuskih, jednu španjolsku, jednu njemačku i jednu talijansku tu je i jedna nizozemska banka ING Groep N.V.

Austrijske banke Erste Grupa i Raiffeisen Grupa nisko su na listi najvećih europskih banaka, na 35. i 43. mjestu s vrijednošću imovine 327 milijardi eura i 214 milijardi eura.

Pročitajte još