STIŽU PRVE PLAĆE U EURIMA Većina Hrvata zarađuje manje od 1000 eura, najmanje plaće u industriji

Tisuću eura predstavlja vrijednost od sedam tisuća, pet stotina trideset i četiri kune i pedeset lipa (7.534,50 kn). Preračunavanje ovog iznosa uskoro će nam biti jako važno jer oko njega ćemo graditi novo shvaćanje vrijednosti plaća u Hrvatskoj postavljajući si pitanje je li plaća veća ili manja od tisuću eura.

Prosječna plaća 1.011,74 eura

Prosječna neto isplaćena plaća u Hrvatskoj za rujan 2022. godine nešto je veća od tisuću eura i iznosi 1.011,74 eura dok je podatak o prosječnoj neto vrijednosti isplaćenoj za sat rada u Hrvatskoj 5,67 eura.

Od 1. siječnja 2023. godine kuna će postati povijesna hrvatska valuta, ostat će s nama kao sredstvo plaćanja samo još 14. siječnja te na etiketama i računima kroz dvostruko iskazivanje cijena do kraja 2023. godine.




Svi će građani plaće u siječnju dobiti u eurima. Državni zavod za statistiku koji prati kretanje plaća objavljivati će ih u eurima. Kako bi se navikli na nove iznose prosječnih plaća u novoj valuti donosimo vam veliki pregled tih plaća.

Uskoro će se promijeniti samo valuta, no zbog smanjivanja nominalnog broja građanima bi se moglo dogoditi da se osjećaju siromašnijima.

Najveća plaća u zrakoplovstvu

Nešto siromašniji i jesu, zbog inflacije. U razdoblju od siječnja do rujna 2022. Prosječna isplaćena mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila  1 007 eura što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za 7,1 posto, a realno niže za 2,5 posto.




Najvišu prosječnu plaću u Hrvatskoj u rujnu imao je sektor zračnog prijevoza i ona je iznosila 1.669,65 eura. Plaće u sektoru zračnog prijevoza podižu visoke plaće pilota. Prosjek plaće je prema statistici DZS-a veći od 1.500 eura u sektoru računalnog programiranja i savjetovanja, informacijskim uslužnim djelatnostima, vađenju sirove nafte i plina te u visokom obrazovanju.

Visoko obrazovanje kao pretežno javni sektor uz rastući utjecaj privatnog sektora u rujnu je imalo veću prosječnu plaću od sektora proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka koja je iznosila 1.406,73 eura. U tom novom misaonom rangu prosječnih plaća koji postavljamo između tisuću i 1 500 eura uz osnovnu farmaceutsku proizvodnju nalaze se primjerice djelatnosti bolnica u kojima prosjek podižu plaće liječnika.

U tekstilnoj industriji plaća samo 660 eura

Za prosječnom plaćom u bolnici  koja je u rujnu iznosila 1. 343 eura, vrlo malo zaostaje prosječna plaća u sektoru promidžbe, reklame i propagande te istraživanja tržišta koja je u rujnu iznosila 1.329 eura ili u telekomunikacijama 1.326 eura.


Prosječna plaća veća je od tisuću eura i u osnovnom i srednjem obrazovanju, u proizvodnji pića, izdavačkoj djelatnosti, državnoj upravi te veleprodaji i maloprodaji.

Ispod granice od tisuću eura prosječne plaće unatoč nominalnom rastu plaća zbog inflacije ostao je niz sektora, većinom onih u privatnom dijelu gospodarstva.

Procjena neto plaća u proizvodnji odjeće u rujnu je iznosila svega 660 eura, a u uslužnom sektoru pripreme i usluživanja hrane i pića 708 eura, te u predškolskom obrazovanju 852 eura.

Podjednaka prosječna plaća u rujnu je isplaćena u sektoru skupljanja otpada i njegova zbrinjavanja 852 eura, i sektoru socijalne skrbi sa smještajem štićenika 858 eura.

 

 

Pročitajte još