EURO U BANKARSTVU: Banke povisile naknade u veljači, hoće li biti i prigodnog zaokruživanja na gore?

Najviše poskupljuju roba i usluge koje najmanje koštaju, iskustvo je potrošača u svim zemljama koje su posljednjih 20 godina svoje nacionalne valute zamijenile za euro. Koliko god kontrola cijena bila stroga s vremenom nije moguće izbjeći zaokruživanje iznosa u eurima na cijele brojeve kao bi se izbjegli centi baš kao što se u cijenama u kunama izbjegavaju lipe.

Nije lako pratiti svaki cent

Budući da 50 eurocenti prema fiksnom tečaju konverzije vrijedi 3,76 kuna, a jedna kuna iznosi 13 centi navikavanje na euro i praćenje cijena hrvatskim potrošačima u slučaju nekih usluga neće biti lako. Među tim su uslugama i bankovne naknade, posebno one fiksne.

Iznos bankovnih naknada i njihovo preračunavanje u eure od rujna 2022. pa sve do kraja 2023. godine pratit će i tajni kupci Hrvatske udruge potrošača.




Prema listi bankovnih naknada za najčešće korištene platne usluge koju Hrvatska narodna banka redovito ažurira sve su te naknade u zaokruženim iznosima u kunama.

Pred hrvatskim je potrošačima mentalna vježba u kojoj će se morati navinuti da raspon u iznosu naknada koji u kunama ide od pet do 13,50 preračunat u eure kreće se od 66 eurocenti do 1,79 eura u slučaju naknada za online bankarstvo, a u slučaju naknada za vođenje računa raspon u kunama od 6 do 25 preračunat u eure kreće se od 80 euro centi do 3,32 eura.

Online bankarstvo stajat će 0,66 do 1,79 eura

Banke u preračunavanju naknada moraju poštovati fiksni tečaj konverzije i matematička pravila zaokruživanja što znači da naknada koja iznosi 5 kuna preračunata u eure ne smije iznositi više od 66 eurocenti, a naknada koja iznosi 25 kuna ne smije iznositi više od 3,32 eura.




Primjerice naknada za online bankarstvo ovisno o banci i korisničkom paketu ako je banka naplaćuje kreće se od 5, preko 8, potom 9, 12,90 ili 13,50 kuna.

U eurima taj niz izgleda ovako: 0,66 eura, 1,06 eura, 1,19 eura, 1,71 euro, 1,79 eura.

Naknade za vođenje računa nešto su veće, a opet ovisno o statusu korisnika, je li radnik, umirovljenik ili student te o paketu usluga koji koristi od banke do banke naknade su 6 kuna, 7 kuna, 9 kuna, 10,50 kuna, 15 kuna pa sve do 25 kuna mjesečno.  U eurima iznosi su manji i zbog konverzije izraženi u dvije decimale. Niz u eurima izgleda ovako: 0,80 eura, 0,93 eura, 1,19 eura, 1,39 eura, 1,99 eura, 3,32 eura.


Banke zbog uvođenja eura ostaju bez 2,26 milijardi kuna

Za razliku od maloprodajnih cijena proizvoda u trgovinama u kojima građani i dalje ponajviše plaćaju gotovinom pa je potrebno operativno raditi s kovanicama i zbog toga se u kunama izbjegavaju lipe, a u eurima će se nastojati izbjegavati centi bankovne naknade se naplaćuju elektroničkim putem skidanjem iznosa novca s računa pri čemu nema rada s kovanicama.

Možemo očekivati da će banke tijekom razdoblja dvostrukog iskazivanja cijena ispravno preračunavati cijene iz kuna u eure, no isto tako lako je moguće da će prilikom idućeg podizanja iznosa naknada one u eurima poprimiti zaokruženi oblik.

Banke su značajnije podigle niz naknada u veljači ove godine. Inače, upravo će banke podnijeti najveći trošak u uvođenju eura budući da će ostajanjem bez mjenjačkih poslova izgubiti procjenjuje se 2,26 milijardi kuna.

Hoće li se odlučiti dio tog gubitka namaknuti podizanjem naknada nije poznato, no za potrošače je važno da usvoje osjećaj za vrijednost u eurima i shvate da je moguće poskupljenje neke bankovne naknade od 50 centi zapravo poskupljenje od 3,76 kuna.

 

Pročitajte još