DIVLJANJE INFLACIJE: Stopa rasta cijena skočit će na 10 posto, ali to neće ugroziti uvođenje eura u Hrvatsku

Hrvatska bi formalnu pozivnicu za eurozonu trebala dobiti u srpnju, ali divljanje inflacije i kod nas i u Europskoj Uniji prijeti tom cilju. Naime, za ulazak u eurozonu moramo ispuniti četiri kriterija: stabilnost cijena, zdrave i održive javne financije, stabilnost tečaja i dugoročne kamatne stope.

Ne ispunjavamo kriterij za uvođenje eura, ali…

Jedini kriterij koji nećemo ispuniti je stabilnost cijena, odnosno kontrolirana inflacija, ali kako tome nisu razlog domaći problemi, nego zbivanja na svjetskoj razini, Europska komisija će vjerojatno zanemariti taj aspekt.

Naša  inflacija formalno ne bi smjela biti viša od 1,5 postotnih bodova iznad prosječne inflacije tri zemlje Europske unije s najnižom inflacijom u posljednjih 12 mjeseci. Trenutno su to Malta, sa stopom inflacije u ožujku od 4,5 posto, Portugal s 5,5 posto i Francuska s 5,1 posto. Jasno je da taj uvjet ne ispunjavamo, jer je kod nas inflacija u ožujku iznosila 7,3 posto. To bi zapravo bilo gotovo 2,3 postotna poena veće od prosječne inflacije triju spomenutih država.




Europska komisija  pak može odlučiti da su jedna ili više zemalja s najmanjom inflacijom iznimke odnosno da postoje neki specifični razlozi zbog kojeg te zemlje imaju puno manju inflaciju od ostatka Europske unije. „Hrvatska inflacija kreće se oko prosjeka Europske unije pa u slučaju da se iz jednadžbe isključe dvije zemlje s najnižom inflacijom vjerujemo da neće biti problema niti oko tog kriterija“ – mišljenja su analitičari investicijske kuće InterCapital.

Temeljna inflacija, bez hrane i energije, je 6,4 posto

Važno je napomenuti da se za pozivnicu u eurozonu proučava rast cijena do kraja travnja pa poremećaji cijena poslije 01.svibnja neće utjecati na ispunjenje kriterija. Europska komisija će inače uskoro u svom izvješću o konvergenciji ocijeniti ispunjavanje kriterija konvergencije za zemlje koje još nisu uvele euro, pa tako i za našu zemlju.

Analitičari Raiffeisen banke očekuju da bi u trećem tromjesečju rast cijena mogao prijeći 10 posto. To znači da bi ovo ljeto cijene mogle dodatno skočiti. Čak je sedam zemalja EU već u ožujku imalo  dvoznamenkasti rast cijena, a prosjek eurozone je inflacija od 7,4 posto, što je najviša razina od kada Eurostat objavljuje podatke.




“Inflacija je najveća boljka najviše zbog rastućih cijena energije i hrane. Smatramo da se njezin vrhunac još nije dogodio jer sve njezine sastavnice i dalje rastu”, kaže Elizabeta Sabolek Resanović iz Ekonomskih istraživanja RBA. Ističe da je i temeljna inflacija, koja isključuje hranu i energiju, porasla na 6,4 posto. Uz ogradu da je teško bilo što prognozirati u okolnostima koje se mijenjaju iz dana u dan, Sabolek Resanović kaže da “svi očekuju smirivanje situacije u nastavku godine”. Ilustracije radi, malo je tko očekivao da bi Rusija zaista mogla “zavrnuti slavinu” za energente Europi.

 


Pročitajte još