OPET UDAR NA DŽEP: Hrana poskupjela rekordnih 19,2 posto u godinu dana, stopa inflacije u kolovozu 12,3 posto

Cijene su u kolovozu u odnosu na isti mjesec narasle 12,3 posto. Inflacija je opet viša nego u srpnju, ali je njezino ubrzanje neznatno te 0,1 posto pa možemo očekivati da će uz ograničenje cijena energije i dijela namirnica u rujnu usporiti.

Smirivanje inflacije u rujnu?

Rastu najviše pridonose cijene hrane i energije, a posljedično i prometa.

Prosječna stopa inflacije do kraja kolovoza je na razini od 7,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.




Hrana je skuplja za 19,2 posto u odnosu na kolovoz 2021. godine, točnije to je stopa inflacije za skupinu proizvoda hrana i bezalkoholna pića. To je veliko ubrzanje u odnosu na prošli mjesec jer je tada hrana bila skuplja za 18,3 posto. To je novi rekord rasta cijena hrane u Hrvatskoj. Posljedično poskupjeli su i restorani i hoteli za čak 17,6 posto, ali ta kategorija ima daleko manji utjecaj na život građana.

Zanimljivo osjetno je skuplje i pokućstvo i do za više od 15 posto. Kategorija proizvoda i usluga stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva poskupjela na u godinu dana za 10,5 posto, a najmanje su poskupjeli odjeća i obuća.

Najveći utjecaj na poskupljenja ima hrana

Hrana naravno ima najveći utjecaj na kućni budžet i poskupljenja, a potom prijevoz pa cijena stanovanja.




Podsjetimo, nestašica energenata u Europi i dalje ubrzava stopu inflacije pa se iz mjeseca u mjesec bilježi rekordna inflacija. Tako je Eurostat  u kolovozu zabilježio rast inflacije od 9,1 posto  eurozoni, što je novi rekord, ali i ubrzanje u odnosu na srpanj kada je stopa inflacija iznosila 8,9 posto.

Plin u kolovozu koštao rekordnih 339 eura po MWh, a u istom mjesecu prošle godine plin je stajao 31 euro po MWh.

Inflacija zabilježena u kolovozu najveća je od kada je počelo vođenje podataka za euro 1997. godine.


Ubrzao je rast cijena hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, na 10,6 posto, sa srpanjskih 9,8 posto. Na mjesečnoj razini ta je kategorija poskupjela za jedan posto.

Hrvatska u sredini, u zemljama Baltika sve poskupjelo više od 20 posto

Baltičke su države i u kolovozu bilježile najviše godišnje stope inflacije, a najsnažnije su ponovo porasle cijene u Estoniji, od 25,2 posto. U Litvi i Latviji uvećane su za 21,1 odnosno za 20,8 posto.

Polovina članica eurozone bilježi dvoznamenkaste stope inflacije, a u skupini s rastom cijena u rasponu od 10 do 20 posto najvišu bilježe Nizozemska i Slovačka, od 13,6 odnosno 13,3 posto. S razinom inflacije od 12,3 posto Hrvatska je u sredini.

U Njemačkoj i Italiji, prvom i trećem najvećem europskom gospodarstvu i važnim hrvatskim trgovinskim partnerima, cijene su porasle 8,8 odnosno devet posto, pokazuju prve procjene.

Najnižu godišnju inflaciju u kolovozu imala je Francuska, drugo najveće gospodarstvo eurozone, gdje je iznosila 6,5 posto, pokazuju prve procjene Eurostata.

Pročitajte još