EURO I MIROVINE: Evo kako će se preračunati 132 milijarde kuna iz mirovinskih fondova

Svim članovima mirovinskih fondova, drugog i trećeg stupa, konverzija iz kuna u eure će se obaviti automatizmom te nikakvu dokumentaciju neće morat dostavljati mirovinskom društvu niti moraju sklapati nove ugovore. Vrijednost se uvođenjem eura neće promijeniti, jer iznos novca na računu ovisi o vrijednosti obračunske jedinice.

Nije potrebna nikakva dokumentacija

Valutna konverzija u mirovinskim fondovima bit će provedena automatski, preračunavanjem prema službeno utvrđenom tečaju konverzije. Također, članovi nemaju obavezu dostavljati bilo kakvu dodatnu dokumentaciju. Sam proces konverzije iz kuna u eure neće utjecati na novčanu vrijednost koja je ušteđena na osobnom računu u obveznom ili dobrovoljnom mirovinskom fondu,  zato što se osobni računi vode u obračunskim jedinicama.

Iznos novca koji se nalazi na osobnom računu ovisi o vrijednosti obračunske jedinice, neovisno o tome je li ona izražena u kunama ili u eurima. Konverzija za članove neće uzrokovati ni dodatne troškove koji bi na bilo koji način mogli umanjiti vrijednost ušteđenog novca na osobnom mirovinskom računu. Neke su to od uputa HANFA-e za članove mirovinskih fondova.




O postupku i načinu konverzije valuta članovi mirovinskih fondova već su informirani, dok će druga,  individualna obavijest članovima obveznog mirovinskog fonda biti poslana od strane REGOS-a, a putem sustava e-Građani, najkasnije u roku 30 dana od uvođenja eura, odnosno najkasnije do kraja siječnja sljedeće godine. Individualnu obavijest član obveznog mirovinskog fonda moći će i sam zatražiti od mirovinskog društva.

U mirovinskim fondovima je 2,1 milijuna članova

Krajem kolovoza imovina obveznih mirovinskih fondova iznosila je preko 132 milijarde kuna. U hrvatskim obveznim mirovinskim fondovima ima nešto više od 2,1 milijun članova te gotovo 411 tisuća članova otvorenih i zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Stanje na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu od 5. rujna na svim potvrdama i izvješćima iskazuje se dvojno. Kada je riječ o mirovinama iz drugog mirovinskog stupa koje umirovljenici već primaju, oni od rujna na svojim mirovinama vide iznose iskazane u kunama, ali i preračunate u eure, a zbog toga ne moraju s mirovinskim osiguravajućim društvom sklapati nove ugovore.




Kad je riječ o mirovinama iz trećeg, dobrovoljnog mirovinskog stupa, većina ugovora već je sklopljena u eurima pa se kod njih ništa neće mijenjati, a kada se steknu uvjeti za ostvarivanje prava na mirovinu, dvojno će se prikazivati i iznosi u informativnom izračunu mirovine koji mirovinsko društvo dostavlja članu dobrovoljnog mirovinskog fonda.  Prilikom stjecanja uvjeta za odlazak u mirovinu u informativnom izračunu mirovine koji se dostavlja osiguraniku REGOS će dvojno iskazivati ukupan iznos za sve moguće modele isplate mirovine, a kako bi budući umirovljenik mogao lakše odlučiti koji je model za njega najisplativiji.

Već sloboda ulaganja mirovinskih fondova

Uvođenjem eura domaći mirovinski fondovi dobit će puno više slobode u ulaganju. Trenutačno imaju valutno ograničenje, pa primjerice 60 posto imovine u kategoriji B mora biti u kunama. Ulaskom u eurozonu u potpunosti će moći ulagati u imovinu nominiranu u drugoj valuti. Domaće obveznice nominirane u kunama i eurima postat će samo eurske, a mirovinci će ih imati oko 60 posto u svom portfelju.

Iako će se hrvatske obveznice nominirane u kunama konvertirati u euro, kamate se neće mijenjati, tj. ostat će iste do dospijeća.


Kako su isticali čelnici mirovinskih društava, uvođenjem eura smanjit će tečajni i kreditni rizik, što će u nekoj mjeri dodatno otvoriti hrvatsko tržište kapitala prema inozemstvu.

 

Pročitajte još