EUROPSKO GOSPODARSTVO U PROBLEMU: Zbog skupih energenata EU bilježi 200 milijardi eura deficita u trgovinskoj razmjeni

U prvoj polovini godine europsko gospodarstvo zabilježilo je deficit u trgovinskoj razmjeni na globalnoj razini. Lani je pak u istom razdoblju eurozona i EU više robe i usluga izvezla nego uvezla pa je ovo zabrinjavajući podatak.

Najviše se izvozilo u Ameriku

Najviše se izvozilo u SAD, a uvozilo iz Norveške. Najveći izvoznik u zemlje izvan EU bila je Slovenija. Hrvatska je pri vrhu zemalja EU po izvozu unutar unije, ali je vodeća po rastu uvoza unutar EU. Pokazuju tako nedavno objavljeni podaci Eurostata o trgovinskoj razmjeni.

Prema prvim procjenama u lipnju je  robni izvoz iz eurozone prema ostalim zemljama iznosio 252,2 milijarde eura, što je 20,1 posto više u odnosu na prošlogodišnji lipanj. Istodobno je uvoz u zemlje eurozone bio 276,8 milijardi eura, što je porast na godišnjoj razini od 43,5 posto.




Tako je u lipnju 2022. godine ostvaren trgovinski deficit od 24,6 milijardi eura, dok je u lanjskom lipnju ostvaren suficit od 17,2 milijarde eura.

Rezultat je negativan i kada se promatraju podaci o izvozu i uvozu u prvih šest mjeseci tekuće godine.

U razdoblju od siječnja do lipnja 2022. robni izvoz europodručja u sve ostale zemlje porastao je na  393,1 milijardu eura, odnosno za 18,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz porastao na  533,6 milijardi eura, što je pak porast od 43 posto na godišnjoj razini.




Lani je eurozona bila u suficitu za 100 milijardi eura

Tako je i u šest ovogodišnjih mjeseci europodručje imalo trgovinski manjak od 140,4 milijarde eura, a u istom razdoblju lani višak od 100,6 milijardi eura.

Trgovina unutar zemalja europodručja porasla je na  328,5 milijardi eura u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, što je povećanje od 26,3 posto u usporedbi na isto razdoblje lani.

Europska Unija je u lipnju zabilježila manjak trgovinske razmjene u iznosu od 34 milijarde eura u robnoj razmjeni sa zemljama izvan EU.


U razdoblju od siječnja do lipnja 2022. izvoz robe prema zemljama izvan EU-a porastao je na 1 237,3 milijarde eura, što je porast od 17,9 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, dok je uvoz povećan na 1 438 milijardi eura, što je povećanje od 48,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je stvorilo jaz od 200,7 milijardi eura u trgovini sa zemljama izvan EU, dok je lani u istom razdoblju EU imao u šest mjeseci višak od 83,2 milijarde eura.

Energija poskupjela 40 posto

Trgovina unutar zemalja EU porasla je na 2 064,5 milijardi eura u šest ovogodišnjih mjeseci, što je rast od 24,3 posto u odnosu na šest lanjskih mjeseci.

Loši rezultati posljedica su enormnog poskupljenja energenata, pa su troškovi za energiju po statistici i poskupjeli oko 40 posto. Tako je većina deficita generirana minusom u trgovinskoj razmjeni u energetici od čak 291 milijardu eura.

U prvih šest mjeseci 2022. najviše je porastao izvoz robe u SAD, a uvoz iz Norveške s rastom od čak 142,7 posto uglavnom je vezan uz energente.

Gleda li se šest mjeseci, Hrvatska je pri vrhu po  rastu izvoza unutar EU-a  gdje je plasirala čak 42 posto više robe i usluga, ali smo istovremeno povećali i uvoz i to za čak 44 posto.

 

Pročitajte još