CIJENA ULJA GODINU DANA POSLIJE: Hrvatska uživa u jeftinom ulju, dok Nijemci i dalje plaćaju litru tri puta više

Djelovalo je kao da za suncokretovo ulje ‘sutra’ ne postoji, a samo godinu dana kasnije cijene su stabilizirale, dok se strah od dramatičnih nestašica više se ne spominje.

Pred kraj travnja 2022. dok je rat u Ukrajini ulazio u svoj drugi mjesec, a Europa stajala zabezeknuta pred pitanjem hoće li se agresija režima ruskog predsjednika Vladimira Putina širiti i na druge zemlje, cijena litre suncokretova ulja je podivljala.

Rat nije potpuno zaustavio izvoz

Europljani su kupovali zalihe za koje možda nikad neće biti utvrđeno je li im prošao rok trajanja prije nego su potrošene pa će se potiho izlijevati negdje zagađujući okoliš. Iako je lani u proljeće djelovalo kao da ćemo se možda zauvijek morati odreći suncokretova ulja danas je situacija takva da su biljna ulja u ožujku 2023. pojeftinila za 47,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine zbog, ne treba se čuditi, obilne ponude i prigušene potražnje.




Naime, rat nije potpuno zaustavio izvoz iz Ukrajine, elementarne nepogode i klimatske nevolje nisu potpuno uništile usjeve suncokreta i međunarodna trgovina nije obustavljena. Samo su potrošači smanjili potražnju za suncokretovim uljem no njegova cijena u maloprodaji nije prestala rasti.

Kao i lani i ove smo godine usporedili maloprodajne cijene ulja u online trgovinama trgovačkih lanaca u nekoliko zemalja uzimajući za usporedbu najnižu cijenu litre suncokretova ulja u ponudi.

Litra ulja u Konzumu na akciji tek 1,59 eura

Usporedba cijena u 11 europskih zemalja pokazala je da potrošači u Hrvatskoj i danas, kada rat u Ukrajini već gazi po svojoj drugoj godini uživaju u najnižoj cijeni za litru običnog suncokretova ulja te da je lani predložena krilatica da se u Hrvatsku može doputovati po sunce, more i ulje i danas primjenjiva.




Ulje je u Hrvatskoj zahvaljujući tome što mu je vlada ograničila cijenu pojeftinilo dok je u nekim zemljama za koje smo pretraživali ponudu ipak poskupjelo.

U hrvatskom Konzumu litra Zvijezdina suncokretova ulja košta 1,72 eura, čak je tijekom travnja bila na akciji i nudila se za 1,59 eura što je cijena niža od one koju je Vlada propisala ograničenjem. Lani pred kraj travnja litra ulja u hrvatskom se Konzumu prodavala po 2,39 eura.

U slovenskom Mercatoru litra Zvijezdina suncokretova ulja skuplja je za dva eura pa ono stoji 3,79 eura dok je tamošnja cijena litre Cekin ulja također 3,79 eura dok je lani bila gotovo dvostruko veća, 6,49 eura.


U Belgiji, Austriji i Italiji cijene su porasle. U Belgijskom Carrefouru sa 1,55 eura lani na 3,39 eura sada, u Intersparu u Austriji sa 2,50 eura na 3,25 eura za litru, u talijanskom Ipercoopu s 2,59 eura na 3,18 eura.

Lani 6,33 eura, a danas pala na 4,24 eura u Njemačkoj

U Grčkoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj litra ulja na kraju ovogodišnjeg travnja je jeftinija u odnosu na prošlogodišnji.

U Kauflandu u Njemačkoj cijena litre ulja se stabilizirala na 4,24 eura a lani je dosezala i 6,33 eura, dok je u nizozemskoj Jumbo trgovini pala s lanjskih 5,85 eura na 3,99 eura. Španjolci ulje plaćaju po cijeni koja je najbliža onoj u Hrvatskoj jer za litru u trgovačkom lancu Mercadona trebaju izdvojiti 1,85 eura dok ih je lani litra ulja stajala 3,20 eura.

Cijenu ulja u Španjolskoj također ograničavaju mjere njihove Vlade. U grčkom Skalaventisu cijena litre ulja je 2 eura dok je lani bila 3,20 eura, a u Carrefouru u Francuskoj je ostala stabilna, lani na kraju travnja iznosila je 3,45 eura, a sada je 3,49 eura.

Na godišnjoj razini u Hrvatskoj je prema posljednjim podacima o inflaciji najveći bio porast potrošačkih cijena hrane i bezalkoholnih pića, za 17,4 posto. U taj porast nesumnjivo je ugrađena i ‘odšteta’ trgovcima za rekordno nisku cijenu ulja u odnosu na druge zemlje u EU.

 

 

 

 

 

Pročitajte još