PREPORUČIO ECB Novčanica od 200 eura je legalna, ali trgovci je iznimno mogu odbiti. Iznimka se pak pretvara u pravilo…

Moraju li svi trgovci uzeti novčanicu od 200 eura, ako njome nešto želite kupiti? Da, ali ne sasvim. Pitanje je postalo aktualno nakon što je kupcu u velikogoričkom Sparu uskraćena blagodat šopinga jer je račun od 30 ak eura nakanio platiti novčanicom od 200 eura. Svemu je kako je izvijestio Jutarnji list svjedočila i policija koju je pozvao tražeći da mu osiguraju pravo na kupnju legalnim sredstvom plaćanja.

Spar ne prima novčanice od 200 i 500 eura

Ekipa u plavim odorama mogla je samo konstatirati kako oni nemaju ništa s time gledajući kako prodavačice odnose robu s pulta natrag na police. Spar i Interspar ne primaju novčanice od 200 i 500 eura. Odgovor “Da, ali ne sasvim”, najprecizniji je koji se može dati.

Hrvatska udruga potrošača ustala se na stražnje noge u obranu prava hrvatskog kupca da sitne račune plaća velikim apoenima novčanica eura. Savjetuju prijavu Državnom inspektoratu.




Možemo očekivati da će u narednim danima biti još slučajeva u kojima trgovci odbijaju primiti velike apoene novčanica eura, posebno one od 500 eura za koju je Lukoil, lanac benzinskih postaja kako je objavio T Portal već izvjesio obavijest da je ne prima.

Europskoj centralnoj banci pod čijom kapom sada djeluje i Hrvatska narodna banka takvo ponašanje trgovaca nije nepoznanica.

I u eurozoni ne žele primati velike novčanice

Otpor velikim apoenima novčanica eura poznata je boljka eurozone, dapače toliko poznata da je centralna banka još 2010. bila primorana reagirati donoseći – Preporuke. Umjesto regulative.




Preporučili su da sve novčanice eura treba prihvatiti kao sredstvo plaćanja. No, ako trgovac nema dovoljno gotovine za povrat ostatka ili kad je razlika između cijene koju treba platiti i vrijednosti novčanice neproporcionalno velika može odbiti veliki apoen novčanice. ECB-u je važno da se posluje u dobroj vjeri i da odbijanje novčanice od 200 eura ne bude trajno već iznimka.

U praksi iznimka je na mnogim mjestima postala trajna.

Takvo tumačenje ECB-a u zemljama eurozone prihvaćeno je tako da diljem njezinih donedavno 19, a sada 20 članica svako prodajno mjesto bilo da je trgovina ili restoran donosi odluku za sebe.


Turisti diljem Europe imaju problem s 200 eura

Niz internetskih servisa koji objavljuju korisne savjete putnicima ističu kako je u cijeloj eurozoni plaćanje novčanicama od 200 i 500 eura otežano, te se novčanice ili ne prihvaćaju ili ih prihvaćaju pod određenim uvjetima.

“U zemljama eurozone trgovine naime mogu odbiti primiti novčanicu od 200 eura ako iznos kupnje ne premašuje polovicu tog iznosa, odnosno 100 eura”, savjet je na blogu extratravelmoney.com.

Servisi poput Reddita i TripAdvisora prepuni su primjerice pitanja očajnih turista koji traže savjet gdje mogu potrošiti ili razmijeniti novčanicu od 200 eura.

Prije godinu dana jedan korisnik Reddita tražio savjet gdje u Amsterdamu može razmijeniti novčanicu od 200 eura koju mu nisu htjeli uzeti niti u mjenjačnici velike nizozemske ING banke. Dobio je savjet da pokuša u kazinu uz obrazloženje da je najveći apoen novčanice koji se uobičajeno prihvaća u Nizozemskoj 50 eura.

Odgovori na slična pitanja vezana uz Pariz na TripAdvisoru su slični, novčanicu od 500 eura gotovo nitko neće primiti dok za onu od 200 eura poznavatelji situacije kažu da bi u hotelima mogla proći kao sredstvo plaćanja.

