EUROPSKI REKORDERI Preko Airbnba, Booking.coma i sličnih platformi rezervirano 547 milijuna noćenja, na hrvatskom Jadranu dvostruko više nego u španjolskoj Andaluziji

Platformski turizam na kraju je lanjske godine nadmašio svoj rezultat iz vremena prije pandemije, otkrivaju novi podaci Eurostata prema kojima je u posljednjem tromjesečju 2022. u zemljama Europske unije ostvareno 97 milijuna noćenja rezerviranih putem platformi poput Airbnba, Bookinga, Expedia Group-a ili TripAdvisora. Rast je to od 10 posto u odnosu na posljednji kvartal 2019. godine te od 25 posto u odnosu na posljednji kvartal 2021. godine.

Više rezervacija nego prije pandemije

Tijekom cijele 2022. godine statistički bi se moglo reći da je svaki građanin Europske unije proveo 1,2 noći u smještaju rezerviranom u EU preko neke od turističkih platformi budući da je ukupno tako ostvareno 547 milijuna noćenja dok Unija broji 447 milijuna stanovnika.

Godišnji rast potvrđuje oporavak sektora nakon pandemije, no isto tako dokazuje kako ruska invazija na Ukrajinu koja je počela 24. veljače 2022. poremetila mnogo toga, no ne i ponovni uzlet turističkih platformi i posljedično putovanja.




Posljednje pretpandemijske godine, 2019. turisti su  preko platformi rezervirali 512 milijuna noćenja, a 2021. godine u kojoj se u cijeloj EU aktivno provodila politika cijepljenja protiv Covid-a donijela 364 milijuna noćenja rezervirana putem platformi.

Najveći rast u cijeloj 2022. u usporedbi s 2019. zabilježen je u Švedskoj, 33 posto, Francuskoj 31 posto i Belgiji 23 posto. No, nisu sve članice EU ostvarile rast, njih 14 zaostaje za razinama iz pretpandemijske 2019. Najizraženiji pad  zabilježen je u Češkoj, 36 posto, Mađarskoj 27 posto, te Irskoj i Estoniji po 23 posto.

U 22 grada inicijativa protiv iznajmljivanja

Generalno snažan oporavak platformskog turizma produbljuje već poznati problem u brojnim gradovima.




Zbog turizma, mještani u brojnim gradovima ne mogu sebi osigurati dom zbog čega su se gradonačelnici, dogradonačelnici, i drugi gradski dužnosnici Barcelone, Bologne, Bruxellesa, Arezza, Pariza, Beča, Amsterdama, Lyona, Porta, Firenze re 12 drugih gradova okupili u inicijativu kojoj je cilj regulirati način na koji građani iznajmljuju svoje nekretnine za kratkoročni najam. Europska komisija za sada još nije ponudila nikakvo rješenje za tu problematiku.

Dok brojni gradovi traže način za održiv suživot lokalnog stanovništva i turista koji svoj smještaj rezerviraju preko platformi, Eurostat bilježi turističke destinacije koje su rekorderi u platformskom turizmu.

Jadranska Hrvatska vodeća je turistička regija po broju noćenja rezerviranih putem platformi u prošlogodišnjoj ljetnoj sezoni, odnosno tijekom srpnja, kolovoza i rujna kada je na hrvatskoj obali putem platformi ostvareno gotovo 20 milijuna noćenja, dvostruko više nego idućoj na listi regija s najviše ostvarenih noćenja, francuskoj regiji Provansa – Alpe – Azurna obala gdje je ostvareno 11 milijuna noćenja dok je treća španjolska Andaluzija s 10 milijuna noćenja. U prvih 20 regija Francuska je imala sedam regija, Španjolska pet, Italija četiri, a Hrvatska, Portugal, Grčka i Rumunjska po jednu.


U EU sve je više inicijativa koje zazivaju nametanje raznih obaveza platformama i iznajmljivačima koji ih koriste za kratkoročni najam uz zahtjeve čak i za zabranom Airbnb-ja.

Pročitajte još