GLOBALNO TRŽIŠTE VALUTA Euro ponovno jači od dolara, ali dolar i dalje najomiljenija valuta ulagača

U kolovozu prošle godine dolar je nakon 20 godina bio jači od eura, taj se je trend nastavio još u nekim razdobljima tijekom rujna, no nakon toga euro je opet pokazao da je snažniji od američke valute, što je i bio najveći dio svoje povijesti. Odnosno za jedan euro treba još uvijek izdvojiti više dolara, ali je ipak dolar ostao najzastupljenija svjetska valuta.

Franak i funta jači od eura

Slična situacija kao i s dolarom, bila je i sa švicarskim frankom pa je također ta valuta u posljednjih godinu dana najjača prema euru bila u rujnu.

Britanska funta uvijek je jača od eura, u posljednjih godinu dana držala je sličan omjer u odnosu na euro, a i za nju, kao i za euro, veća turbulencija prema dolaru dogodila se je u rujnu.




U rujnu je britanska funta bila najslabija  u povijesti u odnosu na dolar, slično što se je dogodilo i euru.

Naime, britanska  vlada je tada najavila smanjenje poreza i poticaje za investicije kako bi podržala gospodarstvo, zaduženjem najvećim od 1972. godine. Dodatno i tamošnja središnja banka nastavila je s povećanjem kamata.

Valute variraju zbog dizanja kamata

Prije godinu dana za jedan euro moglo se je dobiti i više od 1,1 dolara, dok je 14.3 ove godine bio na razini od 1,07 dolara. Uglavnom se je vrijednost eura kretala od 1,05 do 1,07 dolara. Onaj snažan pad eura prema dolaru od kolovoza do rujna spustio je vrijednost eura na 0,975 dolara.




Krajem rujna najmanju je vrijednost euro imao i prema švicarskom franku – 0,956 franaka za euro. I trenutačno je euro slabiji, pa se je tako 14. ožujka za 1 euro mogao dobiti 0,982 franaka. U lipnju lani vrijednost eura prema franku je u godinu dana bila najveća, pa se je tako za euro moglo dobiti 1,050 franaka.

U godinu dana vrijednost eura prema britanskoj funti je na sličnim razinama, od oko 0,8 do 0,9 funti za euro. Odnosno funta kao i u ranijoj povijesti pokazuje svoju snagu, a koja je najveću vrijednost prema euru imala 2015. godine.

Uglavnom, oscilacije u tečaju trenutačno su najviše vezana za poteze središnjih banaka, odnosno inflacije i gospodarska očekivanja.


Dolar iako je oslabio i dalje valuta broj 1

Fed je prošle godine u sedam navrata povećao kamatnu stopu za ukupno 425 bodova. Na sjednici FED-a sljedeći tjedan očekuje se daljnje povećanje kamata. Prvotno je bio očekivani rast od 0,50 bodova, no prognoza rasta se je smanjila na 0,25 posto.  Manji rast kamate je predviđen nakon najave središnje banke da će štediše propale banke Silicon Valley (SVB) moći podignuti depozite, odnosno nakon što je vraćeno povjerenje građanima i ulagačima.

Uglavnom, očekivanja su da će do ljeta kamata FED-a biti između 5,25 i 5,50 posto.

Europska središnja banka zasjeda u četvrtak, a prema očekivanjima, kamatu će povećati za 0,5 posto, na 3 posto. Još lani na ljeto kamata je bila negativna, na minus 0,5 posto, što znači da je u osam mjeseci povećana za  3,5 postotnih bodova.

Iako euro zadržava ‘jačinu’ prema dolaru, ipak je dolar vodeća svjetska valuta. Prema podacima MMF-a, u drugom kvartalu 2021. godine 59,2 posto deviznih pričuva svih zemalja svijeta bilo je u dolarima, a u euru 20,5 posto. Gotovo sve sirovine,  uključujući i naftu, na svjetskom se tržištu obračunavaju u dolarima. Jedino se je u međunarodnom platnom prometu euro izjednačio s dolarom. I, u 20 godina postao je druga najvažnija svjetska valuta.

 

 

Pročitajte još