IMATE LI U RUCI KRIVOTVORENE EURE? Evo kako prepoznati ispravnu novčanicu europske valute

Kad otkuca ponoć i započne 1. siječanj 2023. godine novčanice i kovanice eura postat će naša svakodnevica zamjenjujući kune i lipe kako na računima tako i u novčanicima. Iako vjerojatnost za to nije velika ne treba odbaciti  mogućnost da će se na hrvatskom, na euro još nenaviknutom, tržištu pojaviti i krivotvorene novčanice.

Tri testa za prave novčanice

Kako bi se građani što bolje upoznali s apoenima naše nove valute u Hrvatskoj narodnoj banci su sastavili detaljan vodič za provjeru euronovčanica posebno namijenjen maloprodaji u koju se slijeva najviše novca u gotovini.

HNB naglašava da krivotvorine nemaju vrijednost, odnosno HNB ne nadoknađuje štetu za krivotvoreni novac, stoga treba biti posebno oprezan i imati na umu da je svjesno prosljeđivanje krivotvorene novčanice kazneno djelo.




Novčanice eura imaju vrlo visoku zaštitu od krivotvorenja i više je načina  na koji se može uočiti krivotvorina. Tri su osnovna koraka za provjeru je li novčanica eura prava.

Prvi je osjetom teksture papira. Euronovčanice se tiskaju na papiru napravljenom od 100 posto pamučnih vlakana. Taj je papir šuškav, elastičan, čvrst, hrapav, dugotrajan i vrlo je otporan na savijanje. Drugi korak je gledanje kroz novčanicu okrenutu prema svjetlu jer se tako na pravim euronovčanicama vide vodeni znak, zaštitna nit, prozor s portretom i prozirna brojka. Treći i nešto detaljniji korak je naginjanje novčanice kako bi se povjerila izmjena motiva u hologramu i promjena boje na oznakama nominalne vrijednosti.

Novčanica od 500 eura prestala se tiskati

Od kad je euro uveden kao zajednička valuta članica Europske unije koje zadovolje kriterije za pristupanje monetarnoj uniji tiskane su dvije serije euronovčanica.




Prva serija novčanica prestala se tiskati, a nova serija Europa postepeno je puštana u opticaj počevši s novčanicom od pet eura u svibnju 2013.  godine, potom od 10 eura u rujnu 2014., da bi  nova novčanica od 20 eura stigla u studenom 2015. godine, a ona od 50 eura u travnju 2017. godine. Nove novčanice od 100 i 200 eura najmlađe su i u opticaju su od svibnja 2019.godine, dok se novčanica od 500 eura prestala tiskati upravo zato što je bila popularna među krivotvoriteljima.

Novčanice prve serije u apoenima od 5, 10 i 20 eura imaju vidljivu traku zlatne boje i na njoj su kad se novčanica nagne vidljivi oznaka apoena i simbol €.

Sjajna traka na novčanici pri zakretanju mijenja boju iz zlatne u srebrnu i obrnuto. Novčanice prve serije od 50, 100, 200 i 500 eura na naličju imaju veliku oznaku apoena koja prilikom naginjanja novčanice mijenja boju iz ljubičaste u maslinasto zelenu ili smeđu.


Smaragdna boja i hologram

Sve novčanice nove serije Europa imaju poboljšanu zaštitu od krivotvorenja u odnosu na novčanice iz Prve serije, a apoeni od 100 i 200 eura pušteni u opticaj 2019. godine imaju dodatna obilježja na osnovu kojih se može provjeriti njihova autentičnost.

Prvo važno obilježje je smaragdna brojka u donjem lijevom kutu lica novčanice. Kada se novčanicu naginje svjetlost se miče gore – dolje po brojci, a ona mijenja boju iz smaragdno zelene u tamno plavu. Na smaragdnoj brojci novčanica od 100 i 200 eura prilikom naginjanja dodatno se vide simboli €.  Na brojci se također prikazuje efekt sjaja koji se kreće odozgo prema dolje i obratno.

Drugo važno obilježje je hologram s Europinim portretom na vrhu okomite trake koja se nalazi na lijevoj strani lica novčanice.

Pogleda li se u novčanicu okrenutu prema svijetlu prozor na holigramu postaje proziran i na njemu se na obje strane novčanice prikazuje Europin portret.

Reljefni tisak i vodeni znak Europa

Novčanice od 100 i 200 eura imaju na vrhu trake koja je srebrnasta dodatno obilježje, a riječ je o hologramu sa satelitima. Kada se te novčanice naginju vidljivi su simboli € koji kruže oko brojke i postaju jasniji kada se novčanice osvijetle.

Treće obilježje je reljefni tisak. Ispupčenja kratkih linija duž lijevog i desnog ruba novčanice mogu se osjetiti pod prstima. Četvrto obilježje je vodeni znak s Europinim portretom, oznaka vrijednosti i glavni motiv.

Uz ta obilježja na svakoj novčanici eura otisnuta su sva ista serijska broja, jedan je na gornjem dijelu novčanice, a drugi na donjem dijelu.

Pronađeno čak 4280 lažnih novčanica eura

Prema podacima Hrvatske narodne banke u prošloj, 2021. godini u Hrvatskoj je nađeno 228 krivotvorenih novčanica eura, a među njima najviše je bilo onih od 50 eura, čak 38,6 posto. Rekordna godina po pronalasku krivotvorina u Hrvatskoj je 2019. kada je detektirano 4,280 lažnih novčanica eura.

Iako je u Europi u porastu plaćanje karticama i drugim bezgotovinskim načinima Europska centralna banka čije materijale HNB koristi u edukaciji poduzetnika u uvođenju eura navodi neke prednosti plaćanja gotovinom.

Ističu da gotovina nije isključiva pa njome mogu plaćati i ljudi koji imaju ograničen pristup bankovnom računu ili nemaju račun. Gotovina omogućuje, ističe ECB bolju kontrolu potrošnje i privatnog zaduživanja, te privatnost plaćanja, a služi i kao rezervna mogućnost plaćanja ako elektronički sustavi zakažu.

 

Pročitajte još