PADA INFLACIJA U EUROZONI Energenti su jeftiniji pa je inflacija usporila, ali cijene hrane i dalje divljaju

Prema preliminarnim podacima Eurostata, inflacija u europodručju nastavila je usporavati i u prosincu.

Potrošačke cijene u prosincu bile su više za 9,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali za 0,9 postotnih bodova manje u odnosu na studeni, kada je inflacija u 19 zemalja europodručja bila 10,1 posto.

Estonija konačno ispod 20 posto

Kako su objavljeni podaci za prosinac, Hrvatska još nije obuhvaćena u analizi.




U gotovo svim zemljama vidljivo je bilo usporavanje inflacije. Na mjesečnoj razini najveći je pad cijena bio u Estoniji, gdje je inflacija pala za oko 4 postotna boda na ispod 20 posto, a za više od 1 postotnog boda smanjena je u Njemačkoj, Grčkoj, Luksemburgu…

Rekorderi po rastu cijena opet su bile Latvija i Litva, s inflacijom od 20,7, odnosno 20 posto.

Snažnije od očekivanja usporavanje potrošačkih cijena generirale su cijene energije čije je usporavanje rasta (+25,7% godišnje, -9,2pb u odnosu na mjesec ranije) potaknuto padom cijena goriva za motorna vozila i fiskalnim mjerama za pomoć kućanstvima i poduzećima u visokim energetskim troškovima. Tako su na mjesečnoj razini cijene energije niže za 6,5 posto.




Deset zemalja eurozone imalo inflaciju nižu od 10 posto

Najniža inflacija bila je u prosincu u Španjolskoj, 5,6 posto, Luksemburgu 6,2 posto, Francuskoj 6,7 posto, Malti 7,3 posto, Grčkoj i Cipru 7,6 posto, Irskoj 8,2 posto, Finskoj 8,9, Njemačkoj 9,6, Portugalu 9,8 posto…U deset zemalja od njih 19 unutar europodručja imalo je inflaciju manju od 10 posto.

S druge strane, temeljna inflacija (koja isključuje cijene energije i hrane) iznenadila je tržišne sudionike i ubrzala na rekordnih 5,2 posto na godišnjoj razini (+0,2pb u odnosu na godišnju promjenu u studenom) potaknuta rastom cijena neenergetskih industrijskih dobara (+6,4% godišnje) i usluga (+4,4% godišnje). Na mjesečnoj razini temeljna inflacija viša je za 0,6 posto.

Hrana i dalje sve skuplja – čak 13,8 posto

Istovremeno cijene u kategoriji Hrana, alkoholna pića i duhan nastavljaju ubrzavati na godišnjoj razini te su u prosincu ostvarile stopu rasta od 13,8 posto (+0,7 posto mjesečno).


Iako su pojedine fiskalne mjere u zemljama europodručja jednokratne, a druge se prilagođavaju ili prestaju vrijediti u nadolazećim mjesecima, kombinacija baznog učinka i pada cijena plina i električne energije na tržištu mogle bi ublažiti doprinos cijena energije ukupnoj inflaciji.

“Navedeno upućuje na raširenost i ustrajnost inflatornih pritisaka u cijelom gospodarstvu te se nalazi u središtu pozornosti nositelja monetarne politike”, tumače analitičari RBA.

 

 

Pročitajte još