VODIČ ZA SAKUPLJAČE KOVANICA KUNA Evo koji novčići će vrijediti više nakon što se većina kuna rastali

Više o milijardu komada kovanica kuna koje će se tijekom ove i naredne dvije godine povući iz opticaja u konačnici će biti rastaljene i prodane kao sirovina.

Riječki numizmatičar, urednik portala Numizmatika.net Zlatko Viščević popisao je apoene kunskih kovanica koje bi za nekoliko godina mogle vrijediti puno više od iznosa njihove kupovne moći dok su bile službeni hrvatski novac.

Kovanice izdane u neparnim godinama

Ovih dana, svi prebiru po novčanicima i džepovima te prazne dječje štedne kasice uz obećanje da će djeci u eurima vratiti ono što im u kunama uzimaju.




Građani s viškom vremena ili interesa za detaljnije prebiranje po kunskom kovanom novcu prije nego ga upute na topljenje prema Viščevićevu savjetu trebaju izdvojiti i sačuvati kovanice koje su izdane u manje primjeraka i bolje su očuvane, a treba ih tražiti među sljedećim kovanicama:

– kovanice izdane u neparnim godinama i s natpisom na latinskom jeziku. (prva godina izdanja kuna je 1993)

– kovanice od 1 lipe iz 2021. godine jer je izdana u samo 6 tisuća primjeraka (1993 ih je iskovano 58 milijuna komada)




– kovanice od 2 lipe iz 2021. godine jer ih je izdano svega 4 tisuće primjeraka

– prigodno izdanje kovanice od 5 lipa posvećeno Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. (te kovanice su presvučene mesingom pa brzo oksidiraju, treba naći što očuvanije izdanje)

– FAO prigodno izdanje kovanice od 20 lipa izdano 1995 godine kojom je obilježeno 50 godina postojanja Agencije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima. Izdano ih je milijun komada, a kovanica se na Njuškalu nudi po cijeni 5,97 eura (44,98 kuna).


Prigodna kovanica od dvije kune

– kovanice od 50 lipa izdane 1997., 1999. i 2021. godine. Vrijedi sačuvati prigodno izdanje u povodu Europskog nogometnog prvenstva, a ta kovanica od 50 lipa izdana je 1996. za obilježavanje prvenstva u Engleskoj i izdano ih je 900 tisuća komada. Jedna takva kovanica prodana je za 15 kuna (1,99 eura) u studenom putem web stranice aukcije.hr

– Kovanice od 1 kune iz 2003. godine s hrvatskim natpisom te izdanja iz 2000. i 2002. s latinskim natpisom. Legura kovanice je takva da se brzo troši, a tržište je njima relativno dobro opskrbljeno. U povodu Olimpijskih igara u Atlanti 1996. izdano je milijun primjeraka kovanica od jedne kune te se na prodaju nudi putem više internetskih portala.

– Kovanice od 2 kune iz 1997. i 2021. do kojih je teže doći. Prigodna kovanica od dvije kune izdana je u samo 500 tisuća komada 1995. kako bi se obilježilo 50 godina UN-ove Agencije za hranu i poljoprivredu, ali lako se dolazi do primjeraka pa treba tražiti one bolje očuvane.

– kovanice od 5 kuna iz 1997. i 2021. u boljem stanju. Od kovanica koje popularno zovemo i Medo teže je naći i one s latinskim natpisom iz 2006. godine.

– Među kovanicama od 25 kuna od kojih brojni kolekcionari žele kompletirati svih 19 izdanja teže je pronaći one izdane 2010. i 2017. godine, a najteže naravno posljednju kunu, kovanicu od 25 kuna na kojoj je iskovana vizura Pelješkog mosta.

Viščević ističe kako u numizmatici vrijedi pravilo da nitko neće ono čega ima puno, a svi traže ono čega nema pa bi povedemo li se za time potražnja za kovanicama kuna i lipa mogla porasti kad već nekoliko godina budemo plaćali eurima, a kovanice kuna i lipa koje teže kao 142 zagrebačka tramvaja odavno budu rastaljene i prodane za sirovinu.

Sretno skupljanje strpljivima.

Pročitajte još