NAJBOGATIJE REGIJE EUROPSKE UNIJE Najveća konkurentnost je u nizozemskom Utrechtu, a naša najbolja regija je Zagreb

Europska komisija objavila je Indeks regionalne konkurentnosti za sve regije EU. Revidirani indeks pokazuje da i dalje postoje velike razlike među EU regijama,  ali i da manje razvijene popravljaju svoju konkurentnost. Tu se ubraja i Hrvatska.

Slovenci bolji i od Zagreba

Najkonkurentnije su regije Utrecht, Zuid-Holland i regija glavnog grada Francuske Ile-de-France. Najniže vrijednosti su i dalje kod regija u istočnim državama, ali koje su ipak u razdoblju od 2016. do 2019. popravile konkurentnost i pojačale je do 2022. godine, za razliku od regija na jugu, koje slabije stoje s napretkom.

Kako se navodi, u razdoblju od 2019. do 2022. godine većina istočnih regija nastavila se je popravljati, uključujući baltičke zemlje, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku i Sloveniju. Istodobno , dijelovi  Češke, Rumunjske, Slovačke i Bugarske još su se više udaljili od prosjeka EU-a.




Na jugu EU-a, regije u Portugalu, Španjolskoj i većem dijelu Grčke poboljšale su konkurentnost, ali većina regija u Italiji i Cipru odmaknula se od prosjeka EU-a, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Indeks se kreće od vrijednosti 50 do 140. Kod nas, Zagreb sa 89 bodova prednjači po konkurentnosti, slijedi Jadranska Hrvatska sa 77 te Panonska Hrvatska sa 70,2 boda. U susjednoj Sloveniji indeks se kreće od 98,6 do 110 bodova.

Manja razlika među regijama jedne države te među regijom glavnoga grada i ostalih u pojedinoj zemlji, je  u konkurentnijim državama EU.




Regije glavnih gradova najkonkurentnije su u svim državama članicama osim u Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj. Kao što je vidljivo iz podataka za Hrvatsku, regija oko Zagreba je također najkonkurentnija u odnosu na Panonsku i Jadransku.

Veća konkurentnost znači i veći BDP

Razlike među regijama po konkurentnosti najveće su u Francuskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

U konkurentnijim regijama, navodi se, BDP po stanovniku je veći. Rezultati pokazuju kako regije EU-a i dalje trebaju potporu Unije za poboljšanje svoje konkurentnosti i smanjenje jaza među njima. Kohezijska politika, navodi se, glavna je investicijska politika EU-a za potporu regijama kada je riječ o otvaranju radnih mjesta, poslovnoj konkurentnosti, gospodarskom rastu, održivom razvoju i poboljšanju kvalitete života građana.


Pa je tako, primjerice, rast BDP-a u Hrvatskoj u četvrtom kvartalu 2022. godine od 4 posto na godišnjoj razini posljedica rasta prije svega investicija, a koje se financiraju EU novcem.

Indeks regionalne konkurentnosti pokrenut je  2010. godine i omogućuje regijama EU-a da prate i procjenjuju svoj razvoj te ga uspoređuju s drugim regijama.

U obzir se uzima 68 indikatora. Izdanje RCI-ja iz 2022. koristi potpuno revidiranu metodologiju i sastoji se od 3 podindeksa ‘Osnovno’, ‘Učinkovitost’ i ‘Inovacija’ i od 11 stupova koji se odnose na različite aspekte konkurentnosti: ‘Institucije’, ‘Makroekonomska stabilnost’, ‘Infrastrukture’, ‘Zdravlje’, ‘ Osnovno obrazovanje’, ‘Visoko obrazovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje’, ‘Učinkovitost tržišta rada’, ‘Veličina tržišta’, ‘Tehnološka spremnost’, ‘Poslovna sofisticiranost’ i ‘Inovativnost’.

 

 

Pročitajte još