VELIČINA HRVATSKOG BIZNISA U EURIMA Klub milijardera se opasno smanjio, najveća tvrtka utrži godišnje oko 5 milijardi eura

Od iduće ćemo godine na prste jedne ruke moći nabrojati kompanije koje svoje prihode broje u milijardama. Zahvaljujući uvođenju eura domaći će se direktori i vlasnici morati naviknuti na iznose koji će nam naoko skromnije zvučati iako će jednako vrijediti. Nevolja je naravno psihološka, a nikako ekonomska, međutim promjena valute promijenit će djelomično i način na koji gledamo hrvatske kompanije.

Cijelo gospodarstvo ima 117,5 milijardi eura prihoda

Prema podacima Fine sve tvrtke u Hrvatskoj, bez financijskih institucija u 2021. godini ostvarile su 885,7 milijardi kuna, no preračunato u eure prema fiksnom tečaju konverzije riječ je o prihodu od 117,5 milijardi eura.

Zbog pariteta eura prema kuni od 1 prema 7,53450, morat ćemo se naviknuti na 7,5 puta manji broj kojim iskazujemo prohod svih tvrtki u Hrvatskoj. Kompanije će posljednji put za ovu godinu podnijeti poslovne izvještaje u kunama.




Prema smjernicama za prilagodbu gospodarstva uvođenju eura one tvrtke čija je poslovna godina istovjetna kalendarskoj godini godišnje financijske izvještaje trebaju predati u kuni bez obzira što se oni predaju u 2023. godini. To znači da će se javno sa sedam i pol puta manjim brojem susresti tek pri izradi izvješća za prva tri poslovna mjeseca 2023. godine.

Samo pet tvrtki u klubu milijardera

Prihodom u milijardama moći će se pohvaliti Energia Naturalis Pave Vujnovca, Fortenova Grupa pod vodstvom Fabrisa Peruška, Ina Grupa na čelu čije Uprave je Péter Ratatics i Hrvatska elektroprivreda koju vodi Frane Barbarić.

U 2021. godini Vujnovčeva Energia Naturalis ostvarila je 37,3 milijarde kuna prihoda što u eurima prema fiksnom tečaju konverzije iznosi 4,95 milijardi eura, Fortenova grupa uz konsolidirane prihode slovenskog Mercatora dosegla je 31,3 milijarde kuna prihoda što je 4,16 milijardi eura, prihod Ine bio je 22,4 milijarde kuna, odnosno 3 milijarde eura dok je konsolidirani prihod HEP-a u 2021. dosegnuo 15,9 milijardi kuna odnosno 2,11 milijardi eura.




U okviru Fortenova Grupe ističe se Konzum, jedini maloprodajni lanac u Hrvatskoj koji će i nakon uvođenja eura zadržati prihode u milijardama.

Konzum je u 2021. imao 10,7 milijardi kuna prihoda što u eurima iznosi 1,42 milijarde eura dok njegovi konkurenti redom ostvaruju prihode manje od milijarde eura.

HT jako blizu milijarde eura, Atlantic  još mora rasti

Iako je blizu milijardi eura Hrvatski telekom morat će još narasti želi li je doseći. U 2021. godini najveći domaći telekom ostvario je prihod od 7,3 milijarde kuna, a to je 981,2 milijuna eura.


U prvih devet mjeseci ove godine prihod HT-a iznosi 5,3 milijarde kuna odnosno 714,7 milijuna eura. Prihod Lidla Hrvatska od 6,56 milijardi kuna u 2021. preračunat u eure iznosi 870 milijuna eura, a prihod trgovačkog lanca Spar Hrvatska od 6,37 milijardi kuna u eurima iznosi 845 milijuna eura.

Neke perjanice domaće ekonomije iduće će godine milijarde zamijeniti kunama.

Milijarde će iz rječnika izbaciti Emil Tedeschi, većinski vlasnik i predsjednik uprave Atlantic Grupe i Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke. Atlantic Grupa je u 2021. godini ostvarila 5,7 milijardi kuna prihoda što u eurima iznosi 756,8 milijuna eura. U prvih devet mjeseci 2022. godine Tedeschijev Atlantic ostvario je 4,7 milijardi kuna prihoda što iznosi 624,63 milijuna eura.

Podravka ima 614 milijuna eura prihoda

Koprivnička Podravka u 2021 godini je imala 4,6 milijardi kuna prihoda,  milijardu kuna manje od Atlantica, no u eurima to iznosi 614,7 milijuna eura pa je i razlika u godišnjem prihodu iz 2021. između Atlantica i Podravke od 142,1 milijun eura percipira manjom kad je izražena u eurima.

U prvih devet mjeseci 2022. godine Podravka je ostvarila 3,7 milijardi kuna prihoda što iznosi 492,7 milijuna eura.

Prema rezultatima poslovanja za prvih devet mjeseci ove godine objavljenim na Zagrebačkoj burzi niz hrvatskih tvrtki u eurima će s milijardi biti svedene na milijune.

Hotelijeri daleko od milijardi

Među njima je i Ericsson Nikola Tesla koji je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario 1,54 milijarde kuna prihoda, odnosno 205 milijuna eura, potom Končar Elektroindustrija čiji je devetomjesečni prihod ove godine dosegao 3,75 milijardi kuna što u eurima iznosi 498 milijuna eura.

Niti najveće turističke tvrtke neće od iduće godine govoriti o milijardama kada budu iznosile poslovne rezultate.

Valamar Riviera, po prihodu najveća domaća turistička tvrtka u prvih je devet mjeseci ove godine imala 2,29 milijardi kuna prihoda što u eurima iznosi 303 milijuna eura dok je rovinjska Maistra u devet mjeseci ostvarila 1,42 milijarde kuna prihoda što u eurima iznosi 189 milijuna eura.

 

 

 

Pročitajte još