SVE VIŠE TURISTA Većina Europljana želi putovati avionom po eurozoni, a prije će štedjeti na hrani i odjeći nego na odmoru

Čak 77 posto Europljana planira putovati u prvih šest mjeseci 2023. godine, što je 16 posto više nego lani u isto vrijeme, a među njima 66 posto na put misli ići od ožujka nadalje, pokazalo je istraživanje Europske komisije za putovanja (European Travel Commission) prema kojem u odnosu na prehodanu godinu značajno raste interes Europljana za posjećivanjem im zemalja koje nisu susjedne, ali su u Europi. Istraživanje je financirala Europska unija, a sudjelovalo je 4,500 ispitanika.

Hrvatska šesta na listi najželjenijih destinacija

Na listi zemalja koje Europljani priželjkuju kao svoju iduću inozemnu destinaciju Hrvatska je šesta uz odabir od 5,6 posto ispitanika.

Najpoželjnija je Francuska koju je odabralo 9,9 posto ispitanika, a redom su potom Italija, Španjolska, Njemačka i Grčka, dok su Austrija, Portugal i Belgija iza Hrvatske. Među deset poželjnih putnih destinacija jedino je Turska na devetom mjestu izvan EU, a sve EU članice na listi su ujedno i članice eurozone.




Ponajviše Europljana, njih 72 posto ići će na kraća putovanja namijenjena odmoru, a kao glavni motiv za putovanja koji je odabralo 18,7 posto ispitanika je uživanje u prirodnim ljepotama krajolika na odabranoj destinaciji nakon čega odmah sa 16,7 posto slijedi uživanje u gastronomskim užicima, odnosno u jelu i piću.

Proljetna putovanja motivirana su i željom za upoznavanjem lokalne kulture 15,2 posto, razgledavanjem 14,6 posto te učenjem o lokalnoj kulturi 12,3 posto.

Europljani imaju budžet od 500 do 1500 eura po osobi

Europljani ove godine više nego prošle preferiraju posjetiti neku drugu upravo europsku zemlju.  Njih 63 posto želi putovati po Europi, 13 posto više nego lani, a interes za turističkim putovanjem po vlastitoj zemlji pao je na najnižu razinu od pandemijskog ljeta 2020. godine, od svega 25 posto.




Unatoč aktualnim ekonomskim izazovima i neizvjesnostima Europljani su u anketi rekli da će za svoj odmor raspolagati sličnim budžetima kao i lani. Njih 39 posto planiraju putovanja od 4 do 6 noćenja, što je rast od 6 posto u odnosu na 2022, a najuobičajeniji budžet je onaj koji se kreće između 500 i 1500 eura po osobi.

Putovanja su se što je svojevrsno iznenađenje pokazala otpornijima na smanjenje potrošnje od nekih drugih kategorija. Čak 59 posto ispitanika planira jednaku potrošnju na putovanja kao i lani, dok primjerice 40 posto njih smanjuje potrošnju na odjeću, elektroniku i slično, pa i na aktivnosti u slobodno vrijeme ili sport.

Ipak, iako ne odustaju od putovanja 23 posto Europljana zabrinuto je zbog rasta troškova, a 18 posto je zabrinuto zbog stanja vlastitih financija. Izazovnoj financijskoj stvarnosti prilagodit će se mijenjanjem ponašanja na destinaciji. Manje će kupovati, reklo je njih 18 posto, njih 16 posto će birati jeftiniji smještaj, a 15 posto će se zadovoljiti s jeftinijim restoranima i prehranom.


Svaki treći Europljanin zbog rata u Ukrajini mijenjao planove

Rat  u Ukrajini nije neutralan među europskim putnicima, zabrinutost oko ratnih sukoba je u odnosu na rujan 2022. porasla za 11 posto pa sada 31 posto Europljana kaže da su mijenjali svoje putne planove zbog rata.

Za 7 posto je u odnosu na lani porastao broj Europljana koji su već u potpunosti rezervirali svoja putovanja za prvih šest mjeseci ove godine. Njih 44 posto svoja je putovanja već rezerviralo, a među najrevnijima u rezervacijama su Austrijanci, Britanci, Nizozemci i Belgijanci.

Nije zanemariv ni broj Europljana koji na putovanje planiraju ići avionom, jer takvih je većina od čak 54 posto što je najveći rast od 2020. Takva je želja putnika, ističe se u istraživanju problematična jer rast potražnje za putovanjima avionom podiže razinu emisija štetnih stakleničkih plinova, te utječe na onečišćenje okoliša.

Stoga se turističke destinacije potiču na snažnije promoviranje putovanja vlakom kao i na kreiranje paketa usluga u kojima će vlak biti prijevozno sredstvo. Težinu tog zadatka najbolje ilustrira činjenica da svega 10 posto Europljana planira putovati vlakom, a automobilom njih 29 posto.

Što stariji to Europljani više putuju

Što su stariji Europljani pokazuju veću želju za putovanjima pa tako 80,3 posto starijih od 45 godina kaže kako je vrlo izgledno da će putovati, dok isti odgovor daje tek 64,9 posto mladih od 18 do 24 godine.

Važnom skupinom putnika smatraju se oni stariji od 55 godina kojih također planira putovati 80,3 posto, a prema istraživanju Europske komisije za putovanja  38 posto te populacije zainteresirano je za kulturu i lokalnu baštinu na destinaciji, a osim time moguće ih je privući i ponudama za istraživanje krajolika, ali ponajviše, čak 50 posto nuđenjem programa za putovanja dulja od sedam dana.

Treći najvažniji faktor koji privlači putnike pojedinim putnim aranžmanima je stvaranje lokalnih iskustava kroz upoznavanje lokalnog stanovništva.

 

Pročitajte još