Popustljivi u Njemačkoj i Austriji

Svim putnicima u Francusku preko organiziranih agencijskih putovanja redovito se savjetuje da uz sebe imaju sitniji novac jer je mogućnost da krupnije novčanice neće biti prihvaćene velika. Britanski Guardian građanima koji putuju u zemlje eurozone na odmor savjetuje uzimanje manjih apoena novčanica eura nakon što su kontaktiranjem određenog broja trgovina i hotelskih odmarališta ustanovili da veliki dio njih ne prima novčanice veće od 100 eura.

Na platformi Quora građanin Portugala piše kako je ostao šokiran kad je njegov rođak račun u restoranu odlučio platiti s novčanicom od 500 eura i ističe kako je zahvalan što je konobar imao sitnog novca za povrat ostatka, ali i na tome što nisu privukli ničiju pažnju.

Za razliku od njih veliki apoeni novčanica eura prihvaćeniji su u Njemačkoj i Austriji zemljama koje su posljednje pristale na prestanak tiskanja novčanice od 500 eura koja je svoju novčanu karijeru završila 2019. godine otkad se više ne tiska.

Sudbina joj je takva zato što je bila izrazito popularna u biznisu organiziranog kriminala u kojem će se kad sve stare novčanice od 500 eura napuste optjecaj očekivano okrenuti novčanicama od 200 eura.

Polovina novčanica u optjecaju su one od 50 eura

Zanimljivo je naglasiti kako je u cijeloj eurozoni tijekom studenog 2022. godine udio novčanica od 200 eura među svim novčanicama bio tek 2,9 posto, a cirkuliralo ih je ukupno 854 milijuna komada.

Usporedbe radi, novčanice od 50 eura činile su 49,1 posto svih novčanica u optjecaju odnosno bilo ih je 14,2 milijarde komada, a odmah iza njih su novčanice od 100 eura koje su sa 3,9 milijardi komada u cirkulaciji činile 13,5 posto svih novčanica u opticaju eurozone.

Veliki apoeni novčanica eura u siromašnoj su Hrvatskoj postali problem svega desetak dana nakon što je euro postao službena valuta i dok bankomati još uvijek daju pretežno novčanice od 10 i 20 eura.

Dok navikavanje na novu valutu tek počinje važno je naglasiti da građani Hrvatske nikada u kunama nisu imali priliku plaćati tako velikim iznosom sadržanim u jednoj novčanici kao što je 200 ili 500 eura.

Jedna novčanica vrijedi 1506,9 kuna, 50 posto više nego Starčević

Podsjetimo, 200 eura prema fiksnom tečaju konverzije eura u kune vrijedi 1506,90 bivših hrvatskih kuna, što je za 506,90 kuna vrjednija novčanica od najvećeg apoena novčanice kune, onog od 1 000 kuna s likom Ante Starčevića.

Novčanica od 500 eura prema fiksnom tečaju konverzije vrijedi 3 767,25 bivših hrvatskih kuna, gotovo četiri puta više od bivše novčanice od 1 000 kuna.

Dakle, novčanica od 200 eura nosi za 50 posto veću vrijednost od najvećeg apoena kune, a novčanica od 500 eura gotovo četiri puta veću vrijednost od novčanice kune s likom Ante Starčevića. Razumljivo je stoga da ih na maloprodajnim mjestima možda i nemaju mogućnost primiti.

S druge strane 100 eura je puno bliže vrijednosti nekadašnjih 1 000 hrvatskih kuna budući da prema fiksnom tečaju konverzije vrijedi 753,45 kuna.

Mogu li hrvatski građani plaćati novčanicom od 200 eura? Mogu, ona je legalno sredstvo plaćanja, ali ne mogu primorati nikoga da je uzme ako njome plaćaju račun značajno manje vrijednosti od 200 eura ili ako trgovac objektivno nema dovoljno sitnog novca za povrat ostatka.

Trgovkinja papirnici centru Zagreba na temu novčanice od 200 eura jednostavno je rekla da bi je uzela, ali da ona nikad u blagajni nema toliko pologa u sitnijem novcu da ne zna kako bi vratila ostatak ako bi račun bio 30 eura.

 

 

 

 

 

Pročitajte još