21 DAN DO EURA Inspektori našli 839 slučajeva kršenja Zakona o euru, među njima su možda i H&M i Pepco

U redu je i ako platimo kaznu, samo da naš prekršaj ne bude javna stvar, zaključak je koji se nameće govorimo li o neopravdanom podizanju cijena ususret euru, odnosno o nezakonitom preračunavanju valuta u Hrvatskoj.

Državni inspektorat zadužen za nadziranje trgovaca vrlo je naime, diplomatičan. Konkretne odgovore na konkretna pitanja o prekršiteljima Zakona o uvođenju eura ne daju, već u svojem opširnom tumačenju zakonskih odredbi tek daju naslutiti što su na terenu našli.

Povećali cijene na one u eurozoni, a ne preračunali

Državni smo inspektorat nakon dva mjeseca podsjetili na slučaj H&M-a i Pepca, trgovina za koje su najavili da će u njima obaviti inspekcijski nadzor kako bi utvrdili jesu li prekršili zakon.




Naime, u H&M-u i Pepcu su dvostrukom iskazivanju cijena, kako u kuni tako i u euru pristupili tako da su cijenu svakog proizvoda u eurima inače namijenjenu tržištima eurozone preračunali u kune po fiksnom tečaju konverzije što je dovelo do poskupljenja svih proizvoda jer je cijena u kunama bila niža od one u eurima.

Prema našem, laičkom tumačenju Zakona koji regulira zamjenu kune eurom trebalo je cijenu u kunama koja je ulazna cijena za hrvatsko tržište preračunati u eure prema fiksnom tečaju konverzije što ne bi dovelo do poskupljenja.

Našavši se u nedoumici pitali smo Državni inspektorat može li poslovna politika međunarodnog trgovca kakvi su H&M i Pepco, a prema kojoj na sve zemlje eurozone primjenjuju iste cijene proizvoda biti dovoljno dobar argument za poskupljenja zbog uvođenja eura i jesu li počinili prekršaj, te ako jesu na koji način su sankcionirani, upozorenjem ili novčanom kaznom.




Je li im izrečena kazna?

Državni inspektorat nam je na konkretan upit o H&M-u i Pepcu odgovorio sljedeće:

“S obzirom na konkretna trgovačka društva, imajući u vidu da ista obavljaju djelatnost trgovine na širem području Republike Hrvatske, ističemo da su u tri slučaja kroz obavljene inspekcijske nadzore utvrđene nepravilnosti u svezi primjene pravila za preračunavanje i zaokruživanje sukladno navedenom Zakonu, odnosno utvrđeno je da povećanje cijena proizvoda nije opravdano te se u vezi istih nepravilnosti poduzimaju odgovarajuće prekršajne mjere”.


Moguće je da su iz Državnog inspektorata naznačili kako su HM i Pepco prekršili Zakon, no iz odgovora se ne može iščitati koliko ozbiljnim taj prekršaj Državni inspektorat smatra niti kakva kazna im je izrečena. U Inspektoratu su istaknuli kako je svaki poslovni subjekt određuje tržišne cijene u tržišnom gospodarstvu primjenom mehanizma ponude i potražnje, slobodne konkurencije na tržištu te prema svojoj poslovnoj politici, a cijene nije zabranjeno mijenjati.

Uvođenje eura ne smije biti razlog poskupljenja

“Međutim, samo uvođenje eura ne smije biti razlog povećanja cijene, već povećanje cijene mora biti rezultat određenih opravdanih okolnosti koje rezultiraju povećanjem cijene kao što su, primjerice, povećanje cijena sirovina, povećanje troškova prijevoza, sklapanje ugovora s određenim podugovarateljima u lancu trgovine (npr. s dostavljačima) pod financijski nepovoljnijim uvjetima nego dosad, izmjena poslovne politike koja zahtijeva dodatne financijske izdatke za, primjerice, rebranding robe itd”, stoji u zakonu.

U slučaju H&M-a i Pepca jasno je da su cijene za hrvatske građane porasle više nego za građane eurozone jer je cijena u kunama za hrvatsko tržište bila niža od cijene u eurima za tržišta eurozone, no Državni inspektorat ni jednu tvrtku nije prozvao imenom.

Istaknuli su kako je u do sada provedenim inspekcijskim nadzorima tržišna inspekcija obavila je ukupno 3.424 inspekcijskih nadzora od kojih su 90 nadzora obavljena temeljem zaprimljenih predstavki potrošača nad poslovnim subjektima koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima.  Od ukupnog broja obavljenih nadzora u 2.653 inspekcijskih nadzora nisu utvrđene povrede odredbi citiranog Zakona, dok je u 771 inspekcijskih nadzora ukupno utvrđeno 839 povreda odredbi Zakona.

Pročitajte još