MANJE OD 100 DANA DO EURA: Prve kovanice s hrvatskim motivima građani mogu kupiti već 1. prosinca 

Kada se o nečem važnom kao što je zamjena kune eurom puno govori i o tome iscrpno izvještava može se dogoditi da nas samo uvođenje eura ipak iznenadi. Narodnom predajom takav rasplet događaja opisuje pričom o dječaku koji je stalno vikao vuk…

Danas službeno počela predopskrba banaka

Euro nije vuk, međutim, od preuzimanja titule službenog sredstva plaćanja u Hrvatskoj dijeli ga manje od stotinu dana, a već će prvog dana listopada postati opipljiv jer tada počinje predopskrba banaka kovanicama eura kojima će banke potom predopskrbiti Financijsku agenciju (Finu) i HP – Hrvatsku poštu, te poslovne subjekte, odnosno trgovine. Istovremeno, ni jedna eurokovanica ne smije ući u opticaj do 1. siječnja 2023. godine.

Eurokovanice s hrvatskim motivima počele su se proizvoditi u Hrvatskoj kovnici novca u drugoj polovici srpnja, a za potrebe predopskrbe banaka kuje se 3.700 tona eurokovanica koje zajedno teže poput 88 novih zagrebačkih tramvaja ili 94 moderna zrakoplova.




Hrvatska kovnica novca neće moći sama iskovati potrebnu količinu kovanica s hrvatskim motivima pa će tako hrvatski potrošači već u prvim danima korištenja eura u hrvatskom platnom prometu sretati i kovanice s motivima drugih članica eurozone.

Euri u bankomatima prvih dana 2023. godine

Tvrtke će eurokovanice koje dobiju u predopskrbi morati pomno čuvati do Nove godine, ali i građani će prve eurokovanice s hrvatskim motivima moći dobiti prije službenog prelaska na euro.

Naime, građani će početne pakete eurokovanica moći kupiti od 1. prosinca, no neće njima moći plaćati u trgovinama do 1. siječnja 2023. kada počinje razdoblje dvojnog opticaja koje traje do 14. siječnja 2023. godine.




U ta, prva dva tjedna siječnja građani će u trgovinama moći plaćati i kunama i eurima, međutim od trgovina će se tražiti da ostatak kad god je to moguće vraćaju u eurima i eurocentima. Da bi trgovcima bilo lakše banke bi prema preporuci HNB-a bankomate trebale puniti malim apoenima novčanica eura pa bi tako na bankomatima trebale biti dostupne novčanice od 10 i 20 eura.

Cijela mreža bankomata u Hrvatskoj koja broji njih nešto više šest tisuća neće moći biti napunjena eurima i ispražnjena od kuna u jednom danu, no iz HNB-a već neko vrijeme uvjeravaju da bi 80 posto bankomata trebalo prijeći na euro u prvim danima Nove godine.

Na dan 15. siječnja 2023. godine hrvatskom kunom se više neće moći plaćati već će sva prodajna mjesta za robu i usluge moći primati isključivo eure.


Besplatni telefon za građane i poduzetnike

Do kraja ožujka 2023. godine aktivan bi trebao biti i besplatni info telefon  0800 2023 na kojem građani i poduzetnici od 8 do 18 sati, radnim danom, vikendom i blagdanima mogu dobiti sve informacije o uvođenju eura.

Pozivi su besplatni, a obećano je i da će svaki propušteni poziv biti uzvratno nazvan u roku od 120 minuta, ako korisnik u međuvremenu nije ipak uspio stupiti u kontakt s pozivnim centrom.

Dvojno iskazivanje cijena koje je započelo 5. rujna protegnuti će se tijekom cijele 2023. godine i završiti s 31. prosincem kada će cijene u kunama nestati i s etiketa i polica. Važno je naglasiti da će građani kovanice i novčanice kune u komercijalnim bankama, Fini i Hrvatskoj pošti moći promijeniti do kraja 2023. godine, a od 1. siječnja 2024. godine zamjenu novca počinje vršiti isključivo Hrvatska narodna banka koja će novčanice kune zamjenjivati za eure zauvijek, dok će kovanice kune zamjenjivati za euro do kraja 2025 godine.

Pročitajte još