POTROŠNJA U PROSINCU Europljani za blagdane štedjeli na hrani, Hrvatska zabilježila izuzetno jak pad potrošnje

Iako je prosinac uvijek bio mjesec namijenjen većoj potrošnji, ipak, ni sniženja niti darivanja nisu pobijedila inflaciju i neizvjesnost  te je potrošnju stavljena u zonu opreza. Najveći pad potrošnje bio je u hrani i piću.

Više se vozilo, manje jelo i pilo

Podaci Eurostata pokazuju da je u prosincu u odnosu na studeni potrošnja pala u europodručju za 2,7 posto, odnosno 2,6 posto u EU. U studenom je rast bio 1,2 posto u europodručju i EU. Na godišnjoj razini potrošnja je u prosincu bila manja za 2,8 posto u eurozoni i  2,5 posto u EU.

Prema Eurostatovim podacima Hrvatska je zadnji mjesec u 2022. imala za tek pola posto manji promet trgovine na malo u odnosu na studeni, no u odnosu na prosinac 2021. pala je za velikih 5,6 posto, što nas svrstava u sam vrh zemalja sa smanjenom potrošnjom.




U cijeloj prošloj godini, a u odnosu na godinu prije, prosječna godišnja razina trgovine na malo za porasla je za 0,7% u europodručju i za 1,1% u EU.

Na mjesečnoj razini , prosinac na studeni, u EU je  smanjen obujam trgovine na malo hranom, pićem i duhanom za 2,9 posto, a neprehrambenom robom za 2,8 posto, dok je za motorna goriva porastao 2,3%.  U europodručju u prosincu 2022., u usporedbi sa studenim 2022., obujam trgovine na malo manji je bio za 2,9% za hranu, piće i duhan te za 2,6% za neprehrambene proizvode, dok je za motorna goriva porastao za 2,3%.

Nijemci troše puno manje nego godinu ranije

Među državama članicama za koje su podaci dostupni najveća mjesečna smanjenja ukupnog obujma trgovine na malo zabilježeni su u Nizozemskoj (-6,3%), Njemačkoj (-5,3%) i Luksemburgu (-3,8%). Najviša povećanja zabilježeni su u Slovačkoj (+2,3%), Austriji (+1,6%) i Rumunjskoj (+1,3%).




U Hrvatskoj je potrošnja na mjesečnoj razini pala za ne velikih 0,5 posto, te s Ciprom i Maltom bilježimo najmanji pad. U susjednoj nam Sloveniji pad je bio 1,4 posto. No na godišnjoj razini u Hrvatskoj je pad bio visokih 5,6 posto, dok je Slovenija imala rast od 2,8 posto.

U europodručju u prosincu 2022. u usporedbi s prosincem 2021. obujam trgovine na malo manji je bio za 6,9 % za hranu, piće i duhan te za 0,6% za neprehrambene proizvode, dok je za motorna goriva porastao za 6,0%. U EU je smanjen obujam trgovine na malo hranom, pićem i duhanom za 6,6 posto te neprehrambenom robom za 0,9 posto, dok je za motorna goriva porastao 7,3%. Među državama članicama za koje su podaci dostupni najveći godišnji pad ukupnog obujma trgovine na malo zabilježeni su u Belgiji (-9,2%), Danskoj (-8,4%) i Švedskoj (-7,1%). Uočena su najveća povećanja na Malti (+5,7%), Rumunjskoj (+5,3%) i Španjolskoj (+4,6%).

 


 

Pročitajte još