RAST HRVATSKOG KREDITNOG REJTINGA: Ulazak u eurozonu donosi bolju ocjenu države, a to znači nižu kamatu na kredite državi, građanima i tvrtkama

Jedna od najvažnijih dobrobiti ulaska u eurozonu je smanjenje kreditnog rizika zemlje i bolji pristup povoljnijem kapitalu. To za građane znači kredite s nižom kamatom.

Prvi signal da će i u Hrvatskoj biti tako poslan je prije nekoliko dana iz bonitetne kuće Moody’s, koja je najavila da će kreditni rejting naše zemlje podići za dvije ocjene i to upravo zbog ulaska u eurozonu.

U Hrvatskoj je vijest dočekana s oduševljenjem, a onima koji manje poznaju ekonomske termine objasnit ćemo i zašto je to jako bitno!




Investicijski rejting Hrvatske u sve tri agencije

Tri agencije za ocjenu kreditnog rejtinga : Standard&Poor’s, Moody’s i Fitch Ratings procijenjuju koliko je koja država sigurna za ulaganje, odnosno koliko je sigurno da će vratiti dug. Hrvatska je bila ocjenjena loše – točnije naš kreditni rejting do sada nije bio u takozvanoj „investicijskoj razini“ jer nismo bili dio skupine najsigurnijih zemalja.

Ipak najavom ulaska u eurozonu situacija se promijenila. Tako je u svibnju agencija Fitch potvrdila investicijski rejting Hrvatske ‘BBB’ i dala pozitivne izglede, u ožujku rejting zadržao Standard&Poor’s sa stabilnim izgledima. Obje agencije su  najavile povećanje rejtinga Hrvatske po ulasku u eurozonu. I treća agencija  Moody’s je najavila podizanje rejtinga za dvije razine pa će tako Hrvatska iduće godine imati investicijski rejting u svim bonitetnim kućama. I to po prvi put u posljednje 23 godine.

„Objava je izvan njihove redovne najave i izuzetno je pozitivna. Najavljuju da, u slučaju potvrde 12. srpnja i ulaska u eurozonu – već taj tjedan dižu kreditni rejting za dvije stepenice. Ovo je šlag na tortu. Ovo je balansirajući efekt zbog porasta referentnih kamatnih stopa“, komentirao je ministar financija Zdravko Marić, najavu o podizanju kreditnog rejting.




Viši rejting znači manju kamatu

Objava Moody’s-a rezultat je potvrde Vijeća EU-a za financijsku i monetarnu politiku koje je 17. lipnja preporučilo ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU-a usvojili preporuku na samitu održanom 23. i 24. lipnja.

Ocjene rejting agencija utječu na cijenu našeg duga. I to nije samo bitno za državu već za sve građane i tvrtke. Naime, kreditni rejting jedna je od najvažnijih stavki u formiranju kamate na kredite.

Često smo spominjali referentnu kamatnu stopu koja je osnova za izračunavanje kamate. Kreditni rejting zemlje je druga stavka. Tako o kreditnom rejtingu ovisi koliko će se baznih bodova pridodati referentnoj kamati u izračunu kamate. U najtežim danima nakon svjetske krize financijske krize zbog niskog rejtinga Hrvatske na baznu kamatu pridodavalo se i gotovo 600 baznih bodova na osnovnu kamatu, dok je primjerice u Njemačkoj istovremeno odličan rejting donio tek dodatnih 100-tinjak baznih bodova.


To je razlog zašto su naši građani imali kredite s kamatama većima od 6,5 posto dok su se Nijemci zaduživali s kamatama nižima od 2 posto.

Moody’s: Uvođenje eura eliminira velik dio rizika

Uvođenje eura, kako je navela agencija Moody’s imalo bi značajne pozitivne implikacije za kreditni profil Hrvatske, a u prvom bi redu svelo udio javnog duga denominiranog u inozemnoj valuti sa 70 posto na gotovo nulu, ističe Moody’s.

„To bi  značajno poboljšalo našu ocjenu vladine fiskalne snage, ključnog faktora pri ocjenjivanju, budući da bi eliminiralo rizik povećanja duga iskazanog udjelom u BDP-u u slučaju pada vrijednosti valute, a značajno bi smanjilo i rizike u zaduživanju. Iako je hrvatsko gospodarstvo već u velikoj mjeri integrirano u gospodarstvo eurozone, a tečaj kune vezan za euro, ulazak u eurozonu donio bi dodatne prednosti smanjenih transakcijskih troškova i eliminacije preostalih deviznih rizika u transakcijama s eurozonom. To će vjerojatno dodatno potaknuti ekonomsku integraciju i izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku i poduprijeti potencijal rasta na dulji rok. Usvajanje eura smanjit će i devizne rizike za bankovni sektor i pozitivno utjecati na ocjenu likvidnosti države i ranjivosti na vanjske rizike“,  naveli su između ostaloga u Moody’s-u. Podsjećaju i da je Hrvatska provela samo dvije godine u čekaonici za euro.

I Fitch je prije nešto više od mjesec dana ocijenio da će nam ulazak u eurozonu ublažiti rizike financiranja te da će, ako Vijeće ministara EU potvrdi da je Hrvatska ispunila kriterije za uvođenje eura, podići rejting.  Agencija S&P je još u ožujku procijenila da će Hrvatska iduće godine, unatoč “složenom inflatornom kontekstu”, ući u eurozonu i najavila u tom slučaju podizanje rejtinga.

 

Pročitajte još