SEDAM ETIČKIH NAČELA UVOĐENJA EURA: Država poziva trgovce da daju obećanje kupcima da neće podizati cijene zbog eura

“Svaki cent se broji, svaka kuna se računa”, slogan je na kraju Etičkog kodeksa, dokumenta koji je objavljen na službenoj stranici www.euro.hr u povodu pristupanja Hrvatske eurozoni.  Sada pozivaju tvrtke, a posebno one koje su u direktnom kontaktu s potrošačima da pristupe Kodeksu i u zamjeni kune u euro poštuju njegova načela. Sedam ih je, a cilj im je transparentnost i pouzdanost u promjeni valute.

Etičkom kodeksu pristupa se dobrovoljno

Pristupanjem Etičkom kodeksu poduzetnici se obvezuju da uvođenje eura neće zloupotrijebiti za neopravdano povećanje cijena unatoč tome što se cijene formiraju na temelju ponude i potražnje na slobodnom tržištu. Drugo načelo se bavi preračunavanjem kune u euro i poduzetnici bi se njegovim prihvaćanjem obvezali da će koristiti puni tečaj konverzije sa svih pet decimala prema kojem jedan euro vrijedi 7,53450 kuna te da će cijene zaokruživati na dvije decimale poštujući matematičko pravilo zaokruživanja.

U trećem s načelu traži obvezivanje na iskazivanje cijena u obje valute od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023. godine, a u četvrtom da će fiksni tečaj i dvostruke cijene jasno iskazivati i tijekom akcija i reklamnih kampanja. Peto načelo naglašava nužnost jasnog isticanja na vidnom mjestu fiksnog tečaja konverzije, a šesto obvezu informiranja radnika o uvođenju eura i njihovo osposobljavanje za što transparentnije objašnjavanje procesa prelaska na euro potrošačima.




Sedmo načelo odnosi se na trgovce i njime se obvezuju da će u razdoblju dvojnog opticaja, odnosno mogućnosti plaćanja i kunama i eurima posebnu pažnju posvetiti pravilnom i jasnom preračunavanju ostatka iznosa koji se potrošaču mora vratiti u eurima.

Posebna oznaka za trgovce koji slijede načela

Tvrtke koje pristupe Etičkom kodeksu imat će pravo na svojem prodajnom mjestu ili internetskoj stranici istaknuti vizualnu identifikacijsku oznaku, logotip i slogan kao informaciju kupcima da jamče pobrojana načela. Ta su načela izvučena iz odredbi Zakona o uvođenju eura pa ih se zapravo mora poštivati i bez pristupanja Kodeksu, ali na stranici www.euro.hr bit će objavljen popis tvrtki koje su mu pristupile.

“Pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu jedan je od mehanizama koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače. Cilj Etičkog kodeksa je omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u Hrvatskoj. To je dokument deklaratorne prirode kojim poslovni subjekti koji pristupe inicijativi jamče da će transparentno i pouzdano poslovati u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj”, navodi se u pozivu tvrtkama da se priključe.




Tvrtke će moći online pristupiti aplikaciji Etičkog kodeksa putem NIAS-a od kolovoza 2022. godine do prosinca 2023. godine.

Aplikacija Etički kodeks omogućit će svim građanima podnošenje pohvala i pritužbi na poslovne subjekte koji su pristupili Etičkom kodeksu, a koje će građani unositi putem portala e-Građani.

Hrvatska je odlukom Vijeća ministara EU 12. srpnja 2022. Pozvana da pristupi europodručju i postane 20. članica EU koja će u svoj platni sustav uvesti euro čime su ispunjeni svi formalni kriteriji i preostaje tek provođenje zamjene valuta do kraja ove godine.


 

 

 

 

Pročitajte još