ISTRAŽIVANJE EUROPSKE INVESTICIJSKE BANKE Europska unija zaostaje za SAD-om, ali u ovom području može spasiti prednost

Ulaganja su se u Europskoj uniji snažno oporavila i u 2022. se vratila na razine prije pandemije, međutim nisu dovoljno produktivna da bi Uniji dugoročno osigurala sposobnost da uspješno natječe sa SAD-om na globalnoj gospodarskoj pozornici, jedan je od zaključaka istraživanja Europske investicijske banke (EIB) provedenog anketiranjem 13 tisuća tvrtki u EU.

EU zaostaje i do 2 posto BDP-a

One se, pokazalo je istraživanje, nakon povlačenja potpora koje su primale u vrijeme pandemije bore s visokom inflacijom, nestabilnošću i strožim kreditnim uvjetima.

“Kada se isključe ulaganja u stanogradnju podaci pokazuju da se nakon globalne financijske krize između Europe i SAD-a otvorio jaz produktivnim ulaganjima između 1,5 i 2 posto BDP-a”, nalaz je EIB-ova istraživanja.




Jaz uzrokuju veća američka ulaganja u strojeve i opremu te u inovacije, a posebno u opremu informacijske i komunikacijske tehnologije posebno u uslužnom sektoru, potom u intelektualno vlasništvo u javnom u obrambenom sektoru.

Potrošnja poduzeća na istraživanje i razvoj u EU je u odnosu na globalne konkurente također niska i iznosi svega 1,5 posto BDP-a u EU naspram 2,6 posto u SAD-u i Japanu.

Na području ulaganja u inovacije jaz između EU i SAD-a je povećan za oko 10 postotnih bodova u istraživanju za 2022. godinu što znači da je sada za poduzeća iz EU vjerojatnost da će uvesti inovacije 19 postotnih bodova manja nego za poduzeća iz SAD-a.  Europske tvrtke rjeđe ulažu u nove tehnologije i prakse, a ukupna razna investicija niža je 1,2 posto BDP-a.




Potencijal zelene energije

Opsežna studija EIB-a ističe kako su oporavak investicija u EU tijekom trećeg tromjesečja 2022.  potaknule snažne investicije u južnoj Europi.

Realne su investicije u trećem kvartalu 2022. bile 4 posto veće nego u posljednjem kvartalu 2019. godine, a najviše su tom rastu pridonijele investicije u Italiji, Španjolskoj i manjoj mjeri Grčkoj a ponajviše se tiču ulaganja upravo u strojeve i opremu u čemu Unija kao cjelina zaostaje za SAD-om. Španjolska prednjači u ulaganjima u proizvode intelektualnog vlasništva. Ukupan doprinos rastu ulaganja zemalja južne Europe je visokih 55 posto.

U sivoj slici ukupnog zaostajanja EU za SAD-om svijetla točka za Uniju moglo bi ostati vodstvo u zelenoj tehnologiji koje će smatraju u EIB-u biti presudno za buduću konkurentnost, ali je sada ugroženo.


Dok Europa zaostaje za Sjedinjenim Državama u digitalnim inovacijama, zelene tehnologije do sada su se istaknule kao područje u kojem Europska unija prednjači.

Ulaganja od 1 bilijun eura godišnje

U patentiranju zelenih tehnologija, glavne prednosti Europe leže u područjima održive mobilnosti, pametnih mreža i energije vjetra, dok je po pitanju skladištenja energije i u manjoj mjeri, solarne energije izjednačena sa Sjedinjenim Državama i Kinom.

Kako bi ostala konkurentna, Europa će morati konsolidirati svoju poziciju i proširiti svoju uključenost u najsuvremenije inovacije, kao što su vodikove tehnologije – stoji u EIB-ovu izvješću u kojem banka upozorava da ni SAD ne spava u toj utakmici već će propisima kojima nastoje smanjiti inflaciju osigurati gotovo 369 milijardi dolara za projekte vezane uz energiju i klimatske promjene čime će otvoriti prostor i za preseljenje inovativne zelene industrije u SAD.

U Europskoj uniji, smatraju u EIB-u potrebno je ulaganje od 1 bilijuna eura godišnje kako bi se emisije stakleničkih plinova smanjile za 55% do 2030, a to je 356 milijardi eura više nego u razdoblju od 2010. do 2020. godine.

 

Pročitajte još