EU IMA 7,3 MILIJUNA ZNANSTVENICA I INŽENJERKI U hrvatskoj znanosti radi više žena radi nego u Italiji ili Bavarskoj

U Europskoj je uniji tijekom prošle, 2022. godine 7,3 milijuna žena radilo kao znanstvenice i inženjerke što je gotovo 50 posto više nego deset godina ranije (2012.) kada je svega 5 milijuna žena bilo angažirano na tim poslovima.

Udio žena raste sporim tempom

Značajan rast u desetogodišnjem razdoblju koji je zabilježio Eurostat i koji pokazuje da se STEM područje sve više približava ženama, kao i one njemu ipak nije bio dovoljan da žene značajnije poprave svoj udio u ukupnoj populaciji Unijinih znanstvenika i inženjera.

Naime, u desetogodišnjem razdoblju od 2012. do 2022. godine udio žena u među svim znanstvenicima i inženjerima porastao je za samo dva postotna boda s 39 posto na 41 posto. Istovremeno u 2022. ukupan broj zaposlenih u tom segmentu u odnosu na godinu dana ranije rastao je za 3,6 posto. Ipak, u 2022. EU je premašila sedam milijuna znanstvenica i inženjerki budući da je žena na tim poslovima godinu dana ranije bilo 6,9 milijuna.




Podskupina znanstvenici i inženjeri jedna je od najvažnijih podskupina u sektoru znanosti i tehnologije na koju otpada četvrtina od ukupno 76 milijuna ljudi koliko ih je u tom sektoru radilo 2022. uz rast od 2,5 posto u odnosu na godinu dana ranije. I dok su značajnoj podskupini manjina, na razini cijelog sektora žene čine većinu od 52 posto zaposlenica, a udio je ostao nepromijenjen. Većinom žene rade u uslugama, osim na Malti gdje ih je u uslugama bilo zaposleno 48 posto.

Litva i Korzika imaju najbolji omjer žena i muškaraca

Eurostat statistiku o zaposlenosti žena u području znanosti i tehnologije vodi prema regijama EU (NUTS 1) i prema toj raspodjeli najveći udio žena zaposlenih u tom sektoru lani je bio u baltičkoj zemlji Litvi te na francuskom otoku Korzici (oboje 64 posto).

Zanimljivo je istaknuti kako karta koja prikazuje  udio žena zaposlenih u znanosti i tehnologijama otkriva njihov veći udio u zemljama istočne EU nego u zapadnim zemljama. Dapače, francuska Korzika jedino je područje zapadne Europe u kojem u sektoru znanosti i tehnologije radi više od 58 posto žena u ukupnoj populaciji zaposlenih, dok su takve regije česte u Poljskoj, baltičkim državama, Rumunjskoj, Mađarskoj.




S 56,7 posto žena zaposlenih u znanosti i tehnologijama Hrvatska je bliže statistikama koje obilježavaju regije u istočnoj nego u zapadnoj EU.

S najmanje žena zaposlenih u tom sektoru može ‘pohvaliti’ Italija, odnosno njezin Sjeverozapad s 45 posto žena u znanosti i tehnologijama, te Malta i talijanski Jug i Sjeveroistok s 46 posto.

Žene čine manje o polovice zaposlenih u tom sektoru u nekim dijelovima Njemačke, poput Bavarske, potom Austrije i Češke, uz sredozemnu obalu Španjolske i u dijelu Nizozemske.


 

Pročitajte još