(PRE)SKUPA JAJA Hrvatska u top 5 zemalja Europske Unije po poskupljenju jaja, neslavni rekorder Češka

Hrvatska se plasirala u top 5 zemlja Europske unije po poskupljenju jaja u siječnju 2023. u odnosu na siječanj 2022. godine, pokazali su podaci Eurostata. U prosjeku cijena jaja je u EU porasla za 30 posto, a u Hrvatskoj dvostruko toliko, za 62,6 posto.

U Mađarskoj jaja poskupjela 80 posto

Češka je rekorder po poskupljenju koje je doseglo 84,9 posto, slijedi je Mađarska za 79,4 posto, potom Slovačka sa 78,9 posto poskupljenja, a veće poskupljenje od Hrvatske zabilježeno je još i u Bugarskoj od 72,4 posto.

Zanimljivo je kako podaci Eurostata pokazuju da je rast cijene jaja veći u siromašnijim članicama EU dok je u bogatijima manji. U Njemačkoj 17,9 posto, Luksemburgu 18,3 posto, Austriji 19,3 posto, Francuskoj 20,7 posto, Italiji 20,8 posto, a u susjednoj Sloveniji 21,7 posto.




Jaje kao prehrambena namirnica kroz protekla je desetljeća prolazilo trnovit put od najzdravije namirnice iz reklame nekadašnje istarske Agrokoke koja mu je tepala ‘Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje’ preko omraženog jela u frižideru budući da žumanjak sadrži kolesterol, koji se držao odgovornim za kardiovaskularne bolesti sve dok znanstvenici nisu zaključili da u žumanjku ipak nema zasićenih masnih kiselina i vratili jajetu zeleno svjetlo otvorivši mu ponovno vrata na policu zdravih i nutritivno najvrjednijih namirnica. Snažno poskupljenje zadesilo je jaja u jeku njihove popularnosti.

Jaja od 1,9 do 3,1 euro za deset komada

U drugoj polovici ožujka maloprodajne cijene jaja ususret Uskrsu koji se slavi 8. travnja 10 komada jaja razreda M mogu se uz reklamu da su na akciji naći u Kauflandu po cijeni od 1,89 eura, a Špar prodaje 15 komada pod privatnom robnom markom po cijeni od 2,99 eura što po jajetu ispadne skuplje  (0,20 eura) nego u Kauflandu (0,18 eura).

U Metrou 10 komada XL jaja prodaje se za 2,19 eura što je jeftinije od najniže cijene u posljednjih mjesec dana koja je iznosila 2,65 eura za paket od 10 komada.




U Konzumovoj online trgovini svježa jaja u trećem tjednu ožujka nisu dostupna, dok se u Tommyju cijene za 10 komada jaja kreću od 3,12 eura za jaja veličine M brenda Luneta dok 10 komada jaja L veličine koja se prodaju pod Tommyjevom robnom markom T! košta 2,92 eura.

Visoka cijena jaja objašnjava se rastom cijena hrane za perad, ptičjom gripom koja je izvan sezone u kojoj se inače pojavljuje poharala brojna jata nesilica te skupom energijom koja je nužna za grijanje na farmama peradi.

Ipak, jaja u Hrvatskoj, usporedimo li cijene u domaćoj maloprodaji s onima na internetskoj stranici francuskoj Carrefoura danas koštaju podjednako ili su skuplja nego u Francuskoj gdje se 20 komada jaja može kupiti za 0,16 eura po jajetu, no jaje iz slobodnog bio uzgoja košta i po 56 centi, pa se za paket od deset komada treba izdvojiti čak 5,65 eura.


Pročitajte još