OPREZ STIGLI LAŽNI EURI Najpopularnije su novčanice od 50 eura, ali najveća zapljena je bila s lažnim novčanicama od 10 eura

Ovaj je tjedan odjeknula vijest da je muškarac uhićen s 800 krivotvorenih novčanica od 10 eura. Najveća je to pojedinačna zapljena krivotvorenih novčanica detektirana u posljednjih nekoliko godina.

Krivotvorenje eura u porastu

Naime, proteklih je godina u Hrvatskoj pronađeno po manje od 300 novčanica krivotvorenih eura godišnje. Uvođenje eura u Hrvatsku idealna je prilika za pokušaj puštanja krivotvorina u sustav obzirom na to da građani i poduzetnici još uvijek nisu navikli na izgled i osjet nove valute pod rukama. Euro.dnevno je već pisao o slučajevima korištenja novčanica filmskih rekvizita.

„Imali smo nedavno slučaj gdje je osoba s 10 krivotvorenih eura“, požalio se jedan ugostitelj. Njegovi kolege već na šankovima drže uređaje za provjeru autentičnosti novca. Tako su skeneri i kemijske – detektori lažnih novčanica, postali su obvezni dio šankerske opreme.




10 godina zatvora za krivotvoritelja

Ove godine je osim ove velike zapljene otkriveno 300 novčanica lažnih eura, a RTL je od Hrvatske narodne banke saznao da su izrazito popularne novčanice od 50 eura kojih je među krivotvorenima bilo dvije trećine, odnosno gotovo 200. Prevarantima su zanimljive i novčanice od 20 i 100 eura, a nešto manje one od 10, 500 i 200 eura.

To znači da je u manje od dva mjeseca otkriveno više krivotvorina nego tijekom cijele prošle godine kada je zaplijenjeno 260 lažnih novčanica eura, ali i godinu ranije kada ih je bilo 228.

One koje policija uhiti jer su izradili lažne novčanice, čeka kazna do deset godina. Tri godine će u zatvoru provesti oni koji nesvjesno prime lažni novac, ali ga svjesno proslijede dalje.




 

Pročitajte još