HRANA POSKUPLJUJE SVAKOG TJEDNA Pogledajte koliko su namirnice poskupjele u mjesec dana

Od nekoliko lipa do par kuna poskupljenja na mjesečnoj razini nekih prehrambenih proizvoda, uslužnih djelatnosti ili ugostiteljskih usluga bilo je dovoljno da se inflacija ne zaustaviti niti u listopadu. Državni zavod za statistiku izračunao je i za listopad prosječne cijene proizvoda u kunama i eurima, kako bi se građanima približilo skoro plaćanje u novoj valuti, a i kako bi na mjesečnoj razini mogli pratiti promjene cijena.

Hrana od lani poskupjela gotovo 20 posto

Inflacija je u listopadu porasla i  iznosila čak 13,2 posto, a opet je najviše poskupjela hrana i bezalkoholna pića, za 19,7 posto, usluge restorana i hotela za 17,8 posto, režije koje uključuju stanovanje, vodu, električnu energiju, plin i ostala goriva, za 16,1 posto, oprema za redovito održavanje kućanstva, za 15,8 posto, prijevoz, za 11,5 posto, razna dobra i usluge, za 10,7 posto, rekreacija i kultura, za 8,4 posto, odjeća i obuća, za 6,6 posto, alkoholna pića i duhan, za 4,4 posto, zdravstvene usluge za 3,5 posto te obrazovanje, za 2,3 posto.

U usporedi s rujnom rast nije velik, dijelu proizvoda su cijene i nešto manje, a nekima ostale nepromijenjene. No, u računici nisu uključeni računi koje građani plaćaju, prijevoz, obuća i odjeća.., a koje su prošli mjesec imale znatan utjecaj na inflaciju.
Izračun prosječnih maloprodajnih cijena pokazuje tako da je u listopadu u odnosu na rujan cijena bijele riže, bijelog kruha ili smrznutog oslića povećana za oko 30 lipa, ili tek tri do četiri centa, za oko 50 lipa ili oko 5 centi mliječnoj  čokoladi, 5 lipa pecivima i krafni, a što iznosi niti jedan cent,  gotovo za kunu telećim rebrima i pakiranju 10 jaja, odnosno oko 10 do 11 centi, gotovo dvije kune ili 25 centi mortadeli, za dvije kune poskupjela je slanina i pakiranje napolitanki, oko 3 kune ili 40 centri skuplje se je plaćao deterdžent za pranje rublja, a za po nekoliko lipa poskupjeli su i neki proizvodi u kafićima i restoranima, poput kave, voćnog soka, bečkog odreska…

Odnosno, preračuna li se povećanje cijena u eure, na mjesečnoj razini se gotovo osjeti, jer je riječ o tek nekoliko centi. Upravo bi i to mogla biti zamka za potrošače, jer uz rast od jedan ili dva centa sigurno je posljednjih mjeseci povećanje već bilo i za jedan euro, a pitanje je što se još može očekivati. Odnosno, bit će potrebno ne zanemariti na oko mala poskupljenja i paziti na košaricu od sljedeće godine – rast u centima nije velik no niti raspoloživi dohodak u eurima neće biti velik kao u kunama.
Špagetima i pizzama u ugostiteljskim objektima cijena je ostala ista, pokazuje nadalje analiza DZS-a. U trgovinama je za par lipa pala cijena tjestenini, a gotovo za kunu maslacu, odnosno za 10 centi. Dijelu povrća je izuzetno porasla cijena, što naravno ima i sezonski karakter, pa je tako cijena tikvicama udvostručena, odnosno porasla za više od jednog eura, a rajčici je porasla za tri kune ili gotovo pola eura.

Cijena kristal šećera i džema ostala je ista.


Ulaznice za kino i cijena za tečaj stranog jezika su također bile nepromijenjene. Ulaznica za kazalište bila je skuplja za nešto više od kune, tj. oko 15 centi, a za oko kunu i pol mjesečna članarina za teretanu. Prema računici DZS-a nije promijenjena niti ulaznica za bazene i iznosi 22 kune ili 2,92 eura.

No, prosjek je, a posebno u uslužnim djelatnostima, drugačiji po gradovima. Pa tako primjerice ulaznica za zagrebačke bazene koja je lani koštala 10 kuna, sada stoji 30 kuna, što je rast od čak 200 posto. Teško se i cijena kave od 10,46 kuna može naći u gradovima. No, naravno za to bi trebala dublja analiza.

 

 

Pročitajte još