18 DANA DO EURA Teško je pronaći hrvatske eure, ali HNB tvrdi da u bankama ima više od 600.000 paketića od 100 kuna

U Sloveniju na kavu i usitniti eure, moglo bi postati učestalo ponašanje stanovnika hrvatskog pograničnog područja potkraj ovogodišnjeg prosinca i ususret uvođenju eura u Hrvatsku pokažu li se točnima glasine prema kojima će u Hrvatskoj u prvim danima siječnja biti teško doći do manjih apoena euro novčanica i veće količine euro kovanica.

Na pojedinim mjestima paketići rasprodani

Za početnim paketima eurokovanica potražnja među građanima je veća ne nužno od ponude, ali svakako jest veća od organizacijskih  sposobnosti opskrbe.

Na pojedinim mjestima paketići kovanica su rasprodani, no u Hrvatskoj narodnoj banci ističu kako ih je prema podacima od petka 9 prosinca na kraju dana 8. prosinca u Hrvatskoj pošti na raspolaganju za prodaju bilo 98.510 komada, a u Fini 17,668 komada dok su banke raspolagale s ukupno 618.234 početnih paketića eurokovanica za potrošače.




Početnih paketa euro kovanica za poduzetnike koji sadrže vrijednost od 145,50 eura, odnosno 1,096,27 kuna također je na kraju dana 8. prosinca bilo dostupno 100.854 paketa.

U HNB-u ističu kako oni početne pakete eurokovanica osiguravaju za poslovne banke u osam svojih gotovinskih centara, a ne direktno Hrvatskoj pošti niti Fini.

Pošta kovanice nabavlja temeljem ugovora s Hrvatskom poštanskom bankom, a Fina temeljem ugovora s više banaka. Iz toga se može zaključiti da se euro kovanice s hrvatskim nacionalnim simbolima na naličju mogu nabaviti u poslovnicama banaka ako već nisu distribuirane u poslovnice Pošte i Fine u kojima su početne količine razgrabljene čim su stigle.




Od Nove Godine više ćemo plaćati kovanicama

Eurokovanice ne treba zanemariti, njihova uloga u našem svakodnevnom plaćanju bit će nešto drugačija od uloge kunskih kovanica naprosto zato što je njihova vrijednost veća. Do sada nismo navikli da na dlanu bez nekog osobitog osjećaja težine možemo držati 75 kuna u kovanom novcu. Riječ je o primjerice 5 kovanica od dva eura.

Novčanice eura hrvatskim bi građanima trebale biti dostupne i u bankomatima, no u prva dva tjedna Nove godine bit će potrebno dosta strpljenja i organizacije.

Naime, tijekom prosinca bankomati će se stavljati izvan funkcije kako bi se kazete u njima prilagodile novim dimenzijama novčanica eura. Hrvatska mreža bankomata tijekom zime, a izvan turističke sezone broji 4 tisuće bankomata, a do pred kraj prosinca izvan funkcije će biti stavljeno njih 2 700 te će u prijelaznom razdoblju raditi samo oni koji mogu isplaćivati obje valute.


Nema naknade na bankomatima sve do 15.siječnja

Očekuje se da će do 15. siječnja svi bankomati biti spremni isplaćivati isključivo eure, a kako bi se građanima olakšala dostupnost gotovine Hrvatska udruga banaka objavit će interaktivnu kartu bankomata koji isplaćuju eure nakon 15. prosinca.

Nakon tog datuma prema međusobnom dogovoru banaka građanima se neće naplaćivati naknada za podizanje gotovine na bankomatima banke čiji nisu klijenti.

Dok do eura odbrojavamo sitno, uz kavu u Sloveniji kako bi rasitnili krupnije novčanice eura tijekom prosinca bi oni koji putuju u zemlje eurozone mogli promijeniti jednu važnu naviku.

Do sada samo naime uvijek na povratku s putovanja trošili sitne eure kako ih ne bismo bez razloga vraćali kući, no sada bi bilo dobro postupiti obratno i svakako donijeti sav euro sitniš s putovanja u domovinu.

Pročitajte još