POLA GODINE KASNIJE: Ulje u Njemačkoj i dalje duplo skuplje nego kod nas; Hrvatska najjeftinija u cijeloj eurozoni

Crni jesenski scenarij nestašica i daljnjeg snažnog rasta cijena suncokretova ulja koje su na proljeće divlje rasle svuda u eurozoni ne ostvaruje se. Cijene suncokretova ulja u maloprodajnim trgovinama zemalja eurozone pred kraj su listopada stabilne, ponegdje malo više, iste ili čak niže nego su bile pred kraj travnja 2022. godine, pokazalo je naše istraživanje cijena koje smo proveli provjeravajući cijenu litre suncokretova ulja u internetskim trgovinama u kojima smo je provjerili i krajem travnja.

Vlada fiksirala cijenu ulja na 2,12 eura po litri, u Sloveniji Zvijezda ulje čak 3,79 eura

Tada je s cijenom od 2,39 eura litra ulja u Hrvatskoj bila među najjeftinijima, a tako je i sada nakon što je Vlada cijenu ulja fiksirala na 2,12 eura za litru.

Rekordna cijena ulja krajem travnja zabilježena je u Njemačkoj u čijem se Kauflandu za litru ulja tražilo 6,33 eura, no listopad priča sasvim drugačiju priču.




U internetskoj trgovini njemačkog Kauflanda litra ulja krajem listopada može se kupiti za 3,99 eura što znači da se spustila na cijenu bližu onoj u drugim zemljama. Slično se dogodilo i u Nizozemskoj Jumbo trgovini gdje je litra ulja u travnju koštala 5,85 eura, a krajem listopada je pala na 2,99 eura.

U Sloveniji je situacija s cijenom ulja krajem listopada zanimljiva. U internetskoj trgovini tamošnjeg Mercatora litra Zvijezdinog ulja košta 3,79 eura, jednako koliko je koštala krajem travnja, međutim za kupce koji posjeduju Mercatorovu Pika karticu lojalnosti litra suncokretova ulja košta 2,99 eura.

Ulje brenda Cekin koje je u slovenskom Mercatoru na proljeće koštalo vrtoglavih 6,49 eura sada košta 3,79 eura, a za kupce s Pika karticom 2,99 eura.




Francuzi i Austrijanci litru ulja plaćaju do 3,5 eura

U zemljama u kojima litra ulja nije drastično poskupjela na proljeće došlo je do blagog rasta cijena. Drama s uljem koja je na proljeće dovela i do panične kupnje zaliha zbog koje se u mnogim zemljama ograničavala kupnja na tek nekoliko litara po osobi na jesen se smirila.

Austrijski Interspar  je među onima koji su podigli cijenu ulja pa litra krajem listopada košta 3,49 eura dok je krajem travnja bila 2,50 eura, među najnižima u zemljama u kojima smo provjeravali cijene.

Francuski Carrefour također je neznatno poskupio, sa 3,39 eura za litru suncokretova ulja na 3,45 eura, kao i Ipercoop u Italiji gdje je cijena litre ulja 2,95 eura na kraju listopada dok je na kraju travnja iznosila 2,59 eura.


U Grčkom Sklaventisu litra ulja je poskupjela s travanjskih 3,08 eura na listopadskih 3,25 eura, dok je u španjolskoj Mercadoni poskupljenje nešto veće sa 2,40 eura na 3,20 eura.

Cijene hrane skočile zbog rata u Ukrajini

Cijene hrane na svjetskom su tržištu naglo porasle na proljeće kada je postalo jasno da rat u Ukrajini započet napadom Rusije pod vodstvom Vladimira Putina neće brzo završiti. Međutim, od tada do danas, prema izvještaju Ujedinjenih naroda njihov FAO indeks koji prati mjesečne promjene u međunarodnim cijenama košarice prehrambenih proizvoda kojima se uobičajeno trguje iznosio je u rujnu 136,3 boda što predstavlja pad od 1,1 posto u odnosu na kolovoz, ali nažalost još uvijek 5,5 posto više nego lani u rujnu.

Mjesečnom padu najviše je pridonio index cijena biljnog ulja koji je smanjivši se za 6,6 posto u rujnu dosegao najnižu razinu od veljače 2021.

Po nižim se cijenama na međunarodnom tržištu trgovalo svim vrstama ulja. Palmino je ulje pojeftinilo zbog velikih zaliha i sezonskog porasta proizvodnje u jugoistočnoj Aziji, sojinog je ulja iz Argentine stiglo više, a ponuda suncokretovog ulja povećala se iz crnomorske regije iz koje je počelo stizati i više nafte.

Pšenica poskupjela zbog suše i crnomorske krize

Međunarodne kotacije palminog, sojinog, suncokretovog i repičinog ulja bile su niže.

Međutim, žitarice su poskupjele, pšenica za 2,2 posto zbog suše u Argentini i SAD-u, brzim tempom izvoza iz EU dok je i domaća europska potražnja veća te zbog neizvjesnosti oko nastavka Crnomorske inicijative za žito nakon studenog. U okviru te inicijative koja je započela u kolovozu uspješno je izvezeno više od milijun tona žitarica iz Ukrajine prema uvoznim destinacijama.

Cijene kukuruza ostale su stabilne, mliječni proizvodi su pojeftinili za 0,6 posto posebno zbog slabljenja eura u odnosu na dolar. Index cijena mesa pao je 0,5 posto, a šećera 0,7 posto zbog dobrih izgleda za proizvodnju u Brazilu.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još