OPREZ ZA GRAĐANE: Još samo danas možete novac podići na bankomatu bilo koje banke bez naknade

  1. Nema više kune! Danas je prvi dan kada kunama više ne možete platiti ništa, ali to ne znači da ne vrijede jer kune u novčanicama moći ćete zauvijek zamijeniti za našu novu valutu – euro.

Ono što je danas najvažnije je da  ponoć prestaje i ugodnost podizanja novca s bankomata bilo koje banke bez naknade.

Novčanice od 50 eura tek u travnju

Naime, od sutra prestaje ta privilegija, koju smo imali jer većina bankomata nije radila i kao i što je bilo uvijek do sada novac bez naknade možete podići samo na bankomatu banke u kojoj imate i račune. Danas na 15.siječnja trebali bi raditi svi bankomati koji privremeno nisu radili zbog uvođenja eura.

I dalje bankomati isplaćuju samo apoene od 10 ili 20 eura. Tek će se od travnja moći podići 50 eura u komadu, pa čak i 100 eura.




A Hrvati imaju još pregršt kuna. Po procjeni HNB-a po takozvanim čarapama još je 12,9 milijardi kuna. Obzirom da je krajem studenog izvan banaka bilo više od 33 milijardi kuna može se zaključiti da je akcija pozivanja građana da svoj novac polože na račune u bankama.

Novčanice možete zamijeniti zauvijek

Ipak za sve one koji imaju malo ili puno kuna važno je znati da se kune u kovanicama mogu zamijeniti još tri godine, a novčanice zauvijek.

Do kraja 2023. godine u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine, po fiksnom tečaju može bez naknade promijeniti do 100 novčanica i do 100 kovanica kuna u eure.




Fina je objavila kako za zamjenu prekobrojnih novčanica i kovanica zaračunava proviziju od 1 eurocenta po novčanici, odnosno kovanici, dok je Hrvatska pošta objavila kako se za zamjenu iznosa većeg od 750 kuna (99,54 eura) treba najaviti. Poslovne banke mijenjanju kune u eure bez ograničenja tako da se nova polaže na račune klijenata. Nakon 1. siječnja 2024. godine kovanice će se u Hrvatskoj narodnoj banci moći zamijeniti još dvije godine, dok za novčanice nema roka.

Pročitajte još