POČELO DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA: U svih 27 trgovačkih centara Pevexa cijene izražene u kunama i eurima i prije zakonskog roka

PEVEX d.d., krenuo je u dvojno iskazivanje cijena u svih 27 prodajnih centara prije službene obveze, koja stupa na snagu 5. rujna.

Dvojne cijene na čak 1,5 milijuna etiketa 

Prije zakonskog roka u svim PEVEX prodajnim centrima, na više od 1,5 milijuna etiketa, bit će izražena cijena u kunama i eurima. Također, na vidljivim mjestima u centrima te na računima i svim kanalima oglašavanja bit će istaknut i službeni fiksni tečaj konverzije od 7,53450 kuna za euro kako bi kupcima bilo što jednostavnije preračunati i usporediti cijene.

Preračunavanje cijena te zaokruživanje istih obavljat će se isključivo po fiksnom tečaju konverzije u punom brojčanom iznosu te u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja po načelima Etičkog kodeksa Ministarstva gospodarstva kojem će PEVEX pristupiti.




„Nastavno na odluku Vijeća Europske unije o fiksnom tečaju konverzije kuna u eure u svim prodajnim centrima iskazivat ćemo cijene u obje valute i prije zakonskog roka. Glavni motiv su naši kupci jer nam je iznimno bitno da imaju što više vremena za prilagodbu na novu valutu. Briga o kupcima, brza i transparentna dostupnost informacija je konstanta u našem poslovanju. Pristupanjem Etičkom kodeksu i dodatno potvrđujemo našim kupcima da u PEVEX-u nema mjesta neopravdanom zaokruživanju cijena.”  poručili su iz Uprave tvrtke PEVEX.

Trošak uvođenja eura ukupno 4,6 milijuna kuna

Pevex, maloprodajni lanac s 27 trgovina u svakoj od njih ima preko 70.000 artikala, a cijenu svakog od njih valja iskazati dvojno. Samo označavanje cijena, stajat će ih 2,8 milijuna kuna. U trgovačkom lancu dali su nam detaljan izračun troška uvođenja nove valute koji se penje na čak 4,6 milijuna kuna.

Najveći pojedinačni trošak iznosi očekivano trošak rada. Angažman radnika na postavljanju novih cijena u trgovinama stajat će ih više od dva milijuna kuna.




Softverska prilagodba blagajni već je počela, a kako bi iznosi na računima  bili iskazani u dvije valute. To će trgovce dodatno koštati pa tako prema Pevexovom izračunu prilagodba softwarea tvrtki donosi oko 300 tisuća kuna troška. Tu je i trošak opreme blagajni u prva dva tjedna uvođenja eura kada će se moći plaćati i u eurima i u kunama. Kako su nam pojasnili, u tom periodu će morati imati dvostruke blagajne, a to će ih stajati gotovo 200 tisuća kuna.

I na letcima trgovačkih lanaca morat će se cijene iskazati dvojno, a na dnu će morat biti istaknut i fiksni tečaj, na katalozima na posljednjoj strani, kod TV oglašavanja na dnu ili vrhu ekrana… Administrativni posao koji čeka sve poslodavce, čeka i trgovce, a to je prilagodba svih ugovora o radu novoj valuti.

U Pevexu će tako na izmjeni 2100 ugovora o radu raditi četiri zaposlenika cijeli mjesec, a to će donijeti trošak nešto veći od 80 tisuća kuna.


 

 

 

Pročitajte još