POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU: Konačna potvrda ulaska u eurozonu, tečaj konverzije ostaje 7,5345 kuna za jedan euro

Danas je na sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin), Hrvatska dobila i službenu potvrdu da od 1.siječnja 2023. godine ulazi u eurozonu.

U povijest tako odlazi hrvatska kuna, a u novčanike i na račune građana dolazi hrvatski euro. Hrvatska ulazi u drugo najveće gospodarstvo na svijetu na tržište od 340 milijuna ljudi, koji koriste euro kao svoju valutu!

Tečaj ostao isti kao i u čekaonici

Konačni tečaj konverzije kune u euro je 7,53450 kuna za 1 euro, jednak kakav je i najavljivao, odnosno kakav je bio u “čekaonici eura”.




“Veliki dan je za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni”, rekao je u utorak ministar financija Zdravko Marić po dolasku na sastanak ECOFIN-a, a na kojem su tijekom dana usvojena tri pravna akta. Već spomenuti tečaj konverzije, odluka o prihvaćanju eura u Hrvatskoj te dopuna uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica.

Mariću je ovo posljednji sastanak na kojem nastupa kao ministar financija, obzirom da je prošlog  tjedna dao ostavku na dužnost u Vladi, a u petak se očekuje potvrda imenovanja novog ministra financija Marka Primorca.

“Jako je puno neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest”, rekao je Marić te istaknuo da inflacija već sada jako nagriza standard građana.




Dobro došla Hrvatska

U 13 sati započela je kratka svečanost potpisivanja te odluke i obraćanja nekoliko najvažnijih dužnosnika javnosti. Uz hrvatskog ministra financija u ostavci Zdravka Marića, na svečanosti sudjeluju izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, i češki ministar financija Zbyněk Stanjura.

Odluku je kao predsjedavajući Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) potpisao češki ministar financija Zbyněk Stanjura, a dobrodošlicu u europodručje Europska komisija pokazala je i porukom istaknutom na zgradi Charlemagne: Dobrodošla u euro, Hrvatska!

“Od ulaska Hrvatske u europodručje naši će građani i poduzetnici imati konkretne, izravne i trajne koristi. U najvećoj mjeri nestat će valutni rizik, Hrvatska će biti investicijski atraktivnija i sigurnija u vremenima kriza. Euro je, također, ključna vrijednost europskog zajedništva i omogućit će nam još aktivniju ulogu u europskom projektu. Istinski sam ponosan na ovaj veliki hrvatski uspjeh”, istaknuo je Boris Vujčić, guverner HNB-a.


“Ostvarili smo strateški cilj – Hrvatska postaje članica europodručja s 1. siječnja 2023.! Uvođenje eura učinit će naše gospodarstvo otpornijim i dugoročno povećati standard naših građana. Biti dio europodručja Hrvatskoj i našim sugrađanima donosi veću sigurnost u krizi. Naporno smo i dugo radili na ovom projektu jer čvrsto vjerujemo da je pridruživanje europodručju u nacionalnom interesu Hrvatske!” poručio je tom prilikom predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 

 

Pročitajte još