NAJBOLJI U EUROPSKOJ UNIJI Gotovo sva djeca u Hrvatskoj završe srednju školu, u EU ih školu napusti čak 10 posto

Hrvatska se može pohvaliti najnižim udjelom mladih u dobi od 18 do 24 godine koji preuranjeno napuštaju školovanje u cijeloj EU, podatak je koji je u okviru svoje redovne statistike objavio Eurostat. Svega 2,3 posto mladih u Hrvatskoj preuranjeno je napustilo školovanje 2022 godine. Blizu hrvatskim rezultatu su Irska s udjelom od 3,7 posto te Slovenija i Grčka sa 4,1 posto, a slijede Poljska i Litva sa 4,8 posto.

Čak 11 posto mladih muškaraca u EU napusti školu

Udio onih koji prijevremeno napuštaju školovanje, (mladi ljudi u dobi od 18 do 24 godine koji rano napuštaju obrazovanje i osposobljavanje) stalno se smanjivao u EU-u tijekom posljednjih 10 godina, s 13 posto u 2012. na 10 posto u 2022, no Europska unija u narednih sedam godina, odnosno do 2030. godine želi postići prosječno snižavanje udjela na ispod 9 posto što je do sada uspjelo u 18 država članica.

Podaci pokazuju da je više mladih muškaraca rano napustilo obrazovanje i osposobljavanje nego žena u 2022., čak 11 posto muškaraca u odnosu na 8 posto žena. Udio muškaraca smanjio se s gotovo 15 posto u 2012. na 11 posto u 2022.




Što se tiče mladih žena, udio je pao s gotovo 11 posto u 2012. na 8 posto u 2022. godini.

Najgore je u Rumunjskoj i Španjolskoj

U usporedbi s 2012., dvije trećine svih članica EU prijavile su manji udio prijevremeno napuštenih u 2022., osim Češke, Danske, Njemačke, Estonije, Luksemburga, Mađarske, Austrije, Slovačke i Švedske, koje su prijavile mali porast (najveći je oko +2 boda).

S udjelom preuranjenog napuštanja školovanja među mladima od 15,6 posto na suprotnom kraju od Hrvatske nalazi se Rumunjska, a u stopu je prati Španjolska s udjelom do 14 posto, potom Mađarska, Njemačka i Italija svaka s po 12 posto.




Osamnaest članica EU već je ispunilo cilj na razini EU za 2030. za ovaj pokazatelj: Belgija, Češka, Irska, Grčka, Francuska, Hrvatska, Cipar, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Austrija, Poljska, Portugal, Slovenija, Slovačka, Finska i Švedska.

Na Islandu svako šesto dijete napusti školu

Bugarska i Grčka je jedine su članice EU u kojima je 2022. godine obrazovanje preuranjeno napustilo više mladih žena nego muškaraca, udio žena je bio 12 posto, a muškaraca 9 posto u Bugarskoj dok je u Grčkoj 4 posto mladih muškaraca preuranjeno napustilo obrazovanje i 5 posto mladih žena.

Zanimljivo je istaknuti da visinu udjela onih koji rano napuštaju školovanje nije moguće povezati sa stupnjem gospodarskog razvoja, odnosno nije moguće primijeniti pravilo prema kojem bi udio mladih koji ranije napuštaju školovanje bio veći u gospodarski manje razvijenim zemljama.


Dapače, u Njemačkoj e 12,2 posto, a u Hrvatskoj 2,3 posto. U Finskoj, poznatoj po visokim ulaganjima u obrazovni sustav koji se često spominje kao uzor u EU udio onih koji su preuranjeno napustili školovanje je 8,4 posto.

Izvan EU, Island ima udio od 16,5 posto, a Švicarska 6,3 posto.

 

Pročitajte